Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ali Kavousi: «Όποιος είπε “No one Parties Like Spanish” μάλλον δεν έχει έρθει στην Ελλάδα!»

Το The List App έρχεται για να βάλει τάξη στον άναρχο χώρο της εστίασης, της φιλοξενίας και της διασκέδασης εκδημοκρατίζοντας τις exclusive εμπειρίες για να μην ανησυχήσεις ποτέ ξανά αν θα... «φας» πόρτα!

Ο CEO του The List App, Ali Kavousi μιλά αποκλειστικά στο Startupper.gr για την πορεία που ακολούθησε μέχρι να ιδρύσει τη δική του Startup, πώς είναι να ασχολείσαι με την νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα – ιδιαίτερα σε έναν τόσο δημοφιλή και πολυδιάστατο τομέα, την εστίαση –και ποια ήταν η έμπνευση που αποτέλεσε το εφαλτήριο προκειμένου η premium εφαρμογή να γίνει  πραγματικότητα.

Startupper.gr:Θα μπορούσες αρχικά να μας παρουσιάσεις συνοπτικά το background σου και την πορεία που ακολούθησες και σε ώθησε να εμπνευστείς και στην συνέχεια να κάνεις το δημιουργήσεις το The List App;

Ali Kavousi: Ήρθα στην Ελλάδα πριν αρκετά χρόνια για σπουδές στο BCA, η οικογένειά μου μένει στο Miami και έχω Περσική καταγωγή. 

Όταν τελείωσα τις σπουδές μου δεν ήξερα με τι ακριβώς ήθελα να ασχοληθώ, ξεκίνησα να δραστηριοποιούμε στον τομέα του eCommerce, πριν το drop shipping γίνει τόσο διαδεδομένο και σύνηθες όσο τώρα, και στην αρχή τα πήγαινα αρκετά καλα! Ήταν κάτι εύκολο και αρκετά διασκεδαστικό, συνήθως αγόραζα πράγματα από Κίνα και τα μεταπωλούσα μέσω Amazon. Έχω ασχοληθεί και με τον τομέα των κατασκευών στο παρελθόν.

Όσο περνούσε ο καιρός βέβαια ένιωθα την ανάγκη να ξεκινήσω κάτι δικό μου, την δική μου Startup και γνώριζα εξ’ αρχής ότι ήθελα να σχετίζεται με τον τομέα της εστίασης και της φιλοξενίας, παρ’ ότι δεν είχα ποτέ δικό μου εστιατόριο, club ή κάποια άλλη επιχείρηση συναφή με τον κλάδο.

Είχαν όμως οι περισσότεροι φίλοι μου, σε διάφορα σημεία του πλανήτη και όλοι μοιράζονταν το ίδιο πρόβλημα, είτε η επιχείρησή τους βρισκόταν στην Γερμανία, το Ντουμπάι ή την Ελλάδα.

Όσοι εργάζονταν για αυτούς, όσοι ταξίδευαν στην περιοχή ακόμα και οι ντόπιοι αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα… Ποιo μαγαζί θα επισκεφθούν, ποιά είναι η καλύτερη επιλογή και πάνω απ’ όλα πως θα κάνουν κράτηση εύκολα και γρήγορα.

Startupper.gr: Οπότε η λύση του The List App  διευκολύνει την διαδικασία κρατήσεων για τους επισκέπτες αλλά και για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, δίνοντας την δυνατότητα πραγματοποίησης online reservation και της διαχείρισής τους εντός της εφαρμογής;

Ali Kavousi: Ακριβώς, αλλά δεν είναι μόνο αυτό!

Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα με πολλές εκφάνσεις, αλλά για να το συνοψίσουμε και να γίνει όσο πιο κατανοητό είναι εφικτό, ας υποθέσουμε ότι είσαι στην πόλη σου και θες να διασκεδάσεις, σε οποιαδήποτε μέρος και ανεξαρτήτως budget

Καθημερινά έχεις τόσα προβλήματα και μικρές δυσκολίες που καλείσαι να αντιμετωπίσεις, είτε είσαι υπάλληλος, ελεύθερος επαγγελματίας… ή ο Πρωθυπουργός της χώρας, όλοι έχουν ανάγκη να εκτονωθούν διασκεδάζοντας. Η οργάνωση μιας εξόδου θα πρέπει να είναι κάτι ευχάριστο και όχι μια επιπλέον στρεσογόνος διαδικασία, ειδικά σε High-end επιχειρήσεις όπου το να βρεις τραπέζι μερικές φορές φαντάζει… άθλος!

Έβλεπα συχνά ανθρώπους που έχουν και θέλουν να χαλάσουν λεφτά να δωροδοκούν τον θυρωρό για ένα τραπέζι, να ψάχνουν μέσω γνωστών έναν τρόπο να πραγματοποιήσουν κράτηση και συχνά να συνεχίζουν να φοβούνται μήπως… «φάνε» πόρτα.

Αν το καλοσκεφτείς είναι λιγάκι αστείο καθώς χρειάζεται να καταστρώσεις ολόκληρο σχέδιο για να δώσεις τα λεφτά σου σε μία επιχείρηση, δεν θα πας ποτέ σε ένα εμπορικό κέντρο και θα ψάξεις μέσω γνωστού έναν τρόπο για να έχεις πρόσβαση στα καταστήματα. Απλώς μπαίνεις στο κατάστημα, αγοράζεις αυτό που θέλεις, οι εργαζόμενοι θα σε εξυπηρετήσουν θα σε ευχαριστήσουν για την αγορά σου. 

Και αυτό είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι ντόπιοι, φαντάσου να ταξιδεύεις σε μια ξένη χώρα ή πόλη πόσο πιο περίπλοκα και δύσκολα είναι τα πράγματα! 

Startupper.gr: Η εφαρμογή απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο target group, με ποιά μέθοδο και που εστιάσατε όταν αναπτύσσατε το TheList; 

Ali Kavousi: Δεν μας απασχολεί το πόσο βγάζει ο καθένας, προτεραιότητά μας στο TheList είναι ο κόσμο να περνάει καλά και να διασκεδάζει.

Δεν είναι θέμα χρημάτων, ακόμα και οι ευκατάστατοι άνθρωποι πολλές φορές μπαίνουν στο «τριπάκι» να ψάχνουν δεξιά και αριστερά προκειμένου να κλείσουν ένα τραπέζι μέσω γνωριμιών ή μέσω γνωστό γνωστού. Αυτό είναι κρίμα τόσο για τα άτομα που θέλουν να διασκεδάσουν και δεν έχουν τις κατάλληλες γνωριμίες, ειδικά σε περιόδους αιχμής όπως Πρωτοχρονιά ή Χριστούγεννα, που δεν καταφέρνουν να βρουν ένα τραπέζι και λαμβάνουν μέτρια μεταχείριση από τους εργαζομένους της επιχείρησης, φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, όσο και για τις επιχειρήσεις που χάνουν τους Big Spenders από τα καταστήματά τους. 

Στόχος είναι ο «εκδημοκρατισμός» των premium εμπειριών διασκέδασης, χωρίς να έχεις ανάγκη τις γνωριμίες. 

Startupper.gr: Η εφαρμογή δηλαδή «λύνει» τα χέρια τόσο σε ντόπιους όσο και σε ταξιδιώτες που επισκέπτονται νέα μέρη και θέλουν να γευτούν και να βιώσουν νέες εμπειρίες;

Ali Kavousi: Ακριβώς! Η λύση του TheList απευθύνεται βέβαια και σε ταξιδιώτες. 

Όταν ταξιδεύεις έχεις οργανώσει το budget σου για το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, την διαμονή σου και την ενοικίαση οχήματος, όμως κανείς δεν έχει ιδέα για το πόσα πρόκειται να δαπανήσει στην διασκέδαση και στο φαγητό κατά την διάρκεια του ταξιδιού. 

Συνήθως ρωτάς την ρεσεψιόν για προτάσεις ή θα ψάξεις στο ίντερνετ, το οποίο όμως δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό καθώς καταλήγεις να τρως σε κάποιο πολύ τουριστικό, ουδέτερο μέρος και «χάνεις» τα αξιοσημείωτα μέρη. Μπορείτε να το δοκιμάσετε και χωρίς να ταξιδέψετε, αν Googlaρεις «Places to eat in Athens» τα αποτελέσματα είναι αρκετά αδιάφορα… όποτε βλέπω τουρίστες στην Αθήνα πραγματικά στεναχωριέμαι, γιατί η πόλη έχει τόσα κρυμμένα διαμάντια που δεν θα ανακαλύψουν- σχεδόν-ποτέ χωρίς την σωστή καθοδήγηση. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια κακή εμπειρία στιγματίζει ολόκληρη την χώρα, μπορεί η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας να είναι καταπληκτικά αξιοθέατα -που είναι- όμως όταν οι τουρίστες έρχονται σε επαφή με αυτή την νοοτροπία που επικρατεί στον τομέα της διασκέδασης, θα φύγει απογοητευμένος και πιθανότατα… δεν θα ξαναγυρίσει!

Θεωρώ ότι όποιος είπε «No one Parties Likes Spanish» μάλλον δεν έχει έρθει στην Ελλάδα!

Startupper.gr: Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, πως το TheList δύναται να τις βοηθήσει να λειτουργούν καλύτερα και να διαχειρίζονται ευκολότερα το «μελανό» σημείο για κάθε κλαμπ και εστιατόριο, τις κρατήσεις;

Ali Kavousi: Από την πλευρά των επιχειρήσεων, υπάρχουν τόσα εστιατόρια που έχουν επενδύσει για το άνοιγμά τους και θέλουν να κάνουν απόσβεση και να βγάλουν κέρδος, όμως συχνά έρχονται αντιμέτωπες με ακυρώσεις ή ψεύτικες κρατήσεις – καταστάσεις που ειδικά σε εποχιακά καταστήματα που η σεζόν είναι ιδιαίτερα μικρή, τέτοια φαινόμενα είναι ιδιαίτερα ζημιογόνα. 

Ακόμα και τα high end μέρη συχνά έρχονται αντιμέτωπα με το «πρόβλημα» των low spenders, ενώ μπορεί στην αναμονή να βρίσκεται κάποιος που είναι διατεθειμένος να ξοδέψει σημαντικότερα ποσά

Στο TheList αναγράφονται οι τιμές για κάθε υπηρεσία, κάθε τραπέζι και η ελάχιστη κατανάλωση για κάθε άτομο στην παρέα, ενώ τηρείται αυστηρά η πολιτική ακυρώσεων (εκτός από μερικές εξαιρέσεις) ενώ δίνεται και η δυνατότητα προπληρωμής. Στην εφαρμογή υπάρχει ενημερωμένο menu του κάθε εστιατορίου, καθώς και αναλυτικό floor plan της κάθε επιχείρησης. 

Startupper.gr: Συχνά οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, αλλά και Έλληνες που επισκέπτονται άλλες χώρες, κάνουν λόγω για υπερτιμημένες υπηρεσίες τις οποίες καλούνται να καταβάλουν πολλαπλάσιο αντίτιμο σε σχέση με την τυπική κοστολόγησή της. Τo TheListApp προλαμβάνει τέτοιου είδους φαινόμενα εξαπάτησης;

Ali Kavousi: Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση!

Φυσικά, όπως προανέφερα οι τιμές υπάρχουν αναλυτικά στην εφαρμογή – όταν οργανώνεις τις εξόδους σου μέσω της εφαρμογής μας είναι σαν να κάνεις μια κράτηση στην πόλη σου. 

Δεν θα σε αντιμετωπίσουν σαν τουρίστα ή σαν πιθανό πελάτη – στόχο προκειμένου να βγάλουν λίγα παραπάνω ευρώ. Αν παρατηρήσεις το Instagram του TheListApp, μας στέλνουν συνέχεια μηνύματα σχετικά με συγκεκριμένες επιχειρήσεις και τα υπέρογκα ποσά που έχουν κληθεί να πληρώσουν…

Όσοι έχουν «εξαπατηθεί» στο παρελθόν, ειδικά αυτοί που επισκέπτονται ιδιαίτερα κοσμοπολίτικους και τουριστικούς προορισμός όπως την Μύκονο, χρησιμοποιούν την εφαρμογή σαν εγγύηση, νιώθουν ασφαλείς όποτε πραγματοποιούν κράτηση μέσω της υπηρεσίας μας. 

Startupper.gr: Η ιδέα εμπνεύστηκες το TheListApp το 2017 και το project ξεκίνησε το 2019, μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για ολόκληρο τον πλανήτη, ειδικά για τις επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης, συνεργάζεστε ήδη με πάρα πολλά αξιοσημείωτα εστιατόρια, όπως την Ιθάκη και το WooWoo και κορυφαία μέρη της Μυκόνου, όπως το Santanna. Εσύ, ποιά ήταν η στιγμή που είπες «Wow, μας μαθαίνει ο κόσμος, θελούν να συνεργαστούν μαζί μας»; 

Ali Kavousi: Μία από αυτές τις στιγμές ήταν όταν το Nobu στην Σαντορίνη μας προσέγγισε με δική του πρωτοβουλία προκειμένου να συνεργαστούμε, γιατί τους άρεσε η εφαρμογή! Όταν τους ρώτησα πως έμαθαν για εμάς μου εξήγησα πως τους πρότεινε την εφαρμογή ο manager από ένα εστιατόριο που βρισκόταν κοντά στην επιχείρηση. 

Γενικά πολύς κόσμος μας έμαθε έτσι, όταν είχα πάει στην Πάρο για να πραγματοποιήσω κάποιες συναντήσεις, όταν παρουσίασα την λύση του TheList στο ιδιοκτήτη του Barbarossa ενθουσιάστηκε και επιτόπου πρότεινε την εφαρμογή και σε άλλους επιχειρηματίες της περιοχής. 

Startupper.gr: Υπάρχει κάτι καινούριο στην εφαρμογή το οποίο θα θέλατε να μας παρουσιάσετε ή υπηρεσίες που πρόκειται να λανσάρετε στο μέλλον; 

Αli Kavousi: Αυτή την περίοδο προσφέρουμε και την δυνατότητα πραγματοποίησης κράτησης σε τεράστιο events που πραγματοποιούνται στη Μύκονο, όπως συναυλίες του Black Coffee, του 50 Cent και του Tyga.

Σύντομα σκοπεύουμε να επεκταθούμε και στην αγορά της Κύπρου, της Σαουδικής Αραβίας, την Ουγγαρία, της Ρουμανίας και ελπίζουμε μέχρι το 2023 να έχουμε εδραιωθεί στην Αμερική. Θέλουμε να είμαστε παντού! Έχουμε ήδη και κάποιες προτάσεις από την Γαλλία.

Αυτή τη στιγμή αναπτύσσουμε και την επιλογή κράτησης για σκάφη και yachts, η οποία ελπίζουμε ότι θα έχει την ίδια ανταπόκριση από τον κόσμο. Για αρχή θα δώσουμε έμφαση σε ιδιωτικές κρατήσεις ενώ αργότερα θα προσθέσουμε και την δυνατότητα κράτηση ομαδικών εμπειριών. 

Δεν μπορώ να πω πολλά αλλά σκέψου ότι αυτή την στιγμή βλέπεις τους σπόρους από ένα φυτό που σε λίγο καιρό πρόκειται να ανθίσει…

Ακόμα σχεδιάζουμε το λανσάρισμα ταυτοτήτων όπου εντός εφαρμογής το κατάστημα θα γνωρίζει τι είδος καταναλωτή είσαι, θα υπάρχουν βαθμίδες ανάλογα με την δραστηριότητά σου, λίγα πράγματα για εσένα προκειμένου να σε αντιμετωπίζουν με τον κατάλληλο τρόπο, θα αποτελεί ένα μέσο εγγύησης για τον κάθε πελάτη – η οποία θα είναι απολύτως ασφαλής και θα προστατεύει όλα τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη. 

Startupper.gr: Δεν κατάγεσαι από την Ελλάδα, πως επέλεξες να ξεκινήσεις εδώ την επιχείρησή σου και τι δυσκολίες αντιμετώπισες στα πρώτα βήματα του TheList;

Χαχα, μπορώ να πω πάρα πολλές ιστορίες – και πιθανότατα να βάλω τα κλάματα με το θέμα της γραφειοκρατίας. Αγαπώ την Ελλάδα είναι η αλήθεια, μου θυμίζει πολύ και την πατρίδα μου, όποτε πάω στην οικογένειά μου στην Αμερική πάντα με ρωτάνε γιατί δεν επιστρέφω στο Miami.

Δεν θέλω να παραπονιέμαι για τις δυσκολίες, θεωρώ ότι κάθε εμπόδιο είναι για καλό, σίγουρα η φορολογία και πολλές τυπικές διαδικασίες ζορίζουν πάρα πολύ τις επιχειρήσεις στην χώρα, ιδιαίτερα τις Startups, όμως βλέπω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει αρκετές προσπάθειες προκειμένου να ενισχύση τις προσπάθειες των νεοφυών επιχειρήσεων καθώς και να προσελκύσει νέα μυαλά και ξένους επενδυτές. 

Βλέποντας την επιτυχία των Startups στην χώρα… ποιος ξέρει, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί στην Silicon Valley της Ευρώπης…

Ούτε στην Αμερική ήξεραν ότι πρόκειται να συμβεί αυτό σε αυτή την μικρή περιοχή, μέχρι που συνέβη. 

Σίγουρα η κυβέρνηση θα μπορούσε να βοηθήσει στο θέμα της φορολογίας, εγώ αυτή την στιγμή πληρώνω τους ίδιους φόρους με μια εδραιωμένη επιχείρηση, όπως η Skroutz που απασχολεί πολύ περισσότερους υπαλλήλους και είναι ιδιαίτερα επικερδής. 

Το Elevate Greece θα μπορούσε να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια καθώς επιβεβαιώνει ότι είσαι Startup και έχεις έναν συγκεκριμένο σκοπό, θα μπορούσες στην αρχή να πληρώνεις μειωμένους φόρους ή να λαμβάνεις κρατική βοήθεια για την πρόσληψη υπαλλήλων και όταν φτάσεις ένα Χ ποσό να πληρώσεις ό,τι σου είχε προσφέρει μέχρι τώρα το κράτος. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις