Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Think Silicon: Ένα από τα «Success Stories» της ελληνικής Startup σκηνής

Η THINK SILICON συνεργάζεται με το ΑΠΘ για ΑΙ σε όλες τις ψηφιακές συσκευές

Η Think Silicon, μια εταιρεία του ομίλου Applied Materials, η οποία ξεκίνησε στην Πάτρα ως Startup σχεδιασμού επεξεργαστών γραφικών πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας για φορητές και φορετές συσκευές, έχει μπει με το σπαθί της στα λεγόμενα «Success Stories» της ελληνικής Startup σκηνής, ενώ είναι πλέον μια πηγή οικονομικής και τεχνολογικής υπεραξίας για τη χώρα μας με πολλαπλασιαστική επίδραση σε πολλούς τομείς και ειδικά στην εκπαίδευση.

Παλιότερα, η παραγωγή καινοτομίας γινόταν στα εργαστήρια ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων και πολλές φορές έμενε στο επίπεδο της ακαδημαϊκής αριστείας. Οι χώρες με ανεπτυγμένη τη βιομηχανία ή τις μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις αποκτούσαν πρόσβαση σε αυτή την καινοτομία βγάζοντας ανταγωνιστικά και μοναδικά προϊόντα στην αγορά, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για την ίδια την εταιρεία αλλά και τη χώρα δραστηριοποίησής της.

Πλέον, η παραγωγή καινοτομίας γίνεται από συνδεδεμένα οικοσυστήματα τα οποία απαρτίζονται από Startups, μεγάλες εταιρείες (τεχνολογικές ή μη), ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και σε πιο προηγμένες χώρες ακόμα και από τον στρατό και από τα νοσοκομεία! (βλ. Ισραήλ). Βέβαια, για να λειτουργήσει το εκάστοτε οικοσύστημα καινοτομίας θα πρέπει το κράτος να θεσπίσει το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο και να παράσχει τα κίνητρα για να έρθουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα και φυσικά να υπάρχει χρηματοδότηση για όσα μέρη τη χρειάζονται (Startups, συστάδες επιχειρήσεων, κέντρα ικανοτήτων κ.ά.).

Λίγοι γνωρίζουν ότι η χώρα μας έχει σημαντική θέση στον σχεδιασμό ημιαγωγών, ενώ ακόμα πιο λίγοι ότι μέρη της τεχνολογίας του Wi-Fi, των μνημών Flash, μερικά ηλεκτρονικά μέρη των πρώτων iPhone και ένα μεγάλο ποσοστό των επεξεργαστών των Smart Bands που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά έχουν σχεδιαστεί στην Πάτρα!

Και όλα αυτά υλοποιήθηκαν επειδή μια μεγάλη τεχνολογική εταιρεία των ΗΠΑ, η Atmel, δημιούργησε ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών στην Πάτρα στις αρχές του 2000 συνεργαζόμενη με το ομώνυμο πανεπιστήμιο.Η Atmel έβγαλε μια φουρνιά μηχανικών οι οποίοι ίδρυσαν τις δικές τους εταιρείες σχεδιασμού ημιαγωγών, που επίσης έκαναν και κάνουν πετυχημένες πορείες. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η Think Silicon, η οποία εξαγοράστηκε από τον τεχνολογικό κολοσσό Applied Materials, θέλοντας να επαναλάβει την αλυσίδα παραγωγής τεχνολογικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Atmel.

H Τhink Silicon ιδρύθηκε το 2007 στην Πάτρα από τους Γεώργιο Σιδηρόπουλο και Ιάκωβο Σταμούλη και πλέον έχει μετατραπεί σε ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της Applied Materials στην Ελλάδα. Η τελευταία προσφέρει τον απαραίτητο εξοπλισμό σε εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών κατασκευαστών όπως οι TSMC, Intel, Samsung κ.λπ., που με τη σειρά τους κατασκευάζουν επεξεργαστές και ολοκληρωμένα κυκλώματα για smartphones, κάρτες γραφικών, CPUs PC κ.ά.

Η Think Silicon ειδικεύεται στη σχεδίαση υψηλής απόδοσης και πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας μονάδων επεξεργασίας γραφικών (Graphics Processors Units ή GPUs), έχοντας δώσει τη δυνατότητα γραφικών υψηλής ποιότητας σε οποιαδήποτε συσκευή λειτουργεί με μπαταρία, προσφέροντας σχεδόν μοναδικά χαρακτηριστικά παγκοσμίως και ανταγωνιζόμενη εταιρείες από χώρες με τεράστια παράδοση στον σχεδιασμό ημιαγωγών. Ο επόμενος στόχος της Think Silicon είναι να κάνει ακόμα πιο «έξυπνες» μία σειρά φορητών και μη συσκευών με επεξεργαστές που θα ειδικεύονται στον χειρισμό εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Applied Materials και την υψηλή προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσφέρει στους πελάτες της.

Συνεργασία THINK SILICON με  ΑΠΘ για ΑΙ σε όλες τις ψηφιακές συσκευές

Η Think Silicon, σε μια προσπάθεια να συνεχίσει και να ενισχύσει την παραγωγή καινοτομίας στη χώρα μας αλλά και να δημιουργήσει τη νέα γενιά μηχανικών, συνεργάζεται με το τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, δημιουργώντας μια ερευνητική ομάδα η οποία εργάζεται πάνω στη σχεδίαση επεξεργαστών γραφικών και επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης για ενσωματωμένα φορητά συστήματα. Η ομάδα διευθύνεται από τον επίκουρο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, δρα Γεώργιο Κεραμίδα, ο οποίος έχει διατελέσει υπεύθυνος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας στη Think Silicon.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει δημιουργήσει περισσότερες από 10 θέσεις για σπουδές σε διδακτορικό και μεταπτυχιακό επίπεδο στη Θεσσαλονίκη. H ερευνητική ομάδα τον πρώτο χρόνο σύστασής της έχει κάνει αρκετές δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ενώ κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη ερευνητική εργασία στο πλαίσιο του συνεδρίου «SAMOS XXII: 22nd International Conference on Embedded Computer Systems: Architectures, Modeling and Simulation», με αντικείμενο τη δυνατότητα μηχανικής μάθησης σε φορητές συσκευές (Edge Computing).

Φυσικά υπάρχει στενή συνεργασία της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου με την ομάδα ανάπτυξης προϊόντων της εταιρείας, με στόχο την ταχεία ενσωμάτωση όλων των νέων τεχνολογικών εξελίξεων στα προϊόντα της. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη νέα ερευνητική ομάδα θα πρέπει να στείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα στο [email protected].

Τέλος, η Applied Materials, με στόχο την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τη βιομηχανία στην ακαδημαϊκή κοινότητα, διοργανώνει σε ετήσια βάση στην Ελλάδα την εκδήλωση με τίτλο «Atoms to Algos», στην οποία υψηλόβαθμα στελέχη παγκόσμιων τεχνολογικών εταιρειών μεταφέρουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους στο τεχνολογικό οικοσύστημα της χώρας μας. Η πρώτη εκδήλωση διοργανώθηκε τον Ιούνιο 2022 με μεγάλη επιτυχία και απήχηση και με την υποστήριξη της Microsoft.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις