Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αυτές είναι οι κορυφαίες τάσεις στην τεχνολογία για το 2023

Η φετινή χρονιά θα είναι μια χρονιά μεγάλων αλλαγών και προόδου, με την τεχνητή νοημοσύνη να φέρνει καταιγιστικές αλλαγές στη ζωή μας και κομμάτια του metaverse να γίνονται πραγματικότητα

Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον τεχνολογικό κλάδο. Το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, το οποίο επήλθε ως απόρροια διεθνών κρίσεων όπως η πανδημική, η ενεργειακή και η επισιτιστική όχι μόνο έβαλε «φρένο» στα σχέδια πολλών τεχνολογικών εταιρειών, αλλά συγχρόνως τις ανάγκασε να προχωρήσουν σε μεγάλες περικοπές προσωπικού. Το 2023 λοιπόν όπως όλα δείχνουν θα είναι μια χρονιά ανασυγκρότησης. Ήρθε η ώρα οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν τα πλάνα τους από εκεί που τα άφησαν. Τεχνολογίες αιχμής που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια αναμένεται να σημειώσουν πολύ μεγάλη πρόοδο. Αδιαμφισβήτητα η τεχνητή νοημοσύνη θα διεισδύσει περισσότερο στη ζωή μας και ίσως δούμε τις VR και AR τεχνολογίες να αλλάζουν το εργασιακό μας περιβάλλον. Επομένως, φέτος περιμένουμε να γίνουμε μάρτυρες τεράστιων αλλαγών, με πολλές καινοτομίες που τις περιμένουμε χρόνια να παίρνουν σάρκα και οστά. Πάμε λοιπόν να δούμε ποιες τάσεις θα κυριαρχήσουν στην τεχνολογία τη φετινή χρονιά.

1. Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά τον κόσμο

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως στο λιανεμπόριο, αλλά το 2023 αναμένεται να διεισδύσουν σε ακόμα περισσότερους τομείς της οικονομίας. Οι μεγαλύτερες τάσεις που αναμένεται να δούμε φέτος είναι οι ανέπαφες πληρωμές, οι αυτόνομες αγορές και παραδόσεις πακέτων, η διαχείριση των φορτίων στις αποθήκες και η διαδικασία επιστροφής προϊόντων.

2.Πολλές ελπίδες για το metaverse

Το 2023 θα είναι ένα έτος σταθμός για το metaverse, καθώς όπως όλα δείχνουν θα καθορίσει την εξέλιξή του για την επόμενη δεκαετία. Η ενισχυμένη πραγματικότητα (AR) και η εικονική πραγματικότητα (VR) θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, φέρνοντας πρώτα από όλα μεγάλες αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον. Για παράδειγμα, αναμένεται η δημιουργία διεισδυτικών χώρων για meetings, όπου θα μπορεί κανείς να συζητά και να συνεργάζεται με συναδέλφους. Συγχρόνως, η τεχνολογία avatar αναμένεται να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Τα avatar ενδέχεται να μοιάζουν ακριβώς όπως και εμείς στον πραγματικό κόσμο, μιλώντας σε διάφορες γλώσσες και κάνοντας κινήσεις με τα χέρια.

3. Μεγάλη εξέλιξη για το Web3

Η τεχνολογία blockchain αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά το 2023, καθώς οι εταιρείες θα δημιουργήσουν περισσότερα αποκεντρωμένα προϊόντα και υπηρεσίες. Τα NFTs θα γίνουν πιο χρήσιμα και πιο πρακτικά. Για παράδειγμα, ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να διατίθενται εισιτήρια NFT για συναυλίες, τα οποία θα προσφέρουν premium εμπειρίες στον αγοραστή, όπως πρόσβαση στα παρασκήνια.

4. Μειώνεται το χάσμα μεταξύ ψηφιακού και του πραγματικού κόσμου

Το 2023 θα υπάρξει περαιτέρω γεφύρωση μεταξύ ψηφιακού και του πραγματικού κόσμου με την ενίσχυση της τεχνολογίας ψηφιακών διδύμων και το 3D printing. Τα ψηφιακά δίδυμα είναι εικονικές προσομοιώσεις πραγματικών διαδικασιών, λειτουργιών ή προϊόντων, τα οποία δοκιμάζονται με ασφάλεια σε ένα ψηφιακό περιβάλλον. Μετά από αυτά τα τεστ, οι μηχανικοί θα μπορούν να τα προσαρμόζουν και να πειραματίζονται στον πραγματικό κόσμο, αξιοποιώντας την τεχνολογία 3D printing.

5. Περισσότερες δυνατότητες επεξεργασίας

Όπως όλα δείχνουν πλησιάζουμε σε μία πραγματικότητα, όπου θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε και να επεξεργαζόμαστε τα πάντα, υλικά, φυτά, ακόμη και ανθρώπους. Χάρη στην νανοτεχνολογία θα μπορούμε να δημιουργούμε υλικά με τελείως νέα χαρακτηριστικά. Ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η γονιδιακή επεξεργασία.

6. Πρόοδος στην κβαντική τεχνολογία

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η κβαντική υπολογιστική είναι το μέλλον της πληροφορικής, για αυτό και αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας παγκόσμιος αγώνας για την ανάπτυξη της σε μεγάλη κλίμακα. Όταν αυτό επιτευχθεί, θα έχουμε στη διάθεσή μας υπολογιστές ικανούς να επεξεργάζονται δεδομένα τρισεκατομμύρια φορές ταχύτερα από τους πιο γρήγορους τωρινούς επεξεργαστές.

7.Το 2023 θα είναι η χρονιά του greentech

 

Ραγδαία ανάπτυξη αναμένεται να σημειώσουν οι «πράσινες τεχνολογίες» το 2023. Μεγάλες εξελίξεις αναμένεται να δούμε στον τομέα του πράσινου υδρογόνου, αλλά και στα αποκεντρωμένα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την ταχύτερη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

8. Ρομπότ με «ανθρώπινες» διαστάσεις

Τα ρομπότ σιγά σιγά θα μοιάζουν όλο και περισσότερο με ανθρώπους. Αυτή τη χρονιά, αυτού του είδους τα «ανθρωποειδή» ρομπότ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν σε events, στην υποδοχή, στο σέρβις, στη ρεσεψιόν ή για βοήθεια σε ηλικιωμένους. Επίσης, στον τομέα της μεταποίησης και των logistics εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην υλοποίηση περίπλοκων διαδικασιών σε εργοστάσια και αποθήκες.

9. Νέα εποχή για τα αυτόνομα συστήματα

Όπως γνωρίζουμε όλο και περισσότερα εργοστάσια επενδύουν στις αυτόνομες τεχνολογίες, επομένως σίγουρα τη φετινή χρονιά σίγουρα θα δούμε περισσότερα αυτόνομα φορτηγά και πλοία, καθώς και ρομπότ για delivery.

 

10. Βιωσιμότητα παντού

Το 2023 αναμένεται να δούμε μια στροφή προς βιώσιμη τεχνολογία από τις περισσότερες επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί όλο και περισσότεροι καταναλωτές εκτός από την απόδοση αυτή κάθε αυτή, νοιάζονται και για την προέλευση των συσκευών που χρησιμοποιούν, αλλά και για το κατά πόσο φιλικές είναι προς το περιβάλλον. Ο κόσμος λοιπόν απαιτεί περισσότερη διαφάνεια στις εφοδιαστικές αλυσίδες και είναι έτοιμος να επενδύει σε πιο βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο STARTUPPERMAG

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις