Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Jerome Bajou – CaptainBook: «Ανταγωνιστήκαμε μεγάλες πολυεθνικές από την καρδιά των Κυκλάδων»

Ο συνιδρυτής του «καμαριού των Κυκλάδων» της ραγδαία ανερχόμενης traveltech Startup CaptainBook.io, Jerome Bajou, ανοίγει την καρδιά του στο Startupper Mag, σε μια συγκινητική αλλά παράλληλα πλούσια σε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και επιχειρηματικές συμβουλές συνέντευξη, η οποία αξίζει να διαβαστεί από κάθε επαγγελματία του τουριστικού κλάδου ή Startupper -και όχι μόνο!

Του Γιάννη Μάρκουλα

Ένας επιτυχημένο υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος σε Αγγλία και Γαλλία που επέλεξε να συνδεθεί με την Ελλάδα και τη Νάξο, ένας υποδειγματικός Startupper, πιονιέρος της ψηφιακής μετάβασης σε επίπεδο τουριστικών υπηρεσιών-κρατήσεων, γνήσιος φιλέλληνας και λάτρης της ελληνικής κουλτούρας (όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις), ο συνιδρυτής του «καμαριού των Κυκλάδων» της ραγδαία ανερχόμενης traveltech Startup CaptainBook.io, Jerome Bajou, ανοίγει την καρδιά του στο Startupper Mag, σε μια συγκινητική αλλά παράλληλα πλούσια σε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και επιχειρηματικές συμβουλές συνέντευξη, η οποία αξίζει να διαβαστεί από κάθε επαγγελματία του τουριστικού κλάδου ή Startupper -και όχι μόνο!

 

 

Startupper Mag: Πώς πήρατε την απόφαση, εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, να αφήσετε την καριέρα σας στον τραπεζικό τομέα στο Λονδίνο για να δημιουργήσετε Startup εταιρείες απ’ τη Νάξο;

Πίσω στο 2008/09, είχα μια υψηλόβαθμη θέση σε τράπεζα Επενδύσεων στο Λονδίνο. Ήμουν 25 χρονών και είχα μόλις ενταχθεί σε μια μικρή ομάδα Trading Support Analyst, όταν εκείνη την εποχή η Τράπεζα αποφάσισε να μεταφέρει όλες τις trading δραστηριότητές της στο Λονδίνο αντί για το Παρίσι, προκειμένου να αποφύγει τους φόρους. Όλα έπρεπε να γίνουν γρήγορα και ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να εργάζεσαι σε ένα περιβάλλον χωρίς οικονομικό όριο.

Αφού αναφέρω αυτό, ο τραπεζικός κλάδος ήταν πολύ… διεστραμμένος εκείνη την εποχή και ορισμένοι θα έλεγαν ότι ακόμα είναι, παρά τους κανονισμούς που θέτουν χρόνο με τον χρόνο οι κεντρικές τράπεζες. Νομίζω ότι το κομβικό σημείο για εμένα ήταν η κατάρρευση της Lemans Brothers’. Ο όγκος εργασίας μεγάλωσε, καθώς η Τράπεζα όπου εργαζόμουν προσπαθούσε να αντέξει το επερχόμενο «τσουνάμι», κάτι το οποίο μπορείς να αντέξεις αν το management εκτιμά την εργασία σου και το εργασιακό περιβάλλον σε «ανεβάζει» και σε βοηθάει.

Άρχισα να έχω προβλήματα με το management, σε σημείο όπου τα ιδιωτικά αστεία με τους συναδέλφους μου μετατράπηκαν σε ηθική παρενόχληση. Είχα την αίσθηση ότι έκανα πολλά για την ομάδα για το τίποτα.

Επειδή δεν ήμουν ευχαριστημένος με τον τρόπο διαχείρισης της ομάδας, αποφάσισα να αναλάβω δράση και άρχισα να ψάχνει για άλλη δουλειά. Έβλεπα γύρω μου όλους αυτούς τους ανθρώπους να δουλεύουν περισσότερα από 10 χρόνια για την ίδια Τράπεζα, να ανεβαίνουν σιγά σιγά στην ιεραρχία, και εγώ δεν μπορούσα να δω τον εαυτό μου να περιμένει άλλα 10 χρόνια για να καταλάβω τελικά μια ενδιαφέρουσα θέση, και αυτό χωρίς να υπολογίζουμε και τις «εσωτερικές πολιτικές».

Μου έγινε ξεκάθαρο ότι χρειαζόμουν μια εταιρική κουλτούρα που θα μου επέτρεπε να πάω ψηλά γρήγορα. Αλλά αυτή η διαδικασία καθορισμού στόχων με έβαλε σε σκέψεις. Θέλω πραγματικά να κάνω καριέρα στον τραπεζικό κλάδο; Τα χρήματα ήταν εξαιρετικά, αλλά δεν ένιωθα τον αντίκτυπο της δουλειάς μου σε καθημερινή βάση, ούτε

την αναγνώριση από το management. Έκανα κάποιες συνεντεύξεις σε μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες ασιατικές και αμερικανικές τράπεζες. Το feedback που έλαβα ήταν θετικό, τότε σιγουρεύτηκα ότι δεν θα ακολουθούσα καριέρα στον τραπεζικό κλάδο.

Έκανα μια λίστα με το τι ήθελα και τι δεν ήθελα. Μου ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελα να ασχοληθώ με την ιστιοπλοΐα, ένα μέρος με καλύτερο καιρό και να διαχειρίζομαι τη δική μου εταιρεία. 

Μπήκα στο διαδίκτυο και άρχισα να ψάχνω για επιχειρήσεις προς πώληση. Βρήκα ένα εστιατόριο στο νησί της Νάξου, ακριβώς πάνω στην παραλία, στο τέλειο σημείο. Το αγόρασα και έπεισα την οικογένειά μου να συμφωνήσει με την ιδέα, σε σημείο που μερικοί μετακόμισαν επίσης στη Νάξο για να βοηθήσουν!

Κράτησα αυτή την επιχείρηση για δύο χρόνια και σύντομα ανακάλυψα ότι δούλευα τόσο πολλές ώρες όπως και στο Λονδίνο για το ένα δέκατο της αμοιβής, οπότε αποφάσισα να πουλήσω την επιχείρηση. Σχεδόν ταυτόχρονα, είχα την τύχη να γνωρίσω αυτό το απίστευτο κορίτσι που έγινε γυναίκα μου μερικά χρόνια αργότερα. Περάσαμε τα επόμενα επτά χρόνια χτίζοντας επιχειρήσεις μαζί, από ένα επιτυχημένο ζαχαροπλαστείο στο λιμάνι της Νάξου έως μια εταιρεία sailing tour.

Fast forward στο 2019, έτος το οποίο ενώ ήταν πολύ επιτυχημένο, μας έκανε να καταλάβουμε ότι η αγορά ιστιοπλοΐας μετατοπίζεται, οι άνθρωποι ήθελαν πολυτέλεια στα πάντα. Ήμασταν… παγιδευμένοι με ένα παλιό σκάφος (το οποίο εμείς λατρεύαμε, για να είμαι ειλικρινής) και δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να αγοράσω ένα καινούργιο για να αντιμετωπίσω τον ανταγωνισμό. Αποφασίσαμε να πουλήσουμε την εταιρεία για να αποφύγουμε το λεγόμενο rat race και μας βγήκε, καθώς «χτύπησε» η πανδημία του κορονοϊου.

Σκεπτόμενος το γιατί η επιχείρηση ιστιοπλοϊκών περιηγήσεων ήταν τόσο επιτυχημένη, με έκανε να το καταλάβω ότι αυτό οφειλόταν εν μέρει στην υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που παρείχαμε, αλλά και στο γεγονός ότι είχαμε ένα καταπληκτικό λογισμικό για να τροφοδοτήσει τις online κρατήσεις μας. Ένα λογισμικό για το οποίο ξόδεψα χρόνια να κατασκευάσω, κομμάτι κομμάτι, από το 2016.

Με τον επιπλέον χρόνο που «άνοιξε» ο covid στο πρόγραμμά μας, αποφάσισα να ασχοληθώ ξανά με το IT, για μια καλή και τελευταία φορά, ένα master plan. Μια επιπλέον προσπάθεια τόσο επιτυχημένη, η οποία θα μπορούσε να… κάνει ντόρο(δεν είναι ποτέ ζήτημα χρημάτων, είναι τι αφήνεις πίσω σου).

Έγραψα ξανά το λογισμικό από την αρχή για να είμαι αμερόληπτος σχετικά με το τι θα κάλυπτε (όχι μόνο sailing tours), κάλεσα τον φίλο μου τον Λούκα, ο οποίος -fun fact- ήταν ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου το οποίο αγόρασα όταν έφτασα στο νησί και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε προκειμένου να φέρουμε μικρούς tour operators διαδικτυακά και να τους βοηθήσουμε να ψηφιοποιήσουν τα προϊόντα τους. Με άλλα λόγια, να τους βοηθήσουμε να έχουν την επιτυχία που είχα εγώ με τη δική μου τουριστική επιχείρηση. Το CaptainBook.io είχε γεννηθεί!

 

Startupper Mag: Θεωρείτε ότι πλέον η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός για τους λεγόμενους «ψηφιακούς» νομάδες; Θα συμβουλεύατε έναν συμπατριώτη σας Ευρωπαίο να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει όλα τα φόντα για να γίνει ελκυστικός προορισμός για «ψηφιακούς» νομάδες και αυτό για πολλούς λόγους! Το κλίμα, ο πολιτισμός, το φαγητό, οι άνθρωποι, η tech σκηνή… Θα μπορούσα να συνεχίσω για ώρες!

Όχι μόνο θα συμβούλευα συμπατριώτες μου να εργαστούν την Ελλάδα, αλλά συνίδρυσα και το WorkFromNaxos.gr (με τον Luca, τον συνέταιρό μου στο CaptainBook.io), μια κοινότητα με περισσότερα από 180 άτομα που ενδιαφέρονται να εργαστούν στη Νάξο.

Είχα εργαστεί εξ αποστάσεως σε μια εταιρεία τεχνολογίας που ίδρυσα στο Ηνωμένο Βασίλειο το ’09, κατά τη διάρκεια των «low business times» μου, οπότε το έχω ζήσει από πρώτο χέρι!

Δεν έχω ζήσει ποτέ στην ηπειρωτική Ελλάδα, επομένως οι απόψεις μου βασίζονται μόνο στα νησιά, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η υιοθέτηση αυτής της τάσης (που αναμφισβήτητα κληρονομήθηκε από την εποχή του Covid) είναι το κλειδί για βοηθήσει τη Νάξο να μην υποκύψει στα εύκολα χρήματα του μαζικού τουρισμού (που θα την έκανε να χάσει τον χαρακτήρα της, για τον οποίο φημίζεται).

Η ένταξη σε μια κουλτούρα είναι εξαιρετικά σημαντική για τους Digital Nomads όταν επιλέγουν έναν προορισμό να εγκατασταθούν, και αυτή η ροή ταξιδιωτών θα βοηθούσε να κρατηθεί το νησί λίγο πιο απασχολημένο τον χειμώνα.

Προσπαθούμε να ρυθμίσουμε όλα όσα θα χρειαζόταν ένας Digital Nomad για να εργαστεί από το νησί και παράλληλα να βοηθήσει την τοπική κοινότητα και να ενταχθεί σε αυτήν.

Αυτό είναι ένα εξτρά πρότζεκτ για εμάς, και προφανώς είμαστε πολύ απασχολημένοι με την CaptainBook, αλλά είμαστε πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουμε τους Digital Nomads που θα ήθελαν να μας επισκεφθούν!

 

Startupper Mag: Τι υπηρεσίες προσφέρει και σε ποιους απευθύνεται η εταιρεία – νέο εγχείρημά σας, η CaptainBook.io; Πόσους επαγγελματίες του τουριστικού χώρου έχει ήδη βοηθήσει & σε ποιες χώρες κινείται;

Το CaptainBook.io είναι μια μηχανή κρατήσεων για παρόχους περιηγήσεων, τουριστικών εμπειριών και δραστηριοτήτων. Με βάση

τις προηγούμενες εμπειρίες μας, συμπτύξαμε όλες τις λειτουργίες που θα μπορούσε να χρειαστεί μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τουρισμό. Από τη λήψη πληρωμών μέσω διαδικτύου έως μηχανοποιημένους ιστότοπους για «μικρούς» χρήστες και από συγχρονισμό ημερολογίου πολλαπλών δραστηριοτήτων έως ηλεκτρονική υπογραφή εγγράφων για «μεγάλους» χρήστες.

Στοχεύουμε σε όλους τους τουριστικούς πράκτορες στην ΕΕ και τις ΗΠΑ που θέλουν να ψηφιοποιήσουν τις υπηρεσίες τους και να τις πουλήσουν διαδικτυακά. Ο δεύτερος πυλώνας του έργου είναι το τοπικό μας κανάλι, με το οποίο βοηθάμε ξενοδοχεία, οικοδεσπότες airbnb και ταξιδιωτικά γραφεία να «πουλήσουν» το υλικό τους. Μπορεί να είναι από back office (όπως σε μια ρεσεψιόν ξενοδοχείου για παράδειγμα) ή από QR codes (για ένα διαμέρισμα AirBnb), ή, για μεγαλύτερες εταιρείες, όπως οι αεροπορικές, ένα ανοιχτό API (white label solution).

Ο στόχος εδώ είναι να βοηθηθούν αυτές οι επιχειρήσεις να μεγιστοποιήσουν τον τζίρο τους, με το μίνιμουμ της προσπάθειας. Είναι ένα σημαντικό κανάλι αυτό, καθώς το 64% των κρατήσεων γίνεται από τον πελάτη όταν αυτός βρίσκεται ήδη στον προορισμό του.

Μέχρι στιγμής, έχουμε βοηθήσει περισσότερες από 350 εταιρείες να «πουλήσουν» πάνω από από 1200 μοναδικές εμπειρίες σε περισσότερες από πέντε διαφορετικές χώρες.

 

Startupper Mag: Ποιες είναι οι σκέψεις σας αναφορικά με την πρόσφατη pree-seed χρηματοδότηση, ύψους 250.000€, την οποία «σήκωσε» η εταιρεία σας από την Seedblink, όντας η πρώτη από τις Κυκλάδες;

Τι περιπέτεια! Είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε η πρώτη Startup από Κυκλάδες που «σήκωσε» χρηματοδότηση, αυτό δείχνει πραγματικά ότι μπορείς να ανταγωνιστείς μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες κατευθείαν από την καρδιά των Κυκλάδων. Οι υπηρεσίες έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ ώστε η ποιότητα ζωής που κερδίζεις κάθε ημέρα από την επιλογή της διαμονής στη Νάξο γίνεται πιο εμφανής καθημερινά. Το Διαδίκτυο είναι τώρα σταθερό, αξιόπιστο και γρήγορο. Μπορώ να πετάξω στην Αθήνα σε 25 λεπτά και να συναντηθώ με την tech κοινότητα, ενώ εξακολουθώ να απολαμβάνω έναν πιο χαλαρό τρόπο ζωής, πιο προσγειωμένο.

Ήμασταν ένα από τα πρώτα επιτυχημένα «raises» από τη Seedblink στην Ελλάδα, και επαναλαμβάνω ότι ήταν πολύ ωραία περιπέτεια. Γνωρίσαμε τον Γιώργο Πλατανά κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας με την Demium Startup (μια ισπανική θερμοκοιτίδα). Συνδεθήκαμε βαθιά σε προσωπικό επίπεδο και υπήρξε εξαιρετική «δυναμική» της ομάδας μας. Όταν ο Γιώργος εντάχθηκε στη Seedblink, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καταπληκτικό αν μπορούσαμε να συνεργαστούμε σε γύρο χρηματοδότησης. Λίγους μήνες αργότερα, είμαστε εδώ με pre-seed χρηματοδότηση 250 000 ευρώ!

Ήταν ένας τρόπος να επανασυνδεθώ με πρώην εργαζόμενους στον τραπεζικό τομέα, από τη σχολή πληροφορικής μου, και να επικοινωνήσουμε με σοβαρότητα για αυτό που χτίζουμε. Συνειδητοποίησα ότι δεν είχαμε μιλήσει πολύ στο περιβάλλον μας για την CaptainBook μέχρι εκείνο τον γύρο, ο οποίος μας βοήθησε να «χτίσουμε» την πλατφόρμα και να αναπαράγουμε την επιτυχία μας σε άλλους προορισμούς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να «τρέξουμε» μερικά πολύ ενδιαφέροντα projects που συνδέονται με την CaptainBook, όπως το www.naxos-explorer.com και το www.mykonosexplorer.com, ιστοσελίδες καταναλωτών μας έτοιμες να κυκλοφορήσουν το καλοκαίρι του 2023!

Χάρη στην τεχνογνωσία της CaptainBook, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε φθηνότερες ταξιδιωτικές  εμπειρίες από τα μεγάλα Travel Agencies, όπως το GetYourGuide και το Viator. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τις δοκιμές που έχουμε κάνει και ελπίζουμε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τη δραστηριότητα μας και σε άλλες περιοχές στο κοντινό μέλλον.

Με βάση αυτό, νομίζω ότι το πιο σημαντικό σημείο από αυτόν τον γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων είναι ότι μας επέτρεψε να είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι σε μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς πράκτορες και ότι μια από τις σπουδαιότερες τουριστικές εταιρίες (αλιείας) στον κόσμο μας εμπιστεύτηκε το λογισμικό κρατήσεών της. Είμαστε ακόμα στη διαδικασία ενσωμάτωσής της, καθώς αυτό είναι ένα τεράστιο έργο, αλλά είμαστε πολύ χαρούμενοι. Αυτή η συμφωνία θα μας φέρει στην ευχάριστη θέση να έχουμε ρευστότητα και κερδοφορία κατά τους ακόλουθους 4 μήνες, κάτι το οποίο σίγουρα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον επόμενο γύρο χρηματοδότησης, που προσδοκώ να πραγματοποιηθεί γύρω στον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο 2023.

 

Startupper Mag: Κρίνετε ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων είναι τεχνολογικά και ψηφιακά καταρτισμένοι, ή έχουμε μείνει λίγο πίσω στο κομμάτι ηλεκτρονικών κρατήσεων;

Λοιπόν, το καλό είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν ήδη ένα λογισμικό για τις κρατήσεις δωματίων τους και/ή τουλάχιστον έχουν ήδη έναν ιστότοπο. Θα ήθελαν να αυξήσουν τα έσοδά τους, αλλά δεν έχουν τα ψηφιακά «εργαλεία» για αυτό. Είναι θέμα χρόνου, θα βελτιωθούν αναμφίβολα.

Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι οι άνθρωποι κάνουν κρατήσεις μέσω Διαδικτύου και αυτό μόνο να αυξηθεί πρόκειται. Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά αν συγκρίνουμε την Ελλάδα με άλλες χώρες της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα.

Τώρα, αν μιλάμε για προμηθευτές περιηγήσεων, στην αξιοποίηση της τεχνολογίας είμαστε λίγο πίσω. Οι «μικροί» χρήστες δεν έχουν ομάδα τεχνολογίας για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τις διαδικτυακές κρατήσεις τους και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν απλώς βασικές γνώσεις τεχνολογίας. Έχουμε κυκλοφορήσει ορισμένες από τις λειτουργίες μας έχοντας αυτό κατά νου, συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανήματος δημιουργίας ιστοτόπων. Δεν χρειάζονται τεχνολογικές γνώσεις για να αποκτήσετε τον δικό σας ιστότοπο online με την CaptainΒook και να είστε έτοιμοι να πουλήσετε τις περιηγήσεις και τουριστικές δραστηριότητές ας με λίγα μόνο κλικ!

Η ομάδα μας κάνει πολλή «διαχείριση αλλαγών» κατά τη διαδικασία ενσωμάτωσης για τους χρήστες, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς αισθάνονται την… αγωνία της χειροκίνητης κράτησης και της δυσκολίας του να μπορεί να τους βρει εύκολα ο πελάτης στο διαδίκτυο, ωστόσο δεν έχουν κατανοήσει πλήρως την ανάγκη να προωθήσουν τα καταλύματά τους με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο να καλύπτει πολλές πτυχές της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους.

Μερικοί αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο, άλλοι ότι αφού ουσιαστικά δουλεύουν χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια και αποκομίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, δεν χρειάζεται να αλλάξουν κάτι. Εμείς τους συνοδεύουμε και τους βοηθάμε να δουν τον αντίκτυπο

σχετικά με την επιχείρησή τους (και τα έσοδά τους) από τη χρήση ενός καλού λογισμικού κρατήσεων. Ο κορονοϊός αναμφίβολα επιτάχυνε τη διαδικασία, και ορισμένες από τις δράσεις που αναπτύχθηκαν από το κράτος θα έχουν σίγουρα έναν πολύ θετικό αντίκτυπο (όπως τα τελευταία προγράμματα ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις).

Το ελληνικό τουριστικό προϊόν βελτιώθηκε δραστικά τα τελευταία χρόνια, με καλύτερα εστιατόρια και καταλύματα, σαφή εστίαση στον πολιτισμό και το φαγητό, η Ελλάδα δεν «πουλάει» πια μόνο ήλιο και παραλίες, αυτή η μεταμόρφωση έγινε εντυπωσιακά γρήγορα. Η τεχνολογία θα βοηθήσει τον ρυθμό μετάβασης να επιταχυνθεί και το CaptainBook είναι έτοιμο βοηθήσει τους τουριστικούς προορισμούς να ψηφιοποιήσουν τις προσφορές τους προς τους πελάτες, ενεργώντας ως Εταιρεία Διαχείρισης Προορισμών (DMC).

 

Startupper Mag: Τέλος, σε λίγο πιο προσωπικό επίπεδο, αν και μάλλον ξέρουμε την απάντηση (αρέσει και σε εμάς η θάλασσα και η ιστιοπλοΐα), τι έκανε τελικά έναν άνθρωπο που έχει ζήσει και εργαστεί χρόνια σε Γαλλία – Αγγλία να επιλέξει να συνεχίσει τη ζωή του στη Νάξο, ένα μεσαίο ελληνικό νησί;

Η γεωγραφία της χώρας είχε σαφώς αντίκτυπο στην απόφασή μου. Με σχεδόν 15.000 χλμ ακτογραμμής στην Ελλάδα, όποιος είναι ερωτευμένος με την ιστιοπλοΐα όπως εγώ, γνωρίζει ότι πρόκειται για… πραγματικό Παράδεισο! Εγώ που έχω ζήσει στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νέα Καληδονία, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι τα ελληνικά νησιά είναι ασύγκριτα! Δουλεύω από το σπίτι και μπορώ να κάνω ιστιοσανίδα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού μου διαλείμματος. Δεν υπάρχουν πολλά μέρη στην Ευρώπη που να προσφέρουν κάτι τέτοιο!

Είμαι Γάλλος, κάτι που σημαίνει ότι προφανώς μου αρέσει να τρώω καλά, και λατρεύω το ελληνικό φαγητό! Ένα γεύμα εδώ είναι μια

προνομιακή στιγμή για να μοιραστείτε με τους φίλους σας και ο τρόπος με τον οποίο ακούω τους Έλληνες να παραγγέλνουν κάτι “gia ti mesi”, ώστε να μοιραστεί μεζεδάκια όλη η παρέα, είναι απλά τέλειο! Δεν το έχουμε αυτό στη γαλλική κουλτούρα και μου αρέσει πολύ (όσο μισώ τη δυνατή μουσική κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, γιατί δυσκολεύει τις συνομιλίες).

Η ζωή στη Νάξο μου προσφέρει πιο αργούς ρυθμούς καθημερινότητας, πιο στενή σύνδεση με τη φύση και επαφή με την τοπική κοινότητα. Παρότι όταν πηγαίνω στη Γαλλία, με βλέπουν ως έναν «εκπατρισμένο» που δεν ανήκει πια πραγματικά εκεί, ενώ στην Ελλάδα θα είμαι πάντα «ο Γάλλος», ο ελληνικός τρόπος ζωής που δίνει έμφαση στην οικογένεια και στους φίλους, μου δίνει την αίσθηση ότι ανήκω πραγματικά σε ένα κοινωνικό σύνολο.

Η καθημερινότητα δεν ήταν εύκολη, δεν θα ήμουν ειλικρινής αν δεν παραδεχόμουν ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα στην Ελλάδα, αλλά αν αξιολογήσω τα τελευταία 12 χρόνια που ζω στη Νάξο, αυτή η απόφαση είχε τον πιο θετικό αντίκτυπο στη ζωή μου που θα μπορούσα να ελπίζω!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Startupper Mag #35

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις