Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σάκης Τανιμανίδης: Θέλω η επιχειρηματικότητα να είναι επιλογή για τους νέους ανθρώπους

Ο αγαπημένος παρουσιαστής αποκαλύπτει αποκλειστικά στο Startupper Mag τα πάντα γύρω από το Dragons Den, τις συμφωνίες, τους dragons, δίνοντας μας ταυτόχρονα μια γεύση για το τι θα δούμε την επόμενη σεζόν. Συγχρόνως μας συστήνει τον εαυτό του ως επιχειρηματία και μας λέει τι είναι αυτό που τον κάνει να πει το «ναι» σε μία επένδυση.

Στους Γιάννη Διονάτο και Αλέξανδρο Ελευθεριάδη

Αν ρωτήσεις τον οποιοδήποτε άνθρωπο αυτή τη στιγμή να σου πει τους τρεις κορυφαίους παρουσιαστές στην Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να λείπει το όνομα του Σάκη Τανιμανίδη από τη λίστα. Αναμφίβολα, χάρη στο ταλέντο, το πείσμα και την εργατικότητα του, τα τελευταία 10 χρόνια ο Σάκης έχει καταφέρει να μπει στα σπίτια μας και να γίνει ένα οικείο πρόσωπο σε όλους μας. Οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε μέσα από άκρως επιτυχημένα τηλεοπτικά projects, όπως το World Party και το Survivor, αυτό που ίσως όμως δεν ξέραμε ήταν το πάθος του για την επιχειρηματικότητα. Και το πάθος αυτό ο Σάκης επέλεξε να το μεταφέρει και στην τηλεόραση, φέρνοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μεγαλύτερο επιχειρηματικό show του κόσμου, το Dragons Den.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Startupper Mag μας μιλάει για το όραμα πίσω από το Dragons Den, το πως μπορεί να δώσει μια νέα ώθηση στο ελληνικό επιχειρείν, αλλά και για το τι μπορεί να σημαίνει ένα τέτοιο project για τους νέους ανθρώπους.

«Για τους περισσότερους νέους ανθρώπους η επιχειρηματικότητα δεν είναι καν μέρος των επιλογών τους αυτή τη στιγμή. Εγώ θέλω να κάνω «raise awareness» της επιχειρηματικότητας για περισσότερο κόσμο. Να τη γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, να δει ότι πολλοί άνθρωποι μπορούν να «σηκώσουν» χρήματα, να δει ότι κάποιοι απαντούν στις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού, να δει ότι κάποιος μεγαλώνει την αξία της εταιρείας του και αυτό εδώ είναι ουσιαστικά πλούτος, είναι net worth», μας λέει χαρακτηριστικά ο αγαπημένος παρουσιαστής. Παράλληλα, μας εξηγεί το πως βλέπει εκείνος τις Startups, αλλά και την ελληνική επιχειρηματικότητα εν γένει.

Ακόμα, μας αποκαλύπτει το τι πραγματικά γίνεται με τις επενδύσεις και τις συμφωνίες που έχουμε δει στον αέρα της εκπομπής, ενώ μας δίνει μια μικρή γεύση για το τι θα δούμε την επόμενη σεζόν.

Την ίδια ώρα, ο Σάκης μας συστήνεται ως επιχειρηματίας και επενδυτής μιλώντας μας εκτενώς για την επιχείρηση με μουσεία που διατηρεί σε όλο τον κόσμο , αλλά και για το τι είναι εκείνο που θα τον κάνει να πει το «ναι» σε μία επένδυση.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε όταν το Dragons Den, βρισκόταν ακόμα στο 8ο επεισόδιο, οπότε η οποιαδήποτε αναφορά σε νούμερα και στατιστικά αφορά στα όσα έχουν συμβεί μέχρι εκείνο το επεισόδιο. Η πρώτη σεζόν του πρώτου επιχειρηματικού show της ελληνικής τηλεόρασης που προβλήθηκε από τη συχνότητα του Ant1, με παρουσιαστή τον Σάκη Τανιμανίδη, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 7 Απριλίου, έχοντας κλείσει συνολικά 10 επεισόδια.

 

STARTUPPER MAG: Πριν πάμε στο κομμάτι του παρουσιαστή, θα ήθελα να μιλήσουμε για τον επιχειρηματία Σάκη Τανιμανίδη. Εσύ λοιπόν, ως επιχειρηματίας, πως είδες το εγχείρημα του Dragons Den; Η πως βλέπεις την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, να το πω αντίθετα, για να φτάσουμε στο Dragons;

Σάκης Τανιμανίδης: Καταρχάς, ακριβώς επειδή είδα ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα χρειάζεται ένα μπουστάρισμα να το πω με απλά λόγια, για αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφάσισα πριν πολλά χρόνια ότι αυτό το show θα ήταν πάρα πολύ καλό να παίξει στην Ελλάδα. Γιατί τι καταφέρνει να κάνει το Dragons Den ή Shark Tank που το λένε στην Αμερική, όπου το είχα δει πρώτη φορά; Καταφέρνει να περάσει μια έννοια της επιχειρηματικότητας σε πολύ μεγάλη μάζα ανθρώπων, κατεβάζοντας αυτή την έννοια στο επίπεδό τους στην τηλεόραση μέσω ψυχαγωγίας. Το να παρακολουθήσω ένα πανεπιστημιακό σεμινάριο, το να ακούσω την κυβέρνηση με τα προγράμματα που κάνει, είναι κάτι που δεν αφορά πολλούς Έλληνες, δεν αφορά τον περισσότερο κόσμο βασικά και γι’ αυτό και δεν θα περάσει, ενώ είναι αξιόλογες προσπάθειες. Το να σου δώσω εγώ ένα μέσο, την τηλεόραση που είναι το πιο μαζικό μέσο με ένα προϊόν, το οποίο είναι ευχάριστο, είναι ενδιαφέρον, μπορεί να το παρακολουθήσει ο καθένας, τότε μέσα από αυτή τη διαδικασία, μέσα από αυτό το προϊόν θα περάσεις καλά, αλλά στο τέλος της ημέρας θα σου μείνει και κάτι, θα σου μείνει αυτή η έννοια της επιχειρηματικότητας. Τώρα, δεν είναι ότι βλέποντας Dragons Den θα γίνει κανείς εκπληκτικός επιχειρηματίας. Το όραμα ποιο είναι; Το όραμα που είδα και μοιράστηκα μαζί με τον ANT1 και μαζί κάναμε αυτή την εκπομπή, το Dragons Den. Το όραμα είναι ότι εάν αυτή την εκπομπή τη δουν εκατομμύρια Έλληνες στα επόμενα χρόνια και παίξει κάποια χρόνια, τότε πολλοί από αυτούς σε ένα μεγάλο ποσοστό, μιλάμε λοιπόν για εκατομμύρια κόσμο, θα μάθει περισσότερα; για την επιχειρηματικότητα. Εγώ αυτό που θα ήθελα είναι να γίνει η επιχειρηματικότητα επιλογή για πολλούς νέους ανθρώπους. Τι θα πει αυτό; Έχουμε πολύ ταλέντο στην Ελλάδα, όταν λέμε ταλέντο εννοούμε ανθρώπους που έχουν ικανότητες. Το μικρόβιο του επιχειρείν το είχαμε πάντα, το είχαμε από την αρχαία Ελλάδα. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα έχουμε καταφέρει να φέρουμε την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση μετά από την κρίση, μετά από τον κορωνοϊό. Για τους περισσότερους νέους ανθρώπους η επιχειρηματικότητα δεν είναι καν μέρος των επιλογών τους αυτή τη στιγμή. Εγώ θέλω να κάνω «raise awareness» της επιχειρηματικότητας για περισσότερο κόσμο. Να τη γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, να δει ότι πολλοί άνθρωποι μπορούν να «σηκώσουν» χρήματα, να δει ότι κάποιοι απαντούν στις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού, να δει ότι κάποιος μεγαλώνει την αξία της εταιρείας του και αυτό εδώ είναι ουσιαστικά πλούτος, είναι net worth.

STARTUPPER MAG: Μιλάμε για τηλεοπτικό προϊόν. Εμείς λοιπόν, είδαμε κάποια νούμερα. Παρουσιάστηκαν 48 ιδέες, από αυτές 16 πήραν χρηματοδότηση. Οι 21 από τις εταιρείες που είδαμε ήταν Startups και από αυτές οι 5 πήραν χρηματοδότηση. Όταν ήρθε το Dragons Den στην κοινότητα των Startups υπήρξε η ελπίδα ότι έρχεται πρόσθετη χρηματοδότηση…

Σάκης Τανιμανίδης: Μπορείς να μου χαρακτηρίσεις μια Startup εταιρεία;

STARTUPPER MAG: Με τον παγκόσμιο ορισμό είναι αυτή που χρησιμοποιεί την τεχνολογία κατά κύριο λόγο. Εμείς λίγο τον έχουμε προσαρμόσει στα ελληνικά δεδομένα, είναι μια νεοφυής επιχείρηση, μια νέα επιχείρηση, αλλά ο ορισμός των Startups είναι συγκεκριμένος.

Σάκης Τανιμανίδης: Εγώ λοιπόν θα διαφωνήσω με αυτόν τον παγκόσμιο ορισμό γιατί θεωρώ ότι Startup σαν έννοια προφανώς και ένας βασικός πυλώνας στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η τεχνολογία, αλλά σαν ιδέα είναι μια καινούρια προσπάθεια, η οποία έχει μια μορφή καινοτομίας. Μπορεί η καινοτομία αυτή να είναι σε επίπεδο business model, μπορεί να είναι και σε επίπεδο αγοράς.

STARTUPPER MAG: Βέβαια για να είμαστε και δίκαιοι είδαμε κάτι πολύ εντυπωσιακό, είδαμε πάρα πολλές γυναίκες να έρχονται στο Dragons Den

Σάκης Τανιμανίδης: Είναι πολύ εντυπωσιακό γιατί ο κόσμος έχει στο μυαλό του ότι οι γυναίκες ασχολούνται λιγότερο με την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά τα νούμερα και οι ικανότητες είναι διαφορετικά.

STARTUPPER MAG: Όπως είδαμε και στις θέσεις των κριτών δύο γυναίκες…

Σάκης Τανιμανίδης: Θέλαμε πάρα πολύ να βρούμε για τους Dragons, τουλάχιστον δύο γυναίκες, θα μπορούσαμε να έχουμε και τρεις γυναίκες. Καταλήξαμε τελικά σε αυτό το mix που υπάρχουν 3 άντρες και 2 γυναίκες και νομίζω ότι έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά.

STARTUPPER MAG: Γενικά ποιο είναι το feeling που πήρατε όλοι όσοι συμμετείχατε στην εκπομπή; Εσύ που έστησες και έφερες το show στην Ελλάδα, ο ANT1, οι Dragons; Βγήκε ένα κλίμα αρκετά παρεΐστικό. εμάς μας άρεσε αυτό το κλίμα που είδαμε. Μας άρεσε που εσύ ήσουν διαφορετικός από ότι σε είχαμε συνηθίσει σε προηγούμενα τηλεοπτικά projects. Ήσουν δηλαδή σε έναν βαθμό ένα βήμα πιο πίσω. Ποιο ήταν το κλίμα που πήρατε;

Σάκης Τανιμανίδης: Ήμουν 3 βήματα πιο πίσω. Και ο λόγος είναι αυτό που είπαμε προηγουμένως, ήταν η πρώτη σου ερώτηση ουσιαστικά. Αυτό το project δεν το έκανα με τηλεοπτικούς όρους εγώ. Αυτό το project είναι ένα όραμα που είχα, ένα πάθος πολύ μεγάλο, το να φέρω το Dragons Den στην Ελλάδα. Οπότε σαν τέτοιος στόχος δεν είχα αυτοσκοπό να είμαι μπροστά στην τηλεόραση. Έτσι για εμένα ήταν τελείως φυσικό, γιατί εγώ ήθελα να σιγουρέψω την επιτυχία της εκπομπής.

STARTUPPER MAG: Εκεί φάνηκε και το πόσο έχεις συνδεθεί με το project, όχι μόνο επαγγελματικά, αλλά και συναισθηματικά

Σάκης Τανιμανίδης: Πάρα πολύ, έχω συνδεθεί πάρα πολύ. Επειδή είπες για συναίσθημα, θα σου πω κάτι που με συγκινεί. Τη λέω και την ξαναλέω αυτή την λέξη, το όραμα, το όραμα, να φέρουμε το Dragons Den γιατί πιστεύω θα έχει ένα μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία. Έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που παίζει, που κάποιος θα έλεγε ότι δεν είναι και τίποτα, τώρα δυο μήνες δεν είναι 10 χρόνια. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις που θα μπορούσα να σου περιγράψω, αλλά θα σου πω μία πολύ γρήγορη. Μου στέλνει μήνυμα μια γυναίκα και μου λέει «Σε ευχαριστώ». Απαντάω «γιατί». Και μου λέει «Έχω έναν γιο 13 χρονών. Ο γιος μου παρακολουθεί φανατικά Dragons Den, θέλει να σε γνωρίσει». Της λέω «σε ευχαριστώ πάρα πολύ». Μου στέλνει μετά ένα δεύτερο μήνυμα και μου λέει « Πρόσφατα, ξεκίνησε ένα e-shop και πουλάει sneakers, παπούτσια» Και μου έστειλε φωτογραφία από τα sneakers, τα οποία τα βγάζει φωτογραφία ο πιτσιρικάς και τα βάζει στο e-shop. Δεν ξέρω εάν συνειδητοποιείς τι λέω; Ένας πιτσιρικάς 13 χρονών, ξεκίνησε μια επιχειρηματική δραστηριότητα, επειδή τον ενέπνευσε το Dragons Den. Επειδή γνώρισε την επιχειρηματικότητα μέσα από μια τηλεοπτική εκπομπή. Το λέω και συγκινούμαι μόνο που το λέω, γιατί εάν αυτό εδώ το πολλαπλασιάσουμε επί χιλιάδες, αυτό θα έχει έναν πραγματικό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία.

STARTUPPER MAG: Μίλησες για ιδέες, εσύ εάν ήσουν σε μία από αυτές τις καρέκλες σε ποια ιδέα θα επένδυες;

Σάκης Τανιμανίδης: Θα επένδυα σε κάποιες από αυτές που έχουμε δει, δεν θέλω να αναφερθώ όμως σε συγκεκριμένες. Είναι πάντως κάποιες, οι οποίες θα επένδυα σίγουρα γιατί για τα δικά μου επενδυτικά κριτήρια, κάνουν «Τικ» σε κάποια συγκεκριμένα κουτάκια.

STARTUPPER MAG: Ποια είναι αυτά; Θέλουμε να γνωρίσουμε τον Σάκη ως επενδυτή

Σάκης Τανιμανίδης: Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η ομάδα, οι άνθρωποι. Γιατί οι ιδέες είναι το 5% της όλης υπόθεσης, το 95% είναι η εφαρμογή, το implementation, και αυτό γίνεται από ανθρώπους. Εάν έχεις μια καλή ιδέα, με κακή εφαρμογή, με μία μέτρια ομάδα, η οποία μπορεί να μην είναι αρκετά αφοσιωμένη ή μπορεί να μην έχει τις ικανότητες, 99% δεν θα πετύχει. Αν έχεις όμως τον Μέσι της επιχειρηματικότητας, ο οποίος μαζί με τις ικανότητες του, έχει και κάποιο σκοπό πίσω από αυτό που κάνει, το πιστεύει πραγματικά και έχει και πάθος, είτε θα πετύχει είτε θα κάνει pivot σε κάτι άλλο και θα πετύχει πάλι. Είναι πολύ μεγάλες οι πιθανότητες.

STARTUPPER MAG: Το pivot σημαίνει ότι η πρώτη προσπάθεια έχει αποτύχει. Στην Ελλάδα δυστυχώς επειδή δεν είμαστε στην Αμερική, η αποτυχία μπορεί να σε στιγματίσει

Σάκης Τανιμανίδης: Η αποτυχία είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί. Να σου πω γιατί; Γιατί εάν αποτύχεις σε κάτι σημαίνει ότι προσπάθησες και το πρόβλημα που έχει το 98% των ανθρώπων είναι ότι δεν κάνουν καν την προσπάθεια, μένουν στην θεωρία, στην σκέψη.

STARTUPPER MAG: Μιλώντας για αριθμούς, στο ελληνικό Dragons Den οι επενδύσεις ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο. Σε σχέση με τα αντίστοιχα projects του εξωτερικού, είναι αλήθεια ότι πρόκειται για το υψηλότερο ποσό επενδύσεων που έχει επιτευχθεί στον 1 χρόνο παρουσίασης;

Σάκης Τανιμανίδης: Αν πάρουμε και την αναλογία και την αγορά, μπορεί να είναι και το παγκόσμιο ρεκόρ. Αν πάρουμε όμως το συνολικό νούμερο, δεν είμαι σίγουρος και δεν έχω αυτά τα νούμερα για να σου απαντήσω. Ξέρω όμως ότι είναι αρκετά μεγάλο νούμερο.

STARTUPPER MAG: Άρα και στο εξωτερικό είναι ευχαριστημένοι από το πως πήγε το project

Σάκης Τανιμανίδης: Είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι

STARTUPPER MAG: Οι επενδύσεις που έχουμε δει γίνονται;

Σάκης Τανιμανίδης: Οι επενδύσεις αυτές σε παγκόσμιο επίπεδο, επειδή το Dragons Den παίζεται σε περίπου 25 χώρες, από τα deals που γίνονται προφορικά. Και το λέω για τον κόσμο που ενδέχεται να μην γνωρίζει τους επιχειρηματικούς όρους. Στο Dragons Den βλέπουμε προφορικές συμφωνίες και όχι γραπτές. Επίσης, είναι κοινώς αποδεκτό σε παγκόσμιο επίπεδο ότι τίποτα δεν ισχύει εάν δεν μπει η τζίφρα που λέμε. Άρα λοιπόν σε παγκόσμιο επίπεδο από τις προφορικές συμφωνίες που βλέπουμε στην τηλεόραση υλοποιούνται στη συνέχεια το 50 με 60%.

STARTUPPER MAG: Αυτό ισχύει και στην Ελλάδα;

Σάκης Τανιμανίδης: Κάπου εκεί, το ίδιο νούμερο υπολογίζουμε ότι θα ισχύσει και στην Ελλάδα, μπορεί να είναι και λίγο μεγαλύτερο

STARTUPPER MAG: Από αυτά τα deals που έχουμε δει μπορεί και κάποια να μην γίνουν δηλαδή;

Σάκης Τανιμανίδης: Σίγουρα κάποια δεν θα γίνουν. Ήδη κάποια δεν έχουν γίνει

STARTUPPER MAG: Είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε την πορεία αυτών των επενδύσεων

Σάκης Τανιμανίδης: Αυτό είναι κάτι που ήδη συμβαίνει στα Dragons Den του εξωτερικού, απλώς αυτό συμβαίνει την τρίτη και την τέταρτη σεζόν. Γιατί θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η σεζόν, να γίνει η επένδυση, να ωριμάσει αυτή η επένδυση, η οποία όπως γνωρίζουμε θέλει μίνιμουμ 1 χρόνο. Και όταν γυριστεί εκείνη η σεζόν που υποθέτω ότι για αυτά που βλέπουμε τώρα, πρέπει να είναι η τρίτη σεζόν, ούτε καν η δεύτερη, θα μπορέσουμε να πάμε να τους βρούμε με μία κάμερα και να δείξουμε την εξέλιξη που είχανε.

STARTUPPER MAG: Για να κλείσουμε και τη συνέντευξη, θα ήθελες να μας πεις λίγο που βρισκόμαστε;

Σάκης Τανιμανίδης: Εδώ βρισκόμαστε στο κέντρο της Αθήνας στα γραφεία μας, είναι η βασική μας δραστηριότητα, είναι η εταιρεία που έχουμε με τα μουσεία, τα οποία χτίζουμε σε όλο τον κόσμο, έχουμε περίπου 14 αυτή τη στιγμή. Από την Ελλάδα, την Τουρκία, το Μαϊάμι, το Όσλο, την Στοκχόλμη, την Ινδία, ξανά την Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έχουμε τα Museum of Illusions και έχουμε αναπτύξει και ένα δεύτερο brand, το οποίο λέγεται The Paradox Illusion, το καινούριο Iphone που λέμε, το καινούριο μοντέλο. Και για να τρέχουν όλα αυτά τα μουσεία και σε επίπεδο marketing, και σε επίπεδο funding και σε επίπεδο operations και σε επίπεδο expansion, χρειάζεται μια πολύ καλή ομάδα, αυτή που λέγαμε προηγουμένως, η οποία βρίσκεται σε αυτά τα γραφεία.

STARTUPPER MAG: Για τι επένδυση μιλάμε, εάν μπορούμε να μιλήσουμε με αριθμούς;

Σάκης Τανιμανίδης: Λαμβάνοντας υπόψη αυτά που είναι υπό κατασκευή, θα ξεπεράσουμε τα 20 μουσεία διεθνώς στα τέλη του 2023. Και στα επόμενα δύο χρόνια ενδέχεται να ξεπεράσουμε τα 40 μουσεία. Όσον αφορά την επένδυση, αν το πάρουμε ανά μουσείο, κάτι που εξαρτάται βέβαια και από την αγορά, φτάνει τα 1 με 2 εκατ. το κάθε application.

STARTUPPER MAG: Μιλάμε για μεγάλο νούμερο

Σάκης Τανιμανίδης: Υποκειμενικό. Ανάλογα με το τι σου φέρνει πίσω. Μπορεί να βάλεις 1000 ευρώ κάπου και αν βγάλεις 500 τότε ήταν μια κακή επένδυση, μια πολύ ακριβή επένδυση. Και εάν βάλεις 2 εκατ. και σου φέρει 3 εκατ. τότε ήταν μια φθηνή επένδυση.

STARTUPPER MAG: Από όσο γνωρίζουμε εσύ δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά και σε άλλους τομείς, θες να μας μιλήσεις για αυτό το κομμάτι;

Σάκης Τανιμανίδης: Ξέρεις ποια είναι εμένα η στρατηγική μου; Δουλεύω στην τηλεόραση για να βγάζω λεφτά για να τα χάνω στις επιχειρήσεις. Να μην φοβάται ο κόσμος να χάσει λεφτά. Μια πολύ μεγάλη ατάκα που διάβασα κάπου είναι η εξής: «Σε όλα μου τα χρόνια δεν έχω γνωρίσει ούτε έναν πλούσιο άνθρωπο που να μην έχει χάσει λεφτά. Έχω γνωρίσει όμως πολλούς ανθρώπους που δεν έχασαν λεφτά, αλλά δεν έβγαλαν κιόλας». Πρόκειται για μια ατάκα που σημαίνει πάρα πολλά και είναι η βασική αρχή του επιχειρείν.

STARTUPPER MAG: Για να κλείσουμε με το Dragons Den, έχουν ήδη ξεκινήσει οι αιτήσεις για τον νέο κύκλο. Τι καινούριο να περιμένουμε; Θα δούμε διαφορετικούς Dragons; Θα δούμε εσένα σε άλλο ρόλο;

Σάκης Τανιμανίδης: Εγώ δυστυχώς δεν μπορώ να πάρω τον ρόλο που θα ήθελα, δηλαδή να είμαι Dragon, γιατί ως παραγωγός υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Εγώ θα μείνω στον ίδιο ρόλο, θα είμαι 2-3 βήματα παραπίσω να μιλάω με τους επιχειρηματίες που έρχονται να τους εμψυχώνω λιγάκι. Ουσιαστικά ο δικός μου ο ρόλος είναι να οργανώνω το show μαζί με τον Ant1 και τον Μιχάλη Ισκά που είναι ο συμπαραγωγός και βασικός λόγος επιτυχίας του show. Τώρα, το Dragons Den είναι αυτό που λέμε second season show, θα πάει καλύτερα δηλαδή την επόμενη σεζόν για κάποιους βασικούς λόγους. Πρώτον, επειδή οι Dragons, καθώς δεν είναι τηλεοπτικά πρόσωπα, τους παίρνει ένα χρονικό διάστημα να εξοικειωθούν. Άρα, τη δεύτερη σεζόν θα είναι πολύ πιο άνετοι. Επίσης, θα έχουν μια πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή από επιχειρηματίες που θα έχουν δηλώσει συμμετοχή για να έρθουν στο show και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε καλύτερη ποιότητα γιατί θα έχουμε μεγαλύτερη ευκαιρία στην επιλογή.

STARTUPPER MAG: Νέους Dragons;

Σάκης Τανιμανίδης: Αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμη

STARTUPPER MAG: Η επιχειρηματικότητα τελικά χωράει στην ελληνική τηλεόραση;

Σάκης Τανιμανίδης: Από ότι φαίνεται μετά την πρώτη σεζόν του Dragons Den χωράει και παραχωράει και στην ελληνική τηλεόραση και στο ελληνικό ίντερνετ και ακόμα περισσότερο στην ελληνική κοινωνία!

 

 

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ: Εύα Καντιλάρη –  Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο STARTUPPER MAG #36

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις