Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Βασίλης Ζούπας (Woli): «Στόχος μας είναι και η επιμόρφωση, η εκπαίδευση των παιδιών»

Ο Co-founder και CEO της Woli μίλησε στο Startupper MAG με αφορμή την ανάδειξη της εταιρείας ως "Kids Friendly Startup" της χρονιάς στα Startupper Awards 2023

Η Woli, η εταιρεία που δημιούργησε πρώτο ψηφιακό πορτοφόλι για παιδιά και εφήβους ήταν ανάμεσα στους νικητές των Startupper Awards 2023, καθώς αναδείχθηκε “Kids Friendly Startup” της χρονιάς. Με αφορμή τη διάκριση αυτή, ο Co-founder και CEO της Woli, Bασίλης Ζούπας, μίλησε στο Startupper MAG για τις εντυπώσεις που του άφησαν τα Startupper Awards, καθώς και για τα σχέδια της εταιρείας για το μέλλον.

Όπως μας είπε και ο ίδιος ο Bασίλης Ζούπας το Woli είναι μια «mobile εφαρμογή που λύνει για τους γονείς το πρόβλημα της διαχείρισης των χρημάτων μέσα στην οικογένεια, με εκπαιδευτικό τρόπο. Μέσα από την εφαρμογή, μπορεί ο γονέας να οργανώσει το χαρτζιλίκι, να θέσει όρια και να εκπαιδεύσει τα παιδιά, αλλά και τους γονείς στο πώς θα μπορούν να χειρίζονται το χρηματικό ποσό που ξοδεύει το κάθε παιδί».

Σχετικά με τα Startupper Awards ο Co-founder και CEO της Woli ανέφερε πως: «Είναι αλήθεια μια πολύ ωραία διοργάνωση. Νομίζω, αναδείχθηκε ο ρόλος των εταιρειών που έχουν να προσφέρουν πράγματα στο κοινό. Μας δόθηκε και το “πάτημα” να συνομιλήσουμε και για ενδεχόμενες συνεργασίες».

Τέλος, όσον αφορά τα σχέδια της εταιρείας για το μέλλον, ο Bασίλης Ζούπας δήλωσε ότι: «Φτιάχνουμε ένα Σύμβουλο, βασιζόμενοι στο AI (Τεχνητή Νοημοσύνη). Θα είναι ένας Σύμβουλος που θα μπορεί να καθοδηγεί το παιδί και να του δίνει προτάσεις σε σχέση με τις οικονομικές του συναλλαγές».

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Co-founder και CEO της Woli στο Startupper MAG παρακάτω:

 

SΤΑRTUPPER MAG: Τι πρόσημο έχει για την εταιρεία σας η χρονιά που φεύγει;

Βασίλης Ζούπας: Σίγουρα θετικό. Μεγαλώσαμε και μεγαλώνουμε, αλλά το κυριότερο είναι ότι πλέον μας βλέπει και μας γνωρίζει όλο και περισσότερος κόσμος. Είναι πολύ σημαντικό αυτό μακροπρόθεσμα.

 

SΤΑRTUPPER MAG: Τι εντυπώσεις σας άφησαν τα STARTUPPER AWARDS;

Βασίλης Ζούπας: «Είναι αλήθεια μια πολύ ωραία διοργάνωση. Νομίζω, αναδείχθηκε ο ρόλος των εταιρειών που έχουν να προσφέρουν πράγματα στο κοινό. Μας δόθηκε και το «πάτημα» να συνομιλήσουμε και για ενδεχόμενες συνεργασίες.

Ήταν πολύ ωραία, αλλά θα ήθελα ιδανικά να μετασχηματιστούν σε ένα τριήμερο Tech Event, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Δεν ξέρω να γίνονται αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Μακάρι να μεγαλώσει, δείχνετε ότι έχετε τη διάθεση και τη γνώση για να το μεγαλώσετε. Μακάρι να γίνονται ενέργειες τέτοιες, που αλήθεια ξεχωρίζουν.

 

SΤΑRTUPPER MAG: Όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα βήματά σας, το Woli θέλει να είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια εφαρμογή που θα δίνει χαρτζιλίκι στα παιδιά και τους νέους. Στοχεύετε σε κάποιου είδους αλλαγή κουλτούρας;

Βασίλης Ζούπας: Ναι, η φράση “αλλαγή κουλτούρας” είναι πολύ εύστοχη. Σιγά σιγά όμως. Τα παιδιά δεν έχουν “φρένο” στο πώς να ξοδεύουν, από τη στιγμή που δεν έχει ασχοληθεί κάποιος μαζί τους για να τους εξηγήσει τι σημαίνει να ξοδεύουν. Σε τεστ που έχει πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (European Banking Authority), μόνο 1 στα 10 παιδιά είχαν συναίσθηση του τι σημαίνει η αποταμίευση. Μεγάλος μας στόχος είναι και η επιμόρφωση, η εκπαίδευση των παιδιών. Στην πραγματικότητα, το εγχείρημά μας ξεκίνησε ουσιαστικά το 2021.

 

SΤΑRTUPPER MAG: Πώς ήρθε η ιδέα για το Woli; Στοχεύσατε συγκεκριμένα σε κενό της αγοράς;

Βασίλης Ζούπας: Ναι, είδαμε το κενό που υπήρχε όπως λες και η ευκαιρία ήταν εκεί. Ωστόσο, θα το ξαναπώ, για εμάς είναι πολύ πιο σημαντικό από την εφαρμογή που φέρνει χρήματα το να βοηθήσουμε στο να δημιουργηθεί κουλτούρα αποταμίευσης στους νέους. Οι έρευνές μας λένε ότι το 85% των παιδιών κάτω των 18 ετών κινείται με μετρητά ή με κάποιες προπληρωμένες κάρτες. Στην Ελλάδα είμαστε κάπως πίσω.

Αυτό υπήρχε ως ανάγνωση της αγοράς από εμένα εδώ και αρκετά χρόνια, σε όλη την Ευρώπη. Αντίστοιχα έχουν δημιουργηθεί τέτοια προγράμματα στην Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Μιλάμε για νεοφυείς επιχειρήσεις, οι τράπεζες δεν το έχουν «αγγίξει» αυτό ακόμα και είναι εκτός του πεδίου τους.

Βλέπαμε ότι υπάρχει χώρος και ήμασταν και σε επαφή με γονείς νέων ηλικιών, που μας έδειχναν ότι υπάρχει κενό εκεί πέρα. Μας έδειχναν ότι αναζητούν μια  τέτοια λύση. Από το “ο γιος μου παίρνει την κάρτα για να πληρώσει σε παιχνίδια online”, μέχρι το “έδωσε 30 ευρώ για παιχνίδια και νομίζει ότι τα ευρώ βγαίνουν από τα δέντρα και πηγαίνουν στις τσέπες μας”. Υπάρχουν δηλαδή πρακτικά προβλήματα με τη διαχείριση.

 

SΤΑRTUPPER MAG: Και ποια ακριβώς είναι η λύση που δίνει η Woli;

Βασίλης Ζούπας: Πρόκειται για mobile εφαρμογή που λύνει για τους γονείς το πρόβλημα της διαχείρισης των χρημάτων μέσα στην οικογένεια, με εκπαιδευτικό τρόπο. Μέσα από την εφαρμογή, μπορεί ο γονέας να οργανώσει το χαρτζιλίκι, να θέσει όρια και να εκπαιδεύσει τα παιδιά, αλλά και τους γονείς στο πώς θα μπορούν να χειρίζονται το χρηματικό ποσό που ξοδεύει το κάθε παιδί. Έχουμε φτιάξει ένα σύνολο εφαρμογών που επιτρέπει στο παιδί να έχει ουσιαστικά τη δική του εφαρμογή και να μαθαίνει για τη διαχείριση χρημάτων από πολύ νωρίς.

Το ζουμί είναι ότι οι συνήθειες με τα χρήματα χτίζονται από πολύ μικρή ηλικία. Αν ένα παιδί βλέπει πως μέσα στο σπίτι έρχονται χρήματα και δώρα και ο παππούς και η γιαγιά θα μου δώσουν λεφτά, αφού μου έχουν δώσει και οι θείοι και οι γονείς, το έχει κάπως εύκολο και δεν αντιλαμβάνεται τη δυσκολία της διαχείρισης των χρημάτων.

Χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά. Αν εγώ σου δίνω 100 ευρώ τον μήνα  και εσύ πας να ξοδέψεις 101 ευρώ τον μήνα, θα δεις ότι δεν γίνεται. Θα καταλάβεις ότι ξεπερνάς τα όρια και θα μάθεις. Θα πάθεις και θα μάθεις ότι την επόμενη φορά πρέπει να κρατηθείς και να διαχειρίζεσαι τα χρήματά σου, μέχρι εκεί που μπορείς.

 

SΤΑRTUPPER MAG: Προσανατολίζεστε και σε άνοιγμα στην Ευρώπη;

Βασίλης Ζούπας: Έχουμε βγει μέχρι τώρα και έχουμε δοκιμάσει λίγο τις δυνάμεις μας στην Ιταλία και την Κύπρο. Ωστόσο, δεν έχουμε επεκταθεί επιχειρηματικά, δεν έχουμε κυνηγήσει μαζικά κοινό εκεί. Αυτό θα γίνει μέσα στο 2024. Ωστόσο είμαστε operational, είμαστε έτοιμοι να ανοιχτούμε. Με τις όποιες βελτιστοποιήσεις χρειάζονται ας πούμε για να μπορούμε π.χ. να είμαστε έτοιμοι πλήρως για το άνοιγμα στην Ιταλία.

 

SΤΑRTUPPER MAG: Ποια είναι η ανταπόκριση του ελληνικού κοινού;

Βασίλης Ζούπας: Στην αρχή βλέπαμε ότι υπήρχε διστακτικότητα από κόσμο, από αρκετούς γονείς, επειδή τα οικονομικά είναι λίγο θέμα ταμπού στην οικογένεια. Κοιτάμε και εστιάζουμε στους ανθρώπους που είναι λίγο πιο μπροστά και κατανοούν τις νέες συνθήκες, αλλά δεν είναι η κύρια στόχευσή μας στην Ελλάδα. Προφανώς και θα φέρνουμε κάθε τι νέο στην Ελλάδα, αλλά ο στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε πανευρωπαϊκά.

Για να είμαστε ειλικρινείς, η Startup σκηνή στην Ελλάδα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τις προηγμένες οικονομικά χώρες. Έχουμε πραγματικά λαμπρά μυαλά σε πολλά επίπεδα, οπότε υπάρχει το έδαφος. Η κουλτούρα του να επιχειρείς είναι αρκετά διαφορετική, υπάρχει βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Το κομμάτι της χρηματοδότησης είναι όμως πιο σφιχτό  σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα κίνητρα από την Πολιτεία δεν είναι αυτά που θα έπρεπε, έχουμε εταιρείες που τολμούν και καινοτομούν, ενώ δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που θα έβρισκαν στο εξωτερικό. Ξαναλέω, είναι πρώτα ζήτημα εκπαίδευσης.

 

SΤΑRTUPPER MAG: Έχετε στα σκαριά νέες δράσεις για την εφαρμογή;

Βασίλης Ζούπας: Φτιάχνουμε ένα Σύμβουλο, βασιζόμενοι στο AI (Τεχνητή Νοημοσύνη). Θα είναι ένας Σύμβουλος που θα μπορεί να καθοδηγεί το παιδί και να του δίνει προτάσεις σε σχέση με τις οικονομικές του συναλλαγές. Δηλαδή, ένα παιδί που θα έχει φάει τα λεφτά του στη μια εβδομάδα, θα έχει τον Σύμβουλο να του λέει πώς να κινηθεί. Να του λέει να κρατηθεί επειδή ξοδεύει δυσανάλογα πολλά χρήματα σε σχέση με τις μέρες που έχει ο μήνας για να τελειώσει.

Θα είναι μια διάδραση ανάμεσα στον χρήστη και στο Chatbot της woli. Πρόκειται για ένα Σύμβουλο που θα μιλάει στη γλώσσα των παιδιών για τα οικονομικά τους. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας και δίνει μια πιο κοντινή και φυσική επαφή με τα παιδιά. Αυτό που κάνουμε είναι κάτι που δεν υπάρχει στην αγορά.  Το σχέδιό μας είναι να επεκταθούμε και στην υπόλοιπη Ευρώπη τα επόμενα δύο χρόνια, με τη Νότια Ευρώπη να είναι η προτεραιότητά ως μας.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη 2.000 οικογένειες μαζί μας, είμαστε σε όλα τα App Stores στην Ελλάδα, είναι πολύ εύκολο για κάποιον άνθρωπο να μας βρει και να δει τα πράγματα που έχουμε να του προσφέρουμε.

 

 

 

Η συνέντευξη του Co-founder και CEO της Woli, Bασίλη Ζούπα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #44

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις