Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΕΥΔΑΠ: Στρατηγική ανάπτυξη με “φόντο” την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των ακτών του Σαρωνικού έχουν λάβει «Γαλάζια Σημαία», η οποία αποτελεί σύμβολο περιβαλλοντικής ποιότητας!

Ούσα η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στην αγορά του νερού, με μια πελατειακή βάση που αγγίζει περίπου το 40% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, η ΕΥΔΑΠ αποτελεί τα τελευταία 40+ χρόνια πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, παρέχοντας υψηλής ποιότητας και ταυτόχρονα «πράσινες» υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ειδικά στο κομμάτι της αποχέτευσης, η εταιρεία φροντίζει, μέσα από τα ΚΕΛ (Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων) που διατηρεί σε Ψυττάλεια, Μεταμόρφωση και Θριάσιο, να προστατεύει συστηματικά τα θαλάσσια οικοσυστήματα, με αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών εκροών, με έλεγχο και διαρκή αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επεξεργασμένες εκροές από το ΚΕΛ Ψυττάλειας και Θριασίου καταλήγουν σήμερα στο Σαρωνικό και τον κόλπο της Ελευσίνας και του ΚΕΛ Μεταμόρφωσης στο Σαρωνικό, μέσω του βασικού ποταμού Κηφισού, απαλλαγμένες από το ρυπαντικό τους φορτίο σε ποσοστό περίπου 95%! Για να το πετύχει αυτό, η ΕΥΔΑΠ πραγματοποιεί ελέγχους στο θαλάσσιο περιβάλλον και μελέτες, οι οποίες αφορούν στην επίδραση της διάθεσης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων στις κολυμβητικές παραλίες της Αττικής πλησίον των ΚΕΛ. Η προσπάθεια είναι συνεχής και περιλαμβάνει επίσης ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών της εταιρείας που οδηγούν σε όρια ποιότητας εκροών πολύ χαμηλότερα των οριζόμενων στις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), στη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας και στην περίπτωση του ΚΕΛ Ψυττάλειας, της ενεργειακής αυτοτέλειας.

Το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων δράσεων είναι ορατό από το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των ακτών του Σαρωνικού έχουν λάβει «Γαλάζια Σημαία», η οποία αποτελεί σύμβολο περιβαλλοντικής ποιότητας και απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές, έχοντας ως βασικό κριτήριο αξιολόγησης την ποιότητα των  θαλάσσιων υδάτων. Πέρα από το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», η ποιότητα των υδάτων πιστοποιείται ωστόσο από το ΕΛΚΕΘΕ, στο οποίο η ΕΥΔΑΠ έχει αναθέσει τη συστηματική παρακολούθηση του οικοσυστήματος του Σαρωνικού κόλπου και του κόλπου της Ελευσίνας, που αποτελούν «ευαίσθητους αποδέκτες». Το πρόγραμμα παρακολούθησης των οικοσυστημάτων του Σαρωνικού έχει ξεκινήσει πριν ακόμη από την κατασκευή και λειτουργία του ΚΕΛΨ και επιβεβαιώνει τη διατήρηση και διαχρονική βελτίωση της καλής κατάστασης του οικοσυστήματος του Σαρωνικού.

Η παρακολούθηση περιλαμβάνει τους απαραίτητους δείκτες και παραμέτρους για την αξιολόγηση της περιβαλλοντικής και οικολογικής κατάστασης του θαλάσσιου οικοσυστήματος και συγκεκριμένα φυσικές παραμέτρους, όπως θερμοκρασία, αλατότητα, πυκνότητα, διαλυμένο οξυγόνο, φθορισμό διαύγεια/θολερότητα, θρεπτικά άλατα και χλωροφύλλη. Η οικολογική αξιολόγηση του Σαρωνικού περιλαμβάνει και τη μελέτη των βιοκοινωνιών, φυτοπλαγκτού, ζωοβενθικών βιοκοινωνιών και ιζημάτων για τον προσδιορισμό οργανικού άνθρακα, ολικού αζώτου, ολικού άνθρακα και βαρέων μετάλλων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις