Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Fuelics: Λύσεις «έξυπνης» πόλης από αμιγώς ελληνικά μυαλά

Μία από τις κορυφαίες νεοφυείς (startup) εταιρείες στον τομέα τεχνολογιών αιχμής για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (IoT), που γοργά κερδίζει διεθνή αναγνώριση και υλοποιεί σημαντικά έργα στο εξωτερικό.

Με τη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025» να δίνει τον ρυθμό προς την digital μετάβαση, 315 δήμοι της χώρας με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους έχουν τη δυνατότητα μέσω του έργου «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – Ανάπτυξη Εφαρμογών Έξυπνων Πόλεων και Τεχνολογιών για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (IoT)», να επιλέξουν από μία ευρεία γκάμα δράσεων εκείνες που εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες και τοπικές ιδιαιτερότητές τους και με την υλοποίησή τους να κάνουν τις πόλεις τους «έξυπνες»!

Το έργο αποτελείται από επτά άξονες με 39 επιμέρους δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, που ως στόχο έχουν οι 315 δήμοι να έρθουν πολύ πιο κοντά σε αυτό που είναι γνωστό ως «έξυπνες πόλεις», φέρνοντας τις τεχνολογίες της νέας ψηφιακής εποχής στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η Fuelics  σχεδιάζει, κατασκευάζει και προσφέρει λύσεις τεχνολογιών του Διαδικτύου των Αντικειμένων (ΙοΤ), συνδυάζοντας hardware και software, που σχετίζονται με τη μείωση ενεργειακού αποτυπώματος δημοτικών κτιρίων, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη βιώσιμη μετακίνηση και τη βελτίωση ποιότητας ζωής.

Οι λύσεις που προσφέρει η Fuelics ανά άξονα περιγράφονται παρακάτω:

Αισθητήρας δεξαμενών πετρελαίου

Μείωση ενεργειακού αποτυπώματος δημοτικών κτιρίων: Ψηφιοποίηση των ενεργειακών καταναλώσεων (πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρισμός) και διαχείριση του πολυτιμότερου αγαθού που μας προσφέρει η φύση, του νερού. Προσφέρει αποκλειστικά «Made in Greece» αισθητήρες που ιδιοκατασκευάζει ή προμηθεύεται από επίσης ελληνικές deeptech εταιρείες. Η Fuelics εγκαθιστά σε κάθε κτίριο μετρητικές δομές που μεταφέρουν πληροφορία πάνω από την Edge Computing ΙοΤ πλατφόρμα της, με στόχευση την καθολική απομακρυσμένη διαχείριση των αισθητήρων (remote management) και την παρουσίαση μετρήσεων με κατανοητό τρόπο, είτε μέσω desktop είτε μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων σε Android και iOS. Η πλατφόρμα της Fuelics είναι φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει άνετη και ταχύτατη διασυνδεσιμότητα μέσω APIs με τρίτες πλατφόρμες, προάγοντας τη συνεργασία, στοιχείο που με κάθε τρόπο προωθείται μέσω της εταιρικής κουλτούρας της εταιρείας, προσθέτοντας το δικό της λιθαράκι στην ενίσχυση του τεχνολογικού οικοσυστήματος της χώρας μας

Αισθητήρας ανάκτησης δεδομένων από έξυπνο μετρητή

Η διαχείριση του νερού των δημοτικών κτηρίων γίνεται με απώτερο σκοπό την ορθή του χρήση και με έμφαση στην ανίχνευση διαρροών. Η ορθή διαχείριση του ύδατος και της ενέργειας προάγει την προστασία του περιβάλλοντος και βοηθά στην εξοικονόμηση ενεργειακών και φυσικών πόρων. 

Οι αισθητήρες που παράγει η Fuelics για τη διαχείριση της ενέργειας και του νερού είναι:

  • Αισθητήρας (ΝΒ-ΙοΤ) στάθμης βασισμένος σε τεχνολογία υπερήχων για τη διαχείριση δεξαμενών πετρελαίου.Ένα εργαλείο βελτίωσης της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, αφού μπορούν να ελέγχονται τα αποθέματα καυσίμων, να προγραμματίζονται με τον καλύτερο τρόπο οι παραγγελίες και να γίνεται αξιόπιστη παρακολούθηση παραλαβών/ανεφοδιασμών. 
  • Αισθητήρας (ΝΒ-ΙοΤ) παλμών και συγκεκριμένων πρωτοκόλλων που ψηφιοποιεί τα δεδομένα υδρομέτρων. Προσφέρει ταυτόχρονη (μέχρι και 4 υδρόμετρα) καταγραφή των ενδείξεων υδρομέτρων, αναγνώριση διαρροών και θραύσεων αγωγού.
    Αισθητήρας Κάδου Απορριμμάτων

Βιώσιμη Μετακίνηση: Η Fuelics έχει επενδύσει αρκετά χρόνια έρευνας και ανάπτυξης για την παραγωγή αισθητήρα (ΝΒ- ΙοΤ) ανίχνευσης υπερκείμενων μεταλλικών αντικειμένων ή αλλιώς αισθητήρα στάθμευσης/αποφυγής-στάθμευσης. Ο αισθητήρας αυτός βυθίζεται στο οδόστρωμα ή στο πεζοδρόμιο και ανιχνεύει την ύπαρξη μεταλλικών υπερκείμενων δομών. Βασισμένος σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο αισθητήριο, το μαγνητόμετρο, ο αισθητήρας χρησιμοποιείται για να γίνεται η αναγνώριση κατειλημμένων θέσεων στάθμευσης (άρα μια δημοτική αρχή να ενημερώνει τους οδηγούς για τις δυνατότητες στάθμευσης και να τους δρομολογεί ταχύτατα εκεί). Ο ίδιος αισθητήρας, όμως, τοποθετημένος στρατηγικά σε σημεία προσβασιμότητας από ΑμεΑ δύναται να διευκολύνει τη μετακίνησή τους, αφού θα ενημερώνεται η δημοτική αρχή για κατάληψη σημείου πρόσβασης (διαβάσεις, ράμπες, πεζοδρόμια) και θα διευκολύνει την εύρυθμη μετακίνηση. 

Ο αισθητήρας διαχείρισης στάθμευσης/αποφυγής-στάθμευσης διαθέτει ένα πανίσχυρο σύστημα αυτοβαθμονόμησης που του επιτρέπει να μην ξεχνάει τον τρόπο μέτρησης ακόμα εάν τοποθετηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο άλλα μεταλλικά αντικείμενα δίπλα του, επίσης μπορεί να λειτουργήσει σε εξαιρετικά χαμηλό σήμα του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. 

Αισθητήρας στάθμευσης ή αποτροπής στάθμευσης

Βελτίωση ποιότητας ζωής: 

Α) Η Fuelics έχει αναπτύξει αισθητήρα (ΝΒ-ΙοΤ) διαχείρισης κάδων απορριμμάτων που μπορεί να εγκατασταθεί είτε σε υπέργειους είτε σε υπόγειους κάδους απορριμμάτων και να ειδοποιεί το ευφυές σύστημα αποκομιδής της πόλης όταν ο κάδος είναι έτοιμος προς αποκομιδή. Αντίστοιχης λογικής είναι και ο αισθητήρας διαχείρισης ακάθαρτων υδάτων ή σηπτικών δεξαμενών που ενημερώνουν για την πλήρωση της δεξαμενής και την άμεση άντλησή τους. 

Β) Έχει επίσης αναπτύξει σε συνεργασία με μεγάλο ευρωπαϊκό οίκο σύστημα για τη διάγνωση υπερσυγκέντρωσης όμβριων υδάτων στις σωληνώσεις απορροής με απώτερο σκοπό την πρόβλεψη πλημμυρικών φαινομένων. Οι αισθητήρες που τοποθετούνται στις σωληνώσεις απορροής μετρούν την ταχύτητα και τη στάθμη

Αισθητήρας Όμβριων Υδάτων

των όμβριων υδάτων και με ειδικά υπολογιστικά μοντέλα είναι εφικτή η έγκαιρη προειδοποίηση πλημμυρικών φαινομένων.

Η Fuelics ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2019 και από τότε σταδιακά έχει ολοκληρώσει μία σειρά από λύσεις που κυρίως εξάγει σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Λατινική Αμερική, όπου και υλοποιεί έργα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι αμιγώς ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που βασίζεται στην εμπειρία και το ερευνητικό παρελθόν των ιδρυτών και ιδιοκτητών της. Είναι μέλος του ElevateGreece, του ΣΕΒ και του ΣΕΚΠΥ, διαθέτει παραγωγικές και ερευνητικές υποδομές, ενώ συνεργάζεται σταθερά με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις