Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νίκος Θεοδωρόπουλος: «Η κυβέρνηση με σημαντικές φοροελαφρύνσεις έδωσε ώθηση στις Startup επιχειρήσεις»

Ο Νίκος Θεοδωρόπουλος, συνιδρυτής της FlexCar και Γραμματέας των Ελλήνων της Διασποράς στη Νέα Δημοκρατία, μιλά στο STARTUPPER MAG για τα «άλματα» που έχουν πραγματοποιήσει οι Startup επιχειρήσεις στην Ελλάδα, για τον Ελληνισμό της Διασποράς, το μείζον δημογραφικό ζήτημα και την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, με έμφαση ότι η Ελλάδα από ουραγός στους ρυθμούς ανάπτυξης βρίσκεται σήμερα στις τρεις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ενεργή συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην πολιτική ζωή της Ελλάδας θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία της χώρας μας.

 

 

 

STARTUPPER MAG:  Μέσα σε μόλις λίγα χρόνια η Flexcar, της οποίας είστε από τους συνιδρυτές, κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο χρήσης και απόκτησης αυτοκινήτου για χιλιάδες Έλληνες και Κύπριους καταναλωτές, μέσα από τις υπηρεσίες leasing αυτοκινήτου «νέας γενιάς» που προσφέρει. Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι οδήγησε την εταιρεία στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών; Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

Νίκος Θεοδωρόπουλος: H FlexCar από την αρχή δημιούργησε μια πολύ καλή ομάδα ανθρώπων και εφάρμοσε ένα μοντέλο το οποίο υπήρχε στο εξωτερικό, προσαρμόζοντάς το στα ελληνικά δεδομένα. Το μοντέλο του ευέλικτου leasing υπήρχε στις ΗΠΑ και η ανάγκη του στην Ελλάδα, ήταν ακόμη μεγαλύτερη, για αυτό και οι καταναλωτές το αγκάλιασαν. Παράλληλα, ο πελάτης ήταν προτεραιότητα, οπότε σε μια αγορά που μεγαλώνει αυτό έπαιξε ρόλο.

Τέλος η ικανότητα άντλησης κεφαλαίων από το εξωτερικό, όπως και η εμπιστοσύνη των ισχυρών επενδυτών και των funds που στήριξαν από την αρχή δημιούργησε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης το οποίο είναι απαραίτητο για να μεγαλώσει μια Startup στην Ελλάδα.

Πολλές φορές δεν χρειάζεται να εφεύρεις κάτι από την αρχή, αλλά να έχεις μια δυνατή ομάδα, ένα σεβαστό μοντέλο, σωστό timing, σοβαρούς επενδυτές και κατάλληλο μακροοικονομικό περιβάλλον. Για την FlexCar, όλοι αυτοί οι παράγοντες λειτούργησαν θετικά και αυτό έφερε ένα πολύ ισχυρό αποτέλεσμα.

 

STARTUPPER MAG: Επειδή είστε και οικονομολόγος, πώς βλέπετε την Ελλάδα λίγο πριν μπούμε στο 2023;

Νίκος Θεοδωρόπουλος: H Ελλάδα τρέχει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 6% τα τελευταία δύο χρόνια, παρά την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο, ενώ η ανεργία πλησιάζει την προμνημονιακή εποχή.

Παράλληλα, οι ξένες επενδύσεις έχουν αγγίξει επίπεδα ρεκόρ και ο τουρισμός αποδεικνύεται ένας από τους κρίσιμους παίκτες της οικονομίας. Τέλος το πολιτικό ρίσκο είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το παρελθόν. Αξίζει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν χώρες όπου αλλάζουν Πρωθυπουργοί συνέχεια ή γίνονται εκλογές πολύ συχνά.

 

STARTUPPER MAG: Η ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων ήταν μία από τις βασικές προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ μίλησε για τις εξαιρετικές προοπτικές των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα μας. Ποια ήταν όμως τα βασικά εμπόδια που αντιμετώπιζαν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα και πως η κυβέρνηση βοήθησε στο να ξεπεραστούν; 

Νίκος Θεοδωρόπουλος: Oι νεοφυείς επιχειρήσεις το 2019 είχαν να αντιμετωπίσουν τα capital controls, δύσκολη πρόσβαση σε κεφάλαια και υψηλό κόστος δανεισμού, υψηλή φορολογία και κόστος ανά εργαζόμενο, μαύρη εργασία, χαμηλή παραγωγικότητα, αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον, μεγάλη γραφειοκρατία και έλλειψη εμπιστοσύνης από εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Για να απαντήσει σε όλα αυτά, η κυβέρνηση γρήγορα μείωσε την φορολογία για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 22%, ενώ ο φόρος μερισμάτων μειώθηκε δραματικά από το 15% στο 5%. Παράλληλα, η κυβέρνηση μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις και μείωσε σημαντικά την φορολογία για τους εργαζόμενους, αυξάνοντας τους μισθούς για εκατομμύρια Έλληνες, μειώνοντας δραματικά τη μαύρη εργασία και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Αμέσως μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση προχώρησε σε άρση των capital controls και στη συνέχεια, μέσα στο 2020, η Ελλάδα εντάχθηκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο μαζί με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την χώρα, μείωσε το κόστος δανεισμού για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η δημιουργία του gov.gr αλλά και δεκάδες ακόμη μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, έδωσαν τη δυνατότητα να αυξηθεί ταχύτερα η παραγωγικότητα και να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία.

Τέλος, η Ελλάδα από ουραγός στους ρυθμούς ανάπτυξης, βρίσκεται σήμερα στις τρεις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης. Στις αρχές του 2019, κάτι τέτοιο θα φαινόταν μή ρεαλιστικό, ενώ η εικόνα της χώρας και η προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος, έχει αλλάξει το κλίμα στους επενδυτές και στα funds, που πλέον όχι μόνο εμπιστεύονται την Ελλάδα και τις ελληνικές Startups, αλλά τις προτιμούν από άλλες που βρίσκονταν πολύ πιο μπροστά από εμάς το 2019.

 

STARTUPPER MAG: Το υπουργείο Ανάπτυξης και επενδύσεων έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας, κυρίως μέσω του Elevate Greece. Πώς βλέπετε τη μέχρι τώρα πορεία του Elevate Greece; Κατά πόσο έχει συνδράμει στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος, δεδομένου ότι και εσείς μέσω της FlexCar συμμετείχατε σε αυτό ήδη από τις απαρχές του; 

Νίκος Θεοδωρόπουλος: Όλη η ομάδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και ο αρμόδιος Υφυπουργός Χρίστος Δήμας έχουν κάνει τρομερή δουλειά. Το πιο σημαντικό πέρα από την διαρκή υποστήριξη, είναι η στήριξη του οικοσυστήματος με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ την περίοδο της πανδημίας.

Πολλοί υποτιμούν αυτή την πλευρά, αλλά περισσότερες από 600 νεοφυείς επιχειρήσεις έλαβαν σημαντική στήριξη τη χρονιά της πανδημίας. Χωρίς αυτό, σήμερα δεν θα ήταν όρθιες και η Ελλάδα δεν θα είχε τις ίδιες προοπτικές. Ο συντονισμός και η γρήγορη δράση κατέστησαν εφικτές χάρη στην δημιουργία του Elevate Greece και του μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων, πριν την πανδημία.

Και ο Υφυπουργός, Γιάννης Τσακίρης έχει βοηθήσει αρκετά με την στήριξη του οικοσυστήματος μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας που δεν υπήρχε πριν το 2019 και αποτελεί ώθηση προς τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.

STARTUPPER MAG:  Παράλληλα με την ενασχόληση σας με την νεοφυή επιχειρηματικότητα, είστε και Γραμματέας Ελλήνων της Διασποράς της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα είστε ο νεότερος που ανέλαβε στην ιστορία του κόμματος, όντας 26 ετών, και όπως γνωρίζουμε από τη θέση σας έχετε οργανώσει πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν τον Ελληνισμό της διασποράς. Πώς μπήκε στη ζωή σας η πολιτική και πως συνδυάζεται με το επιχειρείν; Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των Ελλήνων του εξωτερικού στην οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της χώρας μας; 

Νίκος Θεοδωρόπουλος:  Επέστρεψα από τις Βρυξέλλες το 2018 για να ενταχθώ στην ομάδα επικοινωνίας του Προέδρου και μετέπειτα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με αρμοδιότητα τους Έλληνες του εξωτερικού και το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους. Οι Βρυξέλλες αποτελούν ένα κατεξοχήν πολιτικό κέντρο, όπου διαμορφώνονται αποφάσεις, που επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων.

Σήμερα ως Γραμματέας Ελλήνων της Διασποράς, δεν είμαι μόνος, λειτουργούμε ως ομάδα στη Νέα Δημοκρατία μαζί με την Ορσάκη Ρουσσέτου, τον Πασχάλη Τσιομπάνη, τον Λεωνίδα Μαρκαντωνάτο, την Μαρία Μαυριδάκη, τη Ρούμπη Μεγάλου. Φυσικά, όλοι μαζί συνεργαζόμαστε με τον Γραμματέα Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας, και τους Νίκο Παπουτσή και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Η αλήθεια είναι πώς στην Ελλάδα, η πολιτική και το επιχειρείν όταν συνδυάζονται, είναι παρεξηγημένες έννοιες, κυρίως λόγω κακών παραδειγμάτων από το παρελθόν. Όμως, πρέπει να θυμόμαστε, ότι έχουν πολλά κοινά.

Στην πολιτική, λύνεις προβλήματα, προτείνεις λύσεις, υπερασπίζεσαι τις προτάσεις σου και καλείσαι να ακούσεις και να ανταποκριθείς στις ανάγκες που υπάρχουν. Στο επιχειρείν, αντίστοιχα, καλείσαι να λύσεις προβλήματα και να ανταποκριθείς στις ανάγκες που υπάρχουν από ένα μέρος της κοινωνίας. Και τα δύο δημιουργούν υπεραξία και λύσεις για την κοινωνία. Στην πολιτική, ρισκάρεις και ανταμείβεσαι με την αποδοχή του κόσμου ή την δυσαρέσκεια του. Στο επιχειρείν, ρισκάρεις χρόνο και κεφάλαιο και ανταμείβεσαι με την απόδοση κεφαλαίων ή την απώλεια τους.

Η Ομογένεια αποτελεί τεράστιο εθνικό κεφάλαιο, το οποίο η εκάστοτε χώρα οφείλει να αξιοποιεί και να δημιουργεί γέφυρες που ενθαρρύνουν win-win καταστάσεις για τη χώρα και για τους ομογενείς μας, αλλά και την οικονομική – πολιτική εμπλοκή τους στην πατρίδα μας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα φορολογικά κίνητρα για έκπτωση φόρου 50% που έδωσε η κυβέρνηση, ήδη χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα και τη βοηθούν να αναπτυχθεί.

 

STARTUPPER MAG: Σε πολιτικό επίπεδο, ποια τα δικά σας προσωπικά σχέδια για το μέλλον; 

Νίκος Θεοδωρόπουλος:  Προσωπικά είμαι 29 ετών και τα μόνα μου σχέδια είναι η αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές του 2023. Προσωπικό μου καθήκον είναι η ενεργή συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Επιδίωξη μας είναι η περαιτέρω ενεργοποίηση τους για την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων της πατρίδας μας, ειδικά στις πόλεις που είναι κέντρα λήψης πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων.

Προσωπικά, τρία θέματα που σχετίζονται μεταξύ τους και με απασχολούν αρκετά στο παρόν και το μέλλον είναι ο Ελληνισμός της Διασποράς, το δημογραφικό και η οικονομική ανάπτυξη – τόσο μέσω νεοφυούς επιχειρηματικότητας όσο και ευρύτερα. Για παράδειγμα, η ενεργοποίηση των funds εναλλακτικών επενδύσεων είναι μια αγορά δισεκατομμυρίων, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού, που απασχολούνται σε αυτόν τον κλάδο, να επιστρέψουν στην πατρίδα μας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις