Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

L’Oréal Fund For Nature Regeneration: Επενδύει σε 3 νέες «πράσινες» Startups

Οι NetZero, ReforesTerra και Mangroves.Now, επιλέχθηκαν για τις καινοτόμες προσεγγίσεις τους στη δέσμευση άνθρακα στο έδαφος

Με αφορμή την ημέρα της Γης, η L’Oréal ανακοίνωσε σήμερα τρεις νέους δικαιούχους του L’Oréal Fund For Nature Regeneration. Οι NetZero, ReforesTerra και Mangroves.Now, επιλέχθηκαν για τις καινοτόμες προσεγγίσεις τους στη δέσμευση άνθρακα στο έδαφος, στην αναδάσωση και στην αποκατάσταση μαγκρόβιων δασών καθώς και για τη δυνατότητα τους να έχουν μια μακροπρόθεσμη, θετική επίδραση στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με το COP 15, ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται ήδη με εξαφάνιση και το 75% της επιφάνειας της γης έχει μεταβληθεί σημαντικά. Με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) να κάνει έκκληση για περισσότερη παγκόσμια συνεργασία στις προσπάθειες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, η L’Oréal επιταχύνει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της για βιοποικιλότητα πέρα από τον δικό της  κώδικα αξιών. Μέσω του «L’Oréal Fund For Nature Regeneration» , το οποίο έχει δεσμεύσει 22 εκατ. Ευρώ μέχρι σήμερα, η L’Oréal συμπράττει με συνεργάτες με αποδεδειγμένη τεχνογνωσία, προκειμένου να υποστηρίξει την ανάπλαση υποβαθμισμένων εδαφών και μαγκρόβιων οικοσυστημάτων, καθώς και την αποκατάσταση θαλάσσιων περιοχών και δασών.

Τα τελευταία προγράμματα επιλέχθηκαν κατόπιν δέουσας προσοχής και βασίστηκαν σε συγκεκριμένα κριτήρια συμπεριλαμβάνοντας την ετοιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου, την οικονομική βιωσιμότητα και των θετικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιδράσεων:

 H NetZero είναι μια γαλλική επιχείρηση για το κλίμα που δραστηριοποιείται σε τροπικές περιοχές όπως το Καμερούν και η Βραζιλία και ειδικεύεται στη μακροπρόθεσμη απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μετατρέποντας τα γεωργικά υπολείμματα σε βιοκάρβουνο. Το βιοκάρβουνο είναι ένας σταθερός, μη ρυπογόνος άνθρακας που μπορεί να προστεθεί για τη βελτίωση του υποβαθμισμένου εδάφους. Αναγνωρίζεται από την IPCC ως μια βιώσιμη λύση με τη δυνατότητα να αφαιρεί ένα έως δύο δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 από την ατμόσφαιρα του πλανήτη κάθε χρόνο.

H ReforesTerra στοχεύει να αποκαταστήσει 2.000 εκτάρια γης υποβαθμισμένων από τη βοσκή -μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Αμαζόνιος. Στο πρόγραμμα θα απασχοληθούν μικροκαλλιεργητές για να φυτέψουν άμεσα νέα δέντρα και να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για φυσική αναγέννηση στην κάτω λεκάνη του Rio Jamari της Rondônia, καλύπτοντας το 75% της έκτασης του έργου. Το υπολειπόμενο 25% θα επωφεληθεί από τη στρατηγική φύτευση μικρών συστάδων που προσελκύουν την άγρια ζωή για να πολλαπλασιάσουν τα νέα δάση με φυσικό τρόπο. Αυτό το πρόγραμμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα Δάσωσης, Αναδάσωσης και Αναβλάστησης (ARR) στη Βραζιλία.

Η Mangroves.Now θα διευκολύνει κοινοτικά προγράμματα αποκατάστασης μαγκρόβιων εδαφών στις χώρες της Νότιας Ασίας όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδία και η Σρι Λάνκα. Αυτές οι χώρες έχουν πληγεί περισσότερο από την αποψίλωση των μαγκρόβιων δασών τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η Mangroves.Now θα προσφέρει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για προγράμματα μικρής κλίμακας με τοπικές ΜΚΟ. Ο σκοπός είναι να αποκατασταθούν περίπου 20.000 εκτάρια εδαφών  που έχουν υποβαθμιστεί στο παρελθόν και να παρασχεθεί  δίκαιη κατανομή των οφελών στις τοπικές κοινωνίες.

«Στον Όμιλο της L’Oréal, το χρέος μας προς το περιβάλλον υπερβαίνει της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας. Είναι ευθύνη μας να ανταποκριθούμε στις πιο πιεστικές προκλήσεις της σημερινής εποχής, όπως η διάβρωση της βιοποικιλότητας και η κοινωνική και οικολογική της επίδραση» δήλωσε η Rachel Barré, Environmental Leadership Director της L’Oréal. «Το L’Oréal Fund For Nature Regeneration είναι ένα σημαντικό όχημα στις προσπάθειες μας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους. Με τα νέα προγράμματα που υπογράφηκαν, ο σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε να αποκατασταθεί η βιοποικιλότητα του πλανήτη και να διατηρήσουμε την αφθονία των  οικοσυστημάτων του».

«Το όραμά μας για δημιουργία αξιών είναι ένα όραμα όπου η οικονομική απόδοση και ο περιβαλλοντικός και κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι», είπε η Muriel Atias, Chief Investment Officer της L’Oréal. «Το L’Oréal Fund For Nature Regeneration αποτελεί ένα καταλύτη για τη δημιουργία αξίας βιωσιμότητας μέσω του ιδιωτικού κεφαλαίου, ενεργοποιώντας την επιτάχυνση των περιβαλλοντικών λύσεων με μακροπρόθεσμα οφέλη. Μέσω του αντικτύπου της επενδυτικής μας στρατηγικής, μπορούμε να παίξουμε σημαντικό  ρόλο στην αντιμετώπιση της απώλειας βιοποικιλότητας με ειδικούς τοπικούς συνεργάτες».

Το «L’Oréal Fund For Nature Regeneration», δημιουργήθηκε το 2020 και χρηματοδοτείται με  50 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Το 2021, η L’Oréal ανακοίνωσε τους δύο πρώτους αποδέκτες των κεφαλαίων: την Real Wild Estates Company (RWEC), την πρώτη  rewilding εταιρία για τη προστασία της άγριας ζωής  στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τη RIZE, η οποία βοηθά στην επιτάχυνση του γεωργικού τομέα της Γαλλίας προς βιώσιμες πρακτικές. Το κεφάλαιο διαχειρίζεται η Mirova Natural Capital, θυγατρική της Natixis Investment Managers, μιας από τις πρωτοπόρους στις επενδύσεις βιώσιμου χαρακτήρα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις