Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΕΒΑΝ: Σχεδιάζει την πρώτη του επένδυση σε ελληνική Startup

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων, η επένδυση ίσως πραγματοποιηθεί και τις επόμενες εβδομάδες

Την πρώτη του επένδυση σε ελληνική Startup σχεδιάζει να πραγματοποιήσει, ίσως και τις επόμενες εβδομάδες, ο Φινλανδός serial entrepreneur και επενδυτής Janne Jormalainen, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων (ΕΒΑΝ- The European Trade Association for Business Angels, Seed Funds and Early Stage Market Players), όπως γνωστοποίησε ο ίδιος σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Σίγουρα κοιτάζω την πρώτη μου ελληνική επένδυση, μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους μου εδώ στην Ελλάδα, και υπάρχει πιθανότητα να γίνει πραγματικότητα στις επόμενες εβδομάδες ελπίζω (hopefully)», επισήμανε ο ίδιος χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μάλιστα ότι «έτσι θα έχω βάσιμη δικαιολογία να μπορώ να έρχομαι στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη που με εξέπληξε ευχάριστα. Η Θεσσαλονίκη έχει αυτό το μοναδικό όφελος που προσελκύει ακριβώς για αυτό μεγάλες εταιρείες. Έχει πολλά ταλέντα και φοιτητές, ενώ ελκυστικό για έναν επενδυτή είναι και το κόστος ζωής, που ακόμη παραμένει σε ανεκτά επίπεδα σε σχέση με άλλες περιοχές στον κόσμο».

Και μπορεί ο ίδιος να μην θέλησε να αποκαλύψει το πεδίο στο οποίο θα επιλέξει να κάνει το επενδυτικό του …ντεμπούτο στη χώρα μας, αλλά μας επισήμανε ότι ένας κλάδος που είναι πολλά υποσχόμενος στην Ελλάδα είναι αυτός του τουρισμού και της ταξιδιωτικής φιλοξενίας. Βέβαια, ο δικός του αγαπημένος χώρος για επένδυση είναι αυτός της πράσινης μετάβασης, κυρίως σε θέματα πράσινης ενέργειας και εξοικονόμησης και αποθήκευσής της.

Ο πρόεδρος του ΕBAN, έχει επενδύσει σε περισσότερες από 30 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και εκπαίδευσης και αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου σε τέσσερις εξαιρετικά επιτυχημένες νεοφυείς εταιρείες. Κληθείς να συμβουλεύσει ή και καθοδηγήσει τους Startuppers αναφορικά με το πεδίοο οποίο θα επιλέξουν να δράσουν, ο κ. Jormalainen, σημείωσε ότι κάποιος μπορεί να βρει ευκαιρίες… παντού, ακόμη και σε παραδοσιακές βιομηχανίες. Ιδίως για τον κλάδο του τουρισμού στην Ελλάδα, εξέφρασε τη θέση του ότι προσφέρει πολλές ευκαιρίες, γιατί πρόκειται να γίνει πιο ψηφιακός και με την δυναμική έλευση της τεχνητής νοημοσύνης «οι start ups πιστεύω ότι θα βρουν ένα ευρύ και λαμπρό πεδίο δράσης για καινοτομία».

Απευθυνόμενος στους Έλληνες Startuppers, ο πρόεδρος του ΕBAN, σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά τους δεν διαφέρουν σε σχέση με τις άλλες στην Ευρώπη. Ωστόσο τους κάλεσε να γίνουν πιο …τολμηροί (bold) στην επικοινωνία των ιδεών τους στο εξωτερικό και να μην διστάζουν να ανοίγουν την πόρτα του διοικητικού τους συμβουλίου σε ξένους, ως μέλη, αφού όπως είπε «αυτοί το σίγουρο είναι ότι θα τους υποστηρίξουν σθεναρά. Αυτό είναι ένα πεδίο για ανάπτυξη».

Μιλώντας για τους επιχειρηματικούς αγγέλους, ο κ. Jormalainen ανέφερε ότι από τις δέκα επενδύσεις που κάνουν σε start ups, οι επτά αποτυγχάνουν, και από τις τρείς που θα επιστρέψουν κάποια χρήματα, ίσως μόνο η μία να αποφέρει και κέρδος. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι είναι μείζονος σημασίας για έναν επιχειρηματικό άγγελο να έχει χαρτοφυλάκιο με ποικιλία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις