Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H PharOS επενδύει στην ελληνική biotech Startup, Purposeful

Στόχος της Purposeful είναι να ανακαλύψει εναλλακτικές χρήσεις φαρμάκων που ήδη υπάρχουν στην αγορά με σκοπό την εύρεση θεραπειών για σπάνιες ασθένειες

Σε μια νέα στρατηγική συνεργασία με την biotech Startup, Purposeful, προχώρησε η PharOS, πραγματοποιώντας σημαντική επένδυση στην εταιρεία καθώς και μερική εξαγορά ποσοστών από υφιστάμενους μετόχους όπως το Metavallon VC.

Ποια είναι η Purposeful

Η Purposeful ιδρύθηκε το 2018 από τους Δρ. Γιώργο Δρακάκη, κ. Χαράλαμπο Χωμενίδη, Δρ. Γεωργία Τσιλίκη και τον Καθ. Άριστείδη Δοκουμετζίδη, ομάδα με εμπειρία σε χημειοπληροφορική, βιοπληροφορική και τεχνολογίες λογισμικού από τη βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό χώρο, με προϋπηρεσία στην βιοστατιστική ανάλυση, στις προβλέψεις βιολογικής δραστηριότητας, την εξόρυξη μηχανισμών δράσης φαρμάκων και τη μοντελοποίηση πολύπλοκων βιολογικών και χημικών δεδομένων. Στόχος της Purposeful είναι να ανακαλύψει εναλλακτικές χρήσεις φαρμάκων που ήδη υπάρχουν στην αγορά χρησιμοποιώντας προηγμένες υπολογιστικές ροές εργασιών τεχνητής νοημοσύνης, με κύριο στόχο την εύρεση θεραπειών για σπάνιες ασθένειες.

Αντλώντας κεφάλαια από την Metavallon VC, η εταιρεία, τα τελευταία 5 χρόνια έχει αναπτύξει έξυπνες στρατηγικές παραγωγής και προτεραιοποίησης αποτελεσμάτων και αναπτύσσει καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα για ασθένειες όπως οι Fragile X, Glioblastoma, Pitt-Hopkins, Acrodysostosis, σε κάποιες εκ των οποίων έχει προχωρήσει ήδη σε επιτυχή in vitro και in vivo πειράματα, υποβολή διεθνών αιτήσεων πατεντών, αλλά και προκαταρκτικές κλινικές μελέτες. Παράλληλα, έχει αναπτύξει συνεργασίες με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες, ερευνητικούς φορείς και διεθνείς οργανώσεις ασθενών. Με την προσέγγισή της η Purposeful περιορίζει το τεράστιο κόστος ανάπτυξης των φαρμάκων συνδυάζοντας προηγμένους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης σε μια έξυπνη υπολογιστική μεθοδολογία επανατοποθέτησης φαρμάκων.

Η επένδυση από τη PharOS θα χρησιμοποιηθεί για την επέκταση της υφιστάμενης ομάδας και την ενεργοποίηση περισσότερων δοκιμών σε προκλινικό και κλινικό επίπεδο για υποψήφια φάρμακα.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε την Purposeful στην οικογένεια της PharOS», δήλωσε η Διοικητική Ομάδα της PharOS. «Η Purposeful αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις στην φαρμακευτική βιομηχανία, διευρύνοντας σταθερά τα όρια και παρέχοντας καινοτόμες λύσεις. Η επένδυση αυτή και η στρατηγική μας συνεργασία, επιτρέπει να συνδυάσουμε τους πόρους και την τεχνογνωσία μας για να προωθήσουμε περαιτέρω την αποστολή της Purposeful και να επεκτείνουμε την εμβέλειά της σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τους στρατηγικούς στόχους και τη δέσμευση της PharOS να πρωταγωνιστεί στην έρευνα και καινοτομία στο φαρμακευτικό κλάδο».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Purposeful, Δρ. Γιώργος Δρακάκης, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την επένδυση, δηλώνοντας: «Η ένωση των δυνάμεων με τη PharOS αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την Purposeful. Πιστεύουμε ότι με τα νέα κεφάλαια, την υποστήριξη και την τεχνογνωσία της PharOS, μπορούμε να κλιμακώσουμε τις δραστηριότητές μας, να επιταχύνουμε την ανάπτυξη μας στα πιο υποσχόμενα υποψήφια φάρμακα προς επανατοποθέτηση και να προωθήσουμε ουσιαστικές αλλαγές σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα για μια σειρά «σπάνιων» και όχι μόνο ασθενειών».

Ο συνιδρυτής και Partner της Metavallon VC, Γιώργος Καραντώνης, δήλωσε: «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που η Purposeful περνά στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με τη PharOS. Αναλάβαμε σημαντικό ρίσκο το 2018 επενδύοντας σε μια νέα ομάδα deep tech με δραστηριοποίηση σε ένα τόσο ανταγωνιστικό χώρο. Η τεχνογνωσία, η συστηματική δουλειά και τα ελπιδοφόρα αρχικά αποτελέσματά επικυρώνουν σήμερα την εμπιστοσύνη μας στην εταιρεία και επιβεβαιώνουν την επενδυτική μας στρατηγική. Οφείλω να πω πως η συμφωνία αυτή δεν θα είχε γίνει χωρίς την ενεργή υποστήριξη και τη συνεργασία των στελεχών  της Deca/Diorama,  το fund που συμμετέχει στη   PharOS. Τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα μαζί με τις διοικήσεις και τα στελέχη και των δύο εμπλεκόμενων εταιρειών».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις