Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Βρετανική Startup δημιούργησε «έξυπνες» κάλτσες για ασθενείς με άνοια

Οι SmartSocks, οι οποίες λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό, την παραγωγή ιδρώτα και τις κινήσεις των ανθρώπων που τις φορούν

«Έξυπνες» κάλτσες για ασθενείς με άνοια δημιούργησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στη Βρετανία. Ειδικότερα, οι SmartSocks, οι οποίες λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό, την παραγωγή ιδρώτα και τις κινήσεις των ανθρώπων που τις φορούν. Ακόμα, πλένονται στο πλυντήριο, δεν απαιτούν φόρτιση και μπορούν να ελέγχουν τη γνωστική κατάσταση των ασθενών, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι σημερινές συσκευές.

Για την ακρίβεια, οι συγκεκριμένες κάλτσες προέκυψαν από μια συνεργασία μεταξύ των ερευνητών της Startup, Milbotix και του Πανεπιστημίου του Έξετερ. Ο εφευρέτης των SmartSocks, δρ Ζέκε Στιρ, ο οποίος είναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Milbotix, σκέφτηκε την ιδέα επειδή η προγιαγιά του υπέφερε από άνοια.

«Μου ήρθε η ιδέα για τις SmartSocks ενώ δούλευα εθελοντικά σε ένα ίδρυμα φροντίδας για την άνοια. Το σημερινό προϊόν είναι το αποτέλεσμα εκτεταμένης έρευνας, διαβούλευσης και ανάπτυξης», δήλωσε ο Στιρ.

«Μέχρι στιγμής, οι SmartSocks έχουν τύχει απίστευτα καλής υποδοχής σε χώρους φροντίδας και είμαι ενθουσιασμένος να δω τι αντίκτυπο μπορούν να έχουν τα προϊόντα μας στην παροχή έγκαιρων προειδοποιήσεων για στρες και πτώσεις, επιτρέποντας στο προσωπικό των ιδρυμάτων φροντίδας να παρεμβαίνει έγκαιρα», πρόσθεσε ο εφευρέτης.

«Το πόδι είναι στην πραγματικότητα ένα ιδανικό μέρος για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με το άγχος και οι κάλτσες είναι ένα οικείο κομμάτι ρουχισμού που οι άνθρωποι φορούν καθημερινά. Η έρευνά μας δείχνει ότι οι κάλτσες μπορούν να αναγνωρίσουν με ακρίβεια τα σημάδια του άγχους – κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει όχι μόνο τα άτομα με άνοια, αλλά και τους φροντιστές τους», συμπλήρωσαν οι υπόλοιποι ερευνητές της ομάδας.

Οι δοκιμές των SmartSocks αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, τόσο σε σπίτια όσο και σε νοσηλευτικά ιδρύματα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις