Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ: Το success story του Doctoranytime αλλά και ένα ταξίδι που ξεκινάει από την Κρήτη και φτάνει στην… Νιγηρία!

Όλα όσα είδαμε στο τελευταίο επεισόδιο του τηλεοπτικού «ΜΟΝΟΚΕΡΟΥ»

Ο τηλεοπτικός «ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ» και ο Γιάννης Διονάτος ήρθαν για ακόμη μια φορά στους δέκτες μας μέσα από τη συχνότητα του ONE CHANNEL το Σάββατο 7 Οκτωβρίου με ένα νέο επεισόδιο γεμάτο περιπέτειες τεχνολογίας.

Ειδικότερα, στο τελευταίο επεισόδιο του «ΜΟΝΟΚΕΡΟΥ» είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε την ιστορία της νούμερο 1 υπηρεσίας υγείας στην Ελλάδα που δεν είναι άλλη από το Doctoranytime. Επίσης, μάθαμε το τι είναι το παθητικό εισόδημα, είδαμε το που μπορούμε να βρούμε τις καλύτερες υπηρεσίες για Startups, ενώ ακούσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που ξεκινάει από την Κρήτη και φτάνει στην Νιγηρία!

Ο πρώτος καλεσμένος ήταν ο Αλέξανδρος Θεοφανίδης, ο οποίος μας σύστησε την METALEASE, την εταιρεία που έφερε το leasing στην υπηρεσία του καθημερινού χρήστη και των επιχειρήσεων.

Μιλώντας για τα πρώτα βήματα της METALEASE,  ο Founder και CEO της εταιρείας, ανέφερε πως η «ιδέα της METALEASE, όπως και οι περισσότερες ιδέες ξεκινάνε όταν ανακαλύπτεις ότι μια δική σου ανάγκη δεν καλύπτεται και υπάρχει ένα κενό στην αγορά. Έτσι και εγώ ένα βράδυ που έψαχνα να πάρω το επόμενο κινητό μου διαπίστωσα τα πολύ υψηλά κόστη της συσκευής που καθιστούσαν και την αγορά, αλλά και την συχνή αναβάθμιση αδύνατη. Οπότε έστειλα ένα μήνυμα στον σημερινό Co-founder και CFO, τον Θανάση τον Μπαλάκη και του λέω υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην αγορά που θέλω να καλύψω, συμφώνησε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να γίνει η εταιρεία και το ίδιο βράδυ άρχισε να την χτίζει. Έτσι τον Απρίλιο του 2022 βγήκε live η πλατφόρμα και μέσα στο πρώτο 24ωρο είχαμε κλείσει τα συμβόλαια μας».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η «METALEASE είναι επικεντρωμένη στις υπηρεσίες leasing στα προϊόντα τεχνολογίας. Είναι η εταιρεία που έφερε το leasing στα προϊόντα τεχνολογίας στην Ελλάδα. Κάποιος μπαίνοντας στην πλατφόρμα μας θα βρει διάφορες κατηγορίες που μπορεί να μισθώσει σε συσκευές, όπως κινητά, τάμπλετ, Macbook, smartwatches,VR gaming κονσόλες κλπ. Ωστόσο δεν σταματάει εκεί η METALEASE, καθώς προσφέρουμε κάτι πιο σύνθετο πλέον, κάποιος μπαίνοντας στην πλατφόρμα δεν θα βρει απλά μια κλασσική εταιρεία leasing, αλλά θα βρει και δυο άλλα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Το δεύτερο είναι μια υπηρεσία που την έχουμε ονομάσει “Lease2Earn“, νοίκιασε για να κερδίσεις στην ουσία, η οποία είναι μια υπηρεσία που απευθύνεται προς το παρόν σε επιχειρήσεις και έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολλές εταιρείες έχουν συσκευές που δεν χρησιμοποιούν. Μπορούν να τις διαθέσουν σε εμάς εμείς να τις διαθέσουμε στο πελατολόγιο μας και να κερδίσει ένα παθητικό εισόδημα. Επίσης, μια τρίτη υπηρεσία που μπορεί να βρει κάποιος είναι ένας νέος κόσμος επενδύσεων, το metaleaseinvest.com».

Στην συνέχεια της εκπομπής, Μάνος Περακάκης, Co-Founder της Mentionlytics, μας μίλησε για το πως οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της online παρουσίας τους, χάρη στην έξυπνη πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η εταιρεία του. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο η «Mentionlytics είναι μια πλατφόρμα, στην οποία μπορείς να παρακολουθείς την φήμη σου. Αυτός είναι και ο σκοπός να παρακολουθεί την φήμη της μια επιχείρηση. Οπότε μπορείς να βάλεις κάποιες λέξεις κλειδιά, το όνομα της εταιρείας πχ και να βλέπεις όποτε αναφέρεται το όνομά σου στα news ή στα social media. Εμείς μαζεύουμε όλες τις αναφορές προς την επιχείρησή σου και μπορείς επίσης να δεις για τους ανταγωνιστές και να κάνεις συγκρίσεις».

Αναφερόμενος στο ξεκίνημα της εταιρείας, ο κ. Περακάκης είπε πως «το ξεκινήσαμε με τους δύο Co-founders τον Γιάννη τον Κοπανάκη και τον Γιώργο τον Μαστοράκη, το 2016. Αρχικά βλέπαμε ότι υπάρχουν όλες αυτές οι αναφορές για μια επιχείρηση online, οι οποίες συνήθως είναι δύσκολο να τις βρούμε. Δηλαδή δεν μπορώ να μπαίνω κάθε μέρα στο web για να βρω τι γράψανε για εμένα, θα το κάνω περιστασιακά, αλλά είναι πολύ μεγάλος ο όγκος. Θέλαμε λοιπόν μια πλατφόρμα που να το αυτοματοποιήσει όλο αυτό».

Σε ερώτηση για το ποιο είναι το πελατολόγιο της εταιρείας ο κ. Περακάκης είπε ότι το «πελατολόγιο είναι από τον πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο, αλλά και οποιαδήποτε επιχείρηση μιλάνε για αυτήν online. Οπότε δεν είναι για πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά για επιχειρήσεις από ένα μέγεθος και πάνω, οι οποίες συζητιούνται online». Μάλιστα, εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο πρώτος πελάτης της εταιρείας όπως μας είπε ο ίδιος ήταν μια τράπεζα από τη Νιγηρία. Η εταιρεία δεν στόχευε σε κάποια συγκεκριμένη αγορά όταν ξεκίνησε, έκανε μια παγκόσμια καμπάνια, είχε free trial, και η έτσι η νιγηριανή τράπεζα, είδε το προϊόν το δοκίμασε και το αγόρασε.

Έπειτα, γνωρίσαμε τον Δημήτρη Γρίσπο, Executive Partner στην INTERLOG SA. Όπως ανέφερε ο κ. Γρίσπος, η «INTERLOG είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο του outsourcing, οπότε προσφέρουμε υπηρεσίες λογιστικής, φορολογικής, συμβουλευτικής υποστήριξης και υπηρέτριες μισθοδοσίας».

Ερωτώμενος για το πως μπορεί η INTERLOG να βοηθήσει έναν εν δυνάμει Startupper, o κ. Γρίσπος απάντησε ότι «εμείς θα τον βοηθήσουμε από το κομμάτι του σχεδιασμού, από το κομμάτι του να δούμε το εάν η ιδέα αυτή είναι βιώσιμη, από τη σύσταση της εταιρείας, τον σωστό φορολογικό σχεδιασμό της εταιρείας, τις σωστές συμβουλές μεταξύ των μετόχων, γιατί και αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο το βλέπουμε σε μια πιο ώριμη φάση που οι εταιρείες αναζητούν ανέγερση κεφαλαίων, είναι ένα θέμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Επίσης, και σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, στο πως αποτυπώνεται στο επιχειρηματικό σχέδιο η όλη δραστηριότητα».

Τέλος, η Founder και CEO της Doctoranytime, Ελευθερία Ζούρου, μοιράστηκε το πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία της πλατφόρμας που άλλαξε τα δεδομένα στο ΕΣΥ, φέρνοντας την υγεία στα χέρια του ασθενή.

Σύμφωνα λοιπόν με την κ. Ζούρου «εγώ δεν είχα θέσει σαν σκοπό να γίνω επιχειρηματίας, απλώς αυτός ήταν ο δρόμος που χρειαζόταν να πάρω προκειμένου να κάνω αυτό που ήθελα στον χώρο της υγείας. Όσον αφορά το πως ξεκίνησε, μπορώ να πω ότι κάποια στιγμή εκεί που δούλευα σε μία μεγάλη εταιρεία και ήμουν πολύ κοντά στο να γίνω 30 χρονών που είναι ένα ορόσημο στη ζωή ενός ανθρώπου, αποφάσισα ότι μάλλον ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό, κάτι που να έχει λίγο μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία που ζούμε. Και τότε πήγα ένα ταξίδι, πάντα τα ταξίδια βοηθούν να ανοίξει ο μυαλό, να δεις καινούριες παραστάσεις κα να βρεις λίγο περισσότερο τον εαυτό σου. Πήγα λοιπόν στην Ουγκάντα και οι πρώτες εικόνες που είδα εκεί ήταν τα παιδάκια να είναι πάρα πολύ ευτυχισμένα με ελάχιστα πράγματα. Πρέπει να πω ότι τότε ήμασταν στην αρχή της κρίσης στην Ελλάδα και υπήρχε αυτή η τεράστια ανασφάλεια για το που πάμε, τι θα κάνουμε, πως θα ζήσουμε, πως θα επιβιώσουμε, όλη αυτή η καταστροφή τέλος πάντων. Εγώ έβλεπα τον κόσμο γύρω μου και έλεγα ότι η ευτυχία τελικά είναι κάτι που ο καθένας από εμάς το ορίζει με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο. Τα παιδάκια δηλαδή έσπαγαν πέτρες για να ζήσουν και κουβαλούσαν κάτι μπιτόνια με νερό, μεγαλύτερα από τα ίδια. Παρόλα αυτά ήταν ευτυχισμένα. Όλες αυτές οι εικόνες σου δίνουν μια ώθηση. Γυρνώντας λοιπόν αποφάσισα ότι ναι, μπορώ να αφήσω την ασφάλεια του αυτοκινήτου μου, της πολύ καλής μου δουλειάς, του περιβάλλοντος μου και να κάνω αυτό που βαθειά μέσα μου ήμουν “εκπαιδευμένη”. Θεωρώ ότι ήδη από τα μαθητικά μου χρόνια το είχα αντιληφθεί αυτό για τον εαυτό μου, ήθελα να είμαι δημιουργική, ήθελα τα πράγματα που δεν μου αρέσουν γύρω μου να τα αλλάζω. Το Doctoranytime λοιπόν γεννήθηκε όταν αποφάσισα ότι θα δώσω όλη μου την προσοχή εκεί που πίστευα ότι είναι και το πιο σωστό».

 

 

 

«ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ» κάθε Σάββατο στις 11:30 στο ONE Channel
Και κάθε Κυριακή σε επανάληψη στις 11:30
Η νέα σας τηλεοπτική συνήθεια!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις