Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

LifePulse: Εθελοντική αιμοδοσία με ένα «κλικ»

H εφαρμογή LifePulse μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο πρόβλημα της έλλειψης αίματος, να κάνει την αιμοδοσία ευκολότερη, πολύ πιο προσβάσιμη, αλλά και να μεγαλώσει τον κύκλο των εθελοντών αιμοδοσίας. 

Η έλλειψη αποθεμάτων αίματος στην Ελλάδα είναι διαχρονική και βλέπουμε συχνά δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ανάγκη αίματος, λόγω ατυχημάτων, εγχειρήσεων και άλλων απρόοπτων καταστάσεων.

Η ομάδα της LifePulse, η οποία αποτελείται από τον Χρήστο Κατσάνο, τον Θωμά Πατσάνη, τον Πάνο Καραδαγλή και τον Δημήτρη Ποζαρίτη, έχει δημιουργήσει μια ψηφιακή εφαρμογή εθελοντικής αιμοδοσίας, η οποία ειδοποιεί τους χρήστες μέσω push-ειδοποιήσεων, σε πραγματικό χρόνο, κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη για βοήθεια βάσει της ομάδας αίματός τους και της τοποθεσία τους.

Επιπλέον, αποκτούν ένα μοναδικό αναγνωριστικό, το LifePulse ID, που τους προσφέρει άυλες επιβραβεύσεις για την αιμοδοτική τους δράση.

Η εφαρμογή στοχεύει το «Χρειάζεται άμεσα αίμα αυτό το αγαπημένο μου πρόσωπο» να αλλάξει σε «αυτό το αγαπημένο μου πρόσωπο έλαβε άμεσα το αίμα που χρειαζόταν».

Το όραμα της LifePulse

Η επιτυχία της LifePulse θα οριστεί από τον αντίκτυπό της τόσο στις ατομικές ζωές των πολιτών, όσο και συνολικά στο υγειονομικό σύστημα. Στοχεύει σε ένα μέλλον στο οποίο για όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως τοποθεσίας, καμία ιατρική διαδικασία δεν καθυστερεί λόγω έλλειψης αίματος.

To όραμα της LifePulse είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου αιμοδοσίας, μέσα από το οποίο δότες και πρόσωπα σε ανάγκη θα συνδέονται σε πραγματικό χρόνο και στοχεύει στη μετατροπή της αιμοδοσίας από το «μια στο τόσο» σε μια τακτική, σωτήρια συνήθεια, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα προσφοράς στο σύστημα υγείας.

LifePulse & Social Hackathon

Η LifePulse ξεκίνησε την πορεία της μέσα από το μαραθώνιο καινοτομίας Social Hackathon της Lidl Ελλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και με την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη της Crowdpolicy.

Η ιδέα γεννήθηκε όταν παρατηρήθηκε πως παρά τις καμπάνιες και τον μεγάλο αριθμό εθελοντικών οργανώσεων, το πρόβλημα παραμένει. Μελετώντας επιστημονική βιβλιογραφία που ανέλυε το προφίλ των εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα, τι ενθαρρύνει και τι αποθαρρύνει την αιμοδοσία, η ιδέα για τη LifePulse γεννήθηκε.

Με τη διάκριση της στο μαραθώνιο η ομάδα κέρδισε την συμμετοχή της σε πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης πέντε μηνών, το Social Innovation Lab, και η εφαρμογή έλαβε σάρκα και οστά επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για πετυχημένα προγράμματα ανοικτής καινοτομίας σαν το Social Hackathon της Lidl Ελλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, η ιδέα της LifePulse αναδείχθηκε νικήτρια του μαραθώνιου καινοτομίας, κερδίζοντας το έπαθλο των 45.000 ευρώ, κάτι που της επέτρεψε να πάει το όραμά της ένα  βήμα μπροστά, σώζοντας περισσότερες ζωές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις