Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Tendertec: «Σήκωσε» 440.000 λίρες για να λανσάρει τον πρώτο ΑΙ φροντιστή ηλικιωμένων

Στον νέο γύρο χρηματοδότησης για την Startup ηγήθηκε η Development Bank of Wales με μια επένδυση μετοχικού κεφαλαίου 250.000 λιρών στην Hestia, την πρωτοποριακή AI πλατφόρμα της Tendertec

Νέα χρηματοδότηση 440.000 λιρών εξασφάλισε η Startup με ελληνικό DNA, Tendertec, με σκοπό να λανσάρει τον πρώτο ευρωπαϊκό ψηφιακό φροντιστή ηλικιωμένων.

Πιο  συγκεκριμένα,  στον νέο γύρο χρηματοδότησης για την Startup ηγήθηκε η Development Bank of Wales με μια επένδυση μετοχικού κεφαλαίου 250.000 λιρών στην Hestia, την πρωτοποριακή AI πλατφόρμα της Tendertec, η οποία προσφέρει την απαραίτητη φροντίδα για ηλικιωμένους στο σπίτι.

Στον συγκεκριμένο γύρο χρηματοδότησης συμμετείχαν επίσης το family office, Puffin Point, οι business angels Μαρίνα Μπούκη, Αριάδνη Βελισσαροπούλου, Μιχάλης Διαμαντόπουλος, καθώς και οι angels του Theti Club, Θόδωρος Παρασκευόπουλος και Βαγγέλης Σακελλίου.

Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία έχει λάβει προηγούμενη χρηματοδότηση από τη Metavallon VC το 2019, καθώς και υποστήριξη από την Ουαλική κυβέρνηση, την Κομισιόν και τον Οργανισμός καινοτομίας και ανάπτυξης του Η.Β.

Η Tendertec θα αξιοποιήσει τα νέα κεφάλαια για την ανάπτυξη των R&D προγραμμάτων της, καθώς για την επέκταση της ομάδας και της πελατειακής της βάσης. Ακόμα, η νέα επένδυση θα βοηθήσει την εταιρεία να κάνει άνοιγμα στον ευρύτερο τομέα της κοινωνικής φροντίδας, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ποια είναι η Tendertec

Η Tendertec, που ιδρύθηκε το 2017 από την Δρ. Αφροδίτη Κονιδάρη και τον Rui Zhang, έχει αναπτύξει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με θερμικούς αισθητήρες για την ανίχνευση των κινήσεων των ηλικιωμένων στο σπίτι, δίνοντας τη δυνατότητα στους φροντιστές να έχουν άμεση ενημέρωση τόσο για τη συμπεριφορά τους όσο και για την εκδήλωση τυχόν ατυχημάτων.

Η εταιρεία, η οποία έχει την έδρα της στο Κάρντιφ, ενώ παράλληλα διατηρεί γραφεία και στην Ελλάδα, στοχεύει στην αγορά υπηρεσιών Μακροχρόνιας Φροντίδας η οποία εκτιμάται σήμερα σε 120 δισ. ευρώ. Η ζήτηση για αυτές τις υπηρεσίες αυξάνεται συνεχώς καθοδηγούμενη από τον τριπλασιασμό την Ευρωπαίων ηλικίας 80 ετών και άνω που αναμένεται τα επόμενα 20 έτη. Αυτή η δημογραφική αλλαγή θα προσθέσει ένα εκρηκτικό ετήσιο κόστος στα συστήματα υγείας έως το 2028. Ήδη, η ΕΕ αντιμετωπίζει έλλειψη επαγγελματιών φροντιστών άνω του 1 εκ. Το αυξανόμενο κόστος και η έλλειψη υπηρεσιών μακροχρόνιας φροντίδας στο σπίτι σημαίνει πώς πάνω από 52 εκ. Ευρωπαίοι προσφέρουν φροντίδα σε συγγενικά πρόσωπα χωρίς αμοιβή ή αναγνώριση. Οι γυναίκες συχνά αναλαμβάνουν την ευθύνη της μη-αμειβόμενης φροντίδας στο σπίτι και ως εκ τούτου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων υγείας και συχνά οδηγούνται εκτός της αγοράς εργασίας. Η Ελλάδα έρχεται πρώτη μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών στο ποσοστό των ατόμων που παρέχουν άτυπη φροντίδα σε εβδομαδιαία βάση με περισσότερα από 3 εκ. μη αμειβόμενους φροντιστές, οι οποίοι επί του παρόντος δεν υποστηρίζονται από το ελληνικό κράτος, το οποίο τους βλέπει πρωτίστως ως δωρεάν πόρο και σχεδόν ποτέ δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες τους.

Η Δρ. Αφροδίτη Κονιδάρη, συν ιδρύτρια και Διευθύνων Σύμβουλος της Tendertec, δήλωσε:« Το ποσοστό των ηλικιωμένων στο σύνολο του πληθυσμού αυξάνεται ραγδαία και το τρέχον σύστημα περίθαλψης δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους. Οι δαπάνες για την φροντίδα των ηλικιωμένων θα πρέπει να αυξηθούν κατά 30% έως το 2030. Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί AI λύσεις, όπως η Hestia, με στόχο να αντιμετωπιστεί η επείγουσα ανάγκη γα φροντιστές, καθώς και για να καλυφθούν οι αναδυόμενες θέσεις εργασίας στον τομέα».

Ο Director του Theti Club, Ραφαήλ Κοντός, δήλωσε: «Η ομάδα της Tendertec, ήταν ο βασικός παράγοντας που μας έκανε να επενδύσουμε στην εταιρεία. Η αφοσίωση και το ταλέντο τους ήταν πραγματικά εντυπωσιακά. Ειδικά η Αφροδίτη ξεχωρίζει ως μια πολλά υποσχόμενη ηγέτιδα, η οποία έχει την ικανότητα να οδηγήσει την εταιρεία σε μεγάλες επιτυχίες».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις