Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ραφαήλ Κοντός (Theti Club): Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα από τα καλύτερα angel groups στην Ευρώπη 

Ο Director του The Hellenic Tech Investor Club (Theti Club), της πρώτης Ομάδας Επιχειρηματικών Αγγέλων (Angel Club) που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε τεχνολογικές εταιρείες στην Ελλάδα μιλά στο Startupper MAG για την πορεία του Angel Club, τα μέλη του, την επενδυτική στρατηγική που ακολουθεί, αλλά και για τους στόχους του για το 2024.

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι την τελευταία δεκαετία το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας έχει κάνει «άλματα» ανάπτυξης. Ωστόσο, όποιον Founder και να ρωτήσει κανείς για το τι λείπει ακόμα από το οικοσύστημα, το πρώτο πράγμα που θα απαντήσει είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερους επενδυτές και δη επενδυτικούς αγγέλους (angel investors). Για όσους τυχαίνει να μην γνωρίζουν, οι επενδυτικοί άγγελοι είναι ιδιώτες που παρέχουν οικονομική υποστήριξη σε Startups, με αντάλλαγμα την ιδιοκτησία μετοχικού κεφαλαίου. Συνήθως, προσφέρουν πολύτιμη καθοδήγηση και συνδέσεις με τον κλάδο, για να βοηθήσουν Startup επιχειρήσεις, να αναπτυχθούν και να επιτύχουν. Στο πλαίσιο αυτό, μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο να καλύψουν το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό στην ελληνική αγορά είναι το The Hellenic Tech Investor Club (Theti Club), η πρώτη Ομάδα Επιχειρηματικών Αγγέλων (Angel Club) στη χώρα μας που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε τεχνολογικές εταιρείες. O Director του Theti Club, Ραφαήλ Κοντός, μιλά αποκλειστικά στο Startupper MAG, μεταξύ άλλων, για το πώς ξεκίνησε η πορεία του Angel Club, τα μέλη του, την επενδυτική στρατηγική που ακολουθεί, αλλά και για τους στόχους του για το 2024. 

Όπως μας εξήγησε ο Ραφαήλ Κοντός, το Theti Club «αποτελείται από μία ομάδα +75 κορυφαίων Ελλήνων επιχειρηματικών αγγέλων από 9 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στο χώρο της τεχνολογίας και έχουν τη δυνατότητα πέραν της οικονομικής στήριξης να προσφέρουν στις Startups καθοδήγηση και συστάσεις. Smartmoney κατ’ ουσίαν». 

Μιλώντας για τη μέχρι τώρα πορεία του Theti Club ο κ. Κοντός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είμαστε περήφανοι διότι πρόσφατα το Theti Club έκλεισε ένα χρόνο λειτουργίας. Μέσα σε ένα χρόνο καταφέραμε να αναπτυχθεί ραγδαία, φτάνοντας τα 75 μέλη και το 2023 να γίνουν επενδύσεις σε 6 Startups στην Ελλάδα και να είμαστε σε σημείο όπου άλλα angel groups του εξωτερικού χρειάστηκαν 3 έως 5 χρόνια. Παρόλο που παγκόσμια βρισκόμαστε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα χρηματοδοτήσεων με αυτά που έχουμε συνηθίσει, αυτό αποτελεί απόδειξη ότι το ελληνικό οικοσύστημα έχει μια πρωτοφανή δυναμική». Ο ίδιος τόνισε πως «σαν βάση, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα από τα καλύτερα angel groups στην Ευρώπη, και μέσα από τη δράση μας να καλύψουμε το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στην Ελλάδα, στα πρώιμα στάδια μιας επιχειρηματικής εκκίνησης. Η επόμενη δεκαετία θα αποτελέσει ορόσημο για το ελληνικό οικοσύστημα. Στόχος για εμάς είναι να παίξουμε καθοριστικό ρόλο σε αυτά τα χρόνια στην ανόρθωση της Ελλάδας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, με τη δημιουργία υψηλής τεχνολογίας. Στον αιώνα μας δεν νοείται δυνατή οικονομία χωρίς οριζόντια εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών».

Αναφερόμενος στην επενδυτική στρατηγική του Theti Club ο κ. Κοντός δήλωσε ότι «είναι πολύ συγκεκριμένη και επικεντρώνεται σε εταιρείες τεχνολογίας. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό περιβάλλον με την τεχνολογία που αναπτύσσουν. Μας ενδιαφέρουν εταιρείες που να μπορούν να δημιουργούν defensibility μέσα από την τεχνολογία, αλλά και να είναι εύκολο να βγουν γρήγορα από τα περιοριστικά όρια της ελληνικής αγοράς και να βρεθούν σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά περιβάλλοντα του εξωτερικού». 

Τέλος, σχετικά με τα σχέδια του Theti Club για το 2024 ο κ. Κοντός υπογράμμισε ότι «ο στόχος για το 2024 είναι να ξεπεράσουμε τις 10 χρηματοδοτήσεις, να ενισχύσουμε το όνομα αλλά και τη θέση του club στην αγορά. 

STARTUPPER MAG: Εξηγήστε μας με λίγα λόγια τι ακριβώς είναι το The Hellenic Tech Investor Club (Theti Club) 

Ραφαήλ Κοντός: To Τhe Hellenic Tech Investor Club (Theti Club), αποτελεί το πρώτο tech angel group / syndicate στην Ελλάδα το οποίο επικεντρώνεται αποκλειστικά σε νεοφυή τεχνολογικά σχήματα – Startups που αναπτύσσουν τεχνολογίες αιχμής. Αποτελείται από μία ομάδα +75 κορυφαίων Ελλήνων επιχειρηματικών αγγέλων από 9 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στο χώρο της τεχνολογίας και έχουν τη δυνατότητα πέρα της οικονομικής στήριξης να προσφέρουν στις Startups καθοδήγηση και συστάσεις. Smartmoney κατ’ ουσίαν. 

STARTUPPER MAG: Πότε ξεκίνησε η πορεία του; Ποιο ήταν το όραμα πίσω από τη δημιουργία του; 

Ραφαήλ Κοντός: Είμαστε περήφανοι διότι πρόσφατα το Theti Club έκλεισε ένα χρόνο λειτουργίας. Μέσα σε ένα χρόνο καταφέραμε να αναπτυχθεί ραγδαία, φτάνοντας τα 75 μέλη και το 2023 να γίνουν επενδύσεις σε 6 Startups στην Ελλάδα και να είμαστε σε σημείο όπου άλλα angel groups του εξωτερικού χρειάστηκαν 3 έως 5 χρόνια. Παρόλο που παγκόσμια βρισκόμαστε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα χρηματοδοτήσεων με αυτά που έχουμε συνηθίσει, αυτό αποτελεί απόδειξη ότι το ελληνικό οικοσύστημα έχει μια πρωτοφανή δυναμική. 

Η βάση του οράματος είναι αυτή που έχει σημασία για εμάς, διότι το γενικότερο όραμα αλλάζει μορφή καθώς ένας οργανισμός / ομάδα εξελίσσεται. Ως βάση θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα από τα καλύτερα angel groups στην Ευρώπη και μέσα από τη δράση μας να καλύψουμε το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στην Ελλάδα, στα πρώιμα στάδια μιας επιχειρηματικής εκκίνησης. 

Η επόμενη δεκαετία θα αποτελέσει ορόσημο για το ελληνικό οικοσύστημα. Στόχος για εμάς είναι να παίξουμε καθοριστικό ρόλο σε αυτά τα χρόνια στην ανόρθωση της Ελλάδας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, με τη δημιουργία υψηλής τεχνολογίας. Στον αιώνα μας δεν νοείται δυνατή οικονομία χωρίς οριζόντια εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών.

Ως μετρήσιμο στόχο θέτουμε τη χρηματοδότηση τουλάχιστον 100-150 εταιρειών σε βάθος δεκαετίας. Φανταστείτε το θετικό αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία / οικοσύστημα όταν έχει στηριχθεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός εταιρειών. Και αυτός ο στόχος είναι ο πολύ συντηρητικός για εμάς. Ξέρουμε ότι μπορούμε περισσότερα και γνωρίζουμε ότι το οικοσύστημα μεγαλώνει ραγδαία και θα μπορεί να τον υποστηρίξει. 

STARTUPPER MAG: Πόσα μέλη μετρά σήμερα το Theti Club; Σε ποιους απευθύνεστε γενικά; Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος του Club σας; 

Ραφαήλ Κοντός: Σήμερα το Theti Club απαρτίζεται από 75 μέλη, στη συντριπτική του πλειοψηφία επενδυτικούς αγγέλους, όμως στην ομάδα μας υπάρχουν και γνωστά Family Offices και δύο πολύ γνωστοί Corporate Investors. 

Γενικά το Club είναι κλειστό, η επιλογή των μελών αυστηρή. Δεν επιδιώκουμε να μεγαλώσουμε πολύ τον αριθμό των μελών. Θέλουμε επενδυτές που να είναι πραγματικά χρήσιμοι στις εταιρείες. 

Για να γίνει κάποιος μέλος, θα πρέπει να είναι είτε καταξιωμένος επιχειρηματίας, είτε ανώτερο στέλεχος με μεγάλη πορεία στις επιχειρήσεις και έντονο ενδιαφέρον για την τεχνολογία. 

Τα ενδιαφερόμενα μέλη θα μπορούσαν να κάνουν μία αίτηση συμμετοχής μέσω της ιστοσελίδας μας (www.Theticlub.gr) – Όλες οι αιτήσεις αξιολογούνται εσωτερικά προτού δοθεί μια απάντηση. 

STARTUPPER MAG: Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με τις επενδύσεις και τον χώρο των Startups εν γένει; Πως δημιουργήθηκε η ιδέα του Theti Club; 

Ραφαήλ Κοντός: Η δημιουργία της ιδέας έχει πολύ ενδιαφέρον, διότι γεννήθηκε από μία προσωπική εμπειρία ως founder. Είχα την εμπειρία να συμμετάσχω σε δύο νεοφυή σχήματα (Startups). Η πρώτη ήταν το 2016-17 όντας ακόμα φοιτητής σε πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά με το τότε ελληνικό οικοσύστημα, και η έλλειψη επενδυτών ήταν κάτι το οποίο με σόκαρε ως founder. Ήταν σαν να σου έλεγε κάποιος έχεις μία δύο ευκαιρίες να κάνεις κάποιον να πιστέψει στο όραμά σου και μετά τέλος, η αγορά δεν έχει άλλους να σε ακούσουν. Λίγα χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2019, βρέθηκα στην Αγγλία, όπου μαζί με άλλους Έλληνες οι οποίοι είχαν φύγει τα χρόνια της κρίσης, δημιουργήσαμε μία Startup. Έχοντας μια εμπειρία στο fundraising και όντας επικοινωνιακός (τουλάχιστον σύμφωνα με τους co-founders μου), βοήθησα την ομάδα με τον γύρο χρηματοδότησής της και έτσι είχα την ευκαιρία να δω το πόσο μπροστά ήταν το αγγλικό οικοσύστημα και το πόσο εύκολο ήταν να έρθεις σε επαφή με επενδυτές, αλλά και τις αμέτρητες επιλογές που υπήρχαν. Ένας άλλος κόσμος. Εκεί είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω σε μια πληθώρα από angel groups. Ο επαγγελματισμός, η οργάνωση αλλά και οι δομημένες διαδικασίες που υπήρχαν προτού παρθεί μια επενδυτική απόφαση, μου έκαναν εντύπωση! Ήταν κάτι που στιγμιαία ζήλεψα κι ήθελα να έρθει και στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα και αφού ήμασταν μέσα στην καρδιά της πανδημίας, αποφάσισα να γυρίσω στην Ελλάδα. Ξεκίνησα να δουλεύω σε μια ναυτιλιακή εταιρεία με την προοπτική καριέρας να βρίσκεται μπροστά μου. Εκεί ήταν που η σκέψη μου όμως άρχισε να τρέχει και να σχεδιάζω το Theti Club. Πήρε αρκετό χρόνο ο σχεδιασμός, αλλά τελικά πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από την εργασία μου και έτσι τον Οκτώβριο του 2022 το Theti Club έγινε πραγματικότητα!

STARTUPPER MAG: Ποια είναι η επενδυτική στρατηγική που ακολουθεί το Theti Club; Σε τι είδους Startups επενδύετε συνήθως; Σε τι στάδιο βρίσκονται; 

Ραφαήλ Κοντός: Η επενδυτική στρατηγική του Club είναι πολύ συγκεκριμένη και επικεντρώνεται σε εταιρείες τεχνολογίας. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό περιβάλλον με την τεχνολογία που αναπτύσσουν. Μας ενδιαφέρουν εταιρείες που να μπορούν να δημιουργούν defensibility μέσα από την τεχνολογία, αλλά και να είναι εύκολο να βγουν γρήγορα από τα περιοριστικά όρια της ελληνικής αγοράς και να βρεθούν σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά περιβάλλοντα του εξωτερικού. Επιπλέον να είναι σε αρχικό στάδιο (pre-seed & seed) και να υπάρχει οικονομικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία (είτε να είναι ελληνική εταιρεία είτε να έχει κάποια λειτουργία στην Ελλάδα με Greek DNA στο founding team). 

STARTUPPER MAG: Εκτός από χρηματοδότηση τι άλλο μπορούν να κερδίσουν οι Startups από το Theti Club; 

Ραφαήλ Κοντός: Παρόλο που το πρωτεύον ήταν και παραμένει η χρηματική επένδυση, όλα τα μέλη / επενδυτές είναι είτε επιτυχημένοι επιχειρηματίες, είτε ανώτερα στελέχη. Έτσι μπορούν να μεταδώσουν την πολύτιμη πείρα τους, καθοδηγώντας τους νέους επιχειρηματίες. Επίσης, με το πολύ μεγάλο δίκτυο επαφών που διαθέτουν, μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες να επεκταθούν και σε νέες αγορές του εξωτερικού Πάντα επιδιώκουμε το τελικό αποτέλεσμα να είναι έξυπνο χρήμα. 

STARTUPPER MAG: Οι περισσότερες Startups θα επιθυμούσαν να επενδύσει σε αυτές κάποιος επενδυτικός άγγελος, ιδίως εάν βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Πόσο εύκολο είναι για τις Startups στην Ελλάδα να βρουν επενδυτικούς αγγέλους; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που τους προσφέρουν; 

Ραφαήλ Κοντός: Δυστυχώς, δεν είναι καθόλου εύκολο, ειδικά για την πλειοψηφία των founders που ως νέοι επιχειρηματίες δεν έχουν αναπτύξει το δίκτυο επαφών τους. Το άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη επενδυτικών αγγέλων στη χώρα μας αλλά κυρίως η έλλειψη επενδυτών που να είναι πραγματικά επαγγελματίες σε αυτό που κάνουν. Η αγορά των επενδυτικών αγγέλων δεν είναι ώριμη ακόμα, αλλά για αυτό είμαστε εμείς εδώ ώστε να συμβάλουμε και στην περαιτέρω ανάπτυξή της αλλά και στην ωρίμανσή της. 

Η ταχύτητα, η ευελιξία, η προσωπική ενασχόληση του επιχειρηματικού αγγέλου αλλά και η σχέση αυτού με το founding team, είναι μερικά από τα πολύ βασικά πλεονεκτήματα / λόγους που οι startups πολλές φορές προτιμούν επενδυτικούς αγγέλους από ένα παραδοσιακό VC. 

STARTUPPER MAG: Τι είναι αυτό που σας κάνει προσωπικά να ανάψετε το «πράσινο φως» σε μια επένδυση; Με άλλα λόγια, τι είναι σημαντικότερο για εσάς, το προϊόν ή η ομάδα; 

Ραφαήλ Κοντός: Συνηθισμένη αλλά πολύ καλή ερώτηση. Είναι κλισέ να πούμε απλώς η ομάδα, διότι πλέον έχει καταντήσει ένας μύθος. Στα πολύ αρχικά στάδια που όλα μπορεί να είναι σε ένα power point είναι φυσικά η ομάδα και θα πρόσθετα το μέγεθος και η ταχύτητα ανάπτυξης της αγοράς. Αμέσως όμως μετά, με τη δημιουργία του MVP, αρχίζει να παίρνει ιδιαίτερη αξία το product/market fit. Και πιστέψτε με, μια εταιρεία με πολύ καλό

product/market fit, σε μια μεγάλη και γρήγορη αγορά με μια μέτρια ομάδα το πιθανότερο είναι να δημιουργήσει ένα μεγάλο success story. Ενώ μια πολύ καλή ομάδα σε μια μεγάλη και γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά με ένα μέτριο ή και κακό product / market fit είναι δύσκολο να έχει ένα μεγάλο exit. 

STARTUPPER MAG: Σε ποιες εταιρείες έχει επενδύσει το Club μέχρι σήμερα; Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Ποιοι είναι οι στόχοι του Theti Club για το 2024; 

Ραφαήλ Κοντός: Ξεκινήσαμε με την πρώτη μας επένδυση στις αρχές του 2023. Συνολικά έχουμε χρηματοδοτήσει μέσα από το group 6 εταιρείες (Arcweave, Mobito, Mood, Roadcube συν δύο που θα ανακοινωθούν σύντομα). Για εμάς το 2023 ήταν μόνο η αρχή μιας πορείας που φιλοδοξούμε να έχει διάρκεια. Ο στόχος για το 2024 είναι να ξεπεράσουμε τις 10 χρηματοδοτήσεις, να ενισχύσουμε το όνομα αλλά και τη θέση του Club στην αγορά. 

Κλείνοντας, τη συζήτησή μας, θα προσθέσω ότι λίγοι από εμάς έχουμε αντιληφθεί το πόσο γρήγορα τρέχει το ελληνικό οικοσύστημα και τι δυνατότητες έχει η χώρα μας! 

Εμείς είμαστε εδώ να τις αναδείξουμε και να χτίσουμε πάνω σε αυτές!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις