Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Genome analysis: lifestyle βασισμένο στο ατομικό γενετικό προφίλ

Η spin-off “Genome analysis” αποτελεί τον πρώτο τεχνοβλαστό του Χαροκοπείου και τον αποκλειστικό αδειούχο χρήσης της τεχνογνωσίας στο γνωστικό αντικείμενο της Μοριακής Διατροφής που παράγεται στα Εργαστήρια του Τμήματος Επιστήμης Διατολογίας-Διατροφής του ιδρύματος

Η μέχρι τώρα πεποίθηση ότι το DNA μας ορίζει τη μοίρα μας φαίνεται να «κλονίζεται» καθώς νεότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως αλλάζοντας διατροφική συμπεριφορά και τρόπο ζωής όχι μόνο μπορούμε να πάμε κόντρα στις γενετικές μας επιταγές αλλά να τις κάνουμε και συμμάχους. Διανύουμε την εποχή όπου ειδικοί επιστήμονες μπορούν δημιουργώντας σύνθετα γενετικά σκορ να αξιολογούν εκατοντάδες χιλιάδες πολυμορφισμούς γονιδίων και να προτείνουν διατροφικές παρεμβάσεις. Για αυτόν ακριβώς τον σκοπό δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Μοριακής Γενετικής και Διατροφογενετικής και αντιπρύτανη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Γεώργιο Δεδούση, με τη συνεισφορά του παθολόγου Δημήτρη Δελλή, η spin-off Genome analysis , που αποτελεί τον πρώτο τεχνοβλαστό του Χαροκοπείου και τον αποκλειστικό αδειούχο χρήσης της τεχνογνωσίας στο γνωστικό αντικείμενο της Μοριακής Διατροφής που παράγεται στα Εργαστήρια του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του ιδρύματος.

Αυτό που προωθείται  από τον τεχνοβλαστό με απόλυτα επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο είναι ένα διατροφικό lifestyle βασισμένο στο ατομικό γενετικό προφίλ, δηλαδή μια προσωποποιημένη διατροφή μέσω ανάλυσης DNA. Αυτό ακριβώς φανερώνει και η επωνυμία της εταιρείας και αυτό ακριβώς είναι και το καινούργιο που αναζητάει το κοινό. «Η επιθυμία μας ήταν να καλύψουμε την ανάγκη γενετικής αξιολόγησης του κινδύνου για τα χρόνια νοσήματα με προσωποποιημένη διατροφική παρέμβαση και της προσφοράς διαιτολογικών προτάσεων και εξατομικευμένων διατροφικών προσεγγίσεων με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος», εξηγεί ο καθ. Δεδούσης, ο οποίος θεωρείται εξπέρ σε ένα σύγχρονο πεδίο, αυτό της Διατροφογενετικής (Nutrigenetics), που ενσωματώνει τη βιολογία συστημάτων και τις εφαρμογές της στην διατροφική έρευνα. Μάλιστα ο ίδιος έχει συμπεριληφθεί αρκετές φορές στη λίστα των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, η οποία προκύπτει από την απήχηση του έργου τους την τελευταία 11ετία.

Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορα κέντρα ανάλυσης DNA που προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες σε άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος. «Δυστυχώς οι υπηρεσίες που προσφέρουν δεν οδηγούν συνήθως σε ασφαλή συμπεράσματα και ο κυριότερος λόγος είναι ότι δεν διαθέτουν προηγούμενη επιστημονική γνώση στο αντικείμενο με αποτέλεσμα οι απαντήσεις που δίνουν να είναι πρόχειρες και ελλιπείς και αναξιόπιστες. Εμείς διαθέτουμε  μια επιστημονική γνώση που έχει αποκτηθεί από τα πολλά χρόνια εργαστηριακής έρευνας. Ο κόσμος από την άλλη, δεν είναι ενημερωμένος επαρκώς και μπορεί να παραπλανηθεί», σχολιάζει ο κ. Δεδούσης, συμπληρώνοντας πως η εταιρεία απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να διερευνήσουν τυχόν προδιάθεση για χρόνια νοσήματα και επιζητούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους βάσει του DNA τους.

Αξιολόγηση μέσω γενετικών σκορ

Η Genome analysis, η οποία  φέτος εντάχθηκε στο Εlevate Greece, χρησιμοποιεί τεχνολογία που βασίζεται σε 20 και πλέον χρόνια μελετών, επιστημονικών καινοτομιών και πολλών επιστημονικών δημοσιεύσεων και η ομάδα της την εφαρμόζει σε δυο άξονες. Ο πρώτος αφορά την παροχή μιας ολοκληρωμένης σειράς γενετικών αναλύσεων που στοχεύουν στην πρώιμη πρόγνωση και αντιμετώπιση διαταραχών υγείας μέσω της ανάπτυξης  γενετικών αλγορίθμων, με τη χρήση τεχνικών μηχανικής μάθησης και την αξιοποίηση πληθυσμιακών data του ελληνικού πληθυσμού που διαθέτει στη βιοτράπεζά της η ομάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως η Genome analysis είναι μοναδική εταιρεία γονιδιακού ελέγχου που προσαρμόζει τις γενετικές πληροφορίες στον ελληνικό πληθυσμό. Ο δεύτερος άξονας δράσεων της εταιρείας αφορά την εκπαίδευση στη μοριακή διατροφή και την κατάρτιση επαγγελματιών του κλάδου της διατροφολογίας, γιατρών και αθλητικών παραγόντων. « Έχουμε αναπτύξει γενετικό αλγόριθμο αθλητικών επιδόσεων και εκπαιδεύουμε τους ενδιαφερόμενους στο να κατανοούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και να τα επικοινωνούν στους πελάτες τους», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας, βασική δυσκολία στη δημιουργία και λειτουργία του τεχνοβλαστού ήταν η ανεύρεση κεφαλαίων και ήδη η ομάδα του βρίσκεται σε συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές. Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η ανάπτυξη γενετικών «εργαλείων» για την ανίχνευση πολυπαραγοντικών φαινοτύπων και την αξιολόγηση γενετικών σκορ και αλγορίθμων «Εμείς, για τα νοσήματα που μελετάμε δηλ. την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τα καρδιαγγειακά έχουμε δημιουργήσει αλγόριθμους για την πρόβλεψή τους, αλλά και για την αντίδραση του οργανισμού σε διατροφικές συστάσεις και παρεμβάσεις μέσω ανάλυσης DNA. Αυτά τα  εφαρμόσουμε ήδη στην πράξη. Στόχος είναι να αναπτύξουμε διαγνωστικά «εργαλεία» γενετικών αλγορίθμων όσων περισσότερων φαινοτύπων,  μπορούμε, όπως π.χ. για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) γνωστή και ως υπερκινητικό σύνδρομο, που είναι η συνηθέστερη νευροσυμπεριφορική διαταραχή της παιδικής ηλικίας, και για αυτό προωθούμε ερευνητικές συμπράξεις με ευρωπαίους», προσθέτει ο Έλληνας ερευνητής, επισημαίνοντας πως η αξία της αγοράς μέσα στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ και πως αν αναπτυχθούν όλα τα εργαλεία που στοχεύει, στο επόμενο εξάμηνο θα είναι η μοναδική στην Ελλάδα στο είδος της. Στους εμπορικούς στόχους της εταιρείας περιλαμβάνεται η αύξηση των εσόδων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για νέους ερευνητές που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας (αυτή τη στιγμή απασχολούνται μόνο δυο άτομα, ένα από τον τομέα της Βιοπληροφορικής και ένα από της Διατροφολογίας) και η σύσταση ενός γραφείου εκτός Ελλάδας.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις