Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πτώση 40% στις επενδύσεις σε ελληνικές Startups το 2022 – Έσπασαν όλα τα ρεκόρ τα exits

Σύμφωνα με την έκθεση «Startups in Greece 2022/2023» πωλήθηκαν συνολικά 19 νεοφυείς επιχειρήσεις τη χρονιά που μας πέρασε, ενώ πάνω από 90 επενδυτές έδειξαν ενδιαφέρον για τις εταιρείες του εγχώριου οικοσυστήματος

Το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον που κυριάρχησε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 άγγιξε και τις ελληνικές Startups, καθώς οι συνολικές χρηματοδοτήσεις που έλαβαν κινήθηκαν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2021, όταν καταγράφηκε ρεκόρ επενδύσεων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση «Startups in Greece 2022/2023», η οποία συντάχθηκε από την ομάδα του Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital, οι επενδύσεις που κατευθύνθηκαν προς το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας σημείωσαν πτώση περίπου 40%. Ωστόσο, στο οικοσύστημα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα πρωτοπορεί στο ποσό των συνολικών κεφαλαίων που έχουν προσελκυσθεί το 2022, με περίπου 40% του συνόλου του venture funding στην περιοχή. Μάλιστα ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η αύξηση στις εταιρείες που πωλήθηκαν, ενώ συγχρόνως είναι τουλάχιστον τρεις οι εταιρείες που η αποτίμησή τους εκτιμάται πάνω ή έστω κοντά στο όριο του 1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, πάνω από 90 επενδυτές έδειξαν ενδιαφέρον για τις ελληνικές Startups.

Σε γενικές γραμμές το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά διεθνώς τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, με τη «σκιά» της ύφεσης να απειλεί ακόμα πολλές χώρες. Όπως καταλαβαίνει λοιπόν κανείς, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση του κόστους δανεισμού έκαναν αρκετούς επενδυτές παγκοσμίως αρκετά επιφυλακτικούς απέναντι σε επενδύσεις στις Startups.

Παρά τα προβλήματα όμως, η δυναμική του εγχώριου οικοσυστήματος, παραμένει αρκετά υψηλή. Όπως προκύπτει από την έρευνα, η οποία δημοσιεύεται για 6η συνεχόμενη χρονιά, η συνολική αποτίμηση του ελληνικού Startup οικοσυστήματος ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ με τις 10 κορυφαίες Startups να αποτιμώνται συνολικά σε επίπεδα άνω των 5,5 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τις επενδύσεις, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας , το 2022 οι συνολικές χρηματοδοτήσεις στις ελληνικές Startups έφθασαν τα 310 εκατ. ευρώ έναντι 540 εκατ. ευρώ το 2021. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε μία μείωση της τάξεως του 40%. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στο ποσό αυτό δεν συμπεριλήφθηκε ο δανεισμός που έλαβαν ορισμένα Startups στον πιο πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης τους. Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη σημασία Η σημείωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς δεν έχουν συμπεριληφθεί οι γύροι χρηματοδότησης που σήκωσαν πρόσφατα η Flexcar και η Spotawheel ύψους 210 και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, όμως και στις δύο περιπτώσεις στο ποσό αυτό περιλαμβανόταν και πολύ μεγάλο κομμάτι υπό τη μορφή δανείου.
Πάνω από 50 εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν μέσα στο 2022, με περισσότερους από 90 επενδυτές να δείχνουν ενδιαφέρον για τις ελληνικές Startups. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό συμμετοχής στους γύρους χρηματοδότησης από επενδυτές εκτός Ελλάδας, το οποίο ανήλθε στο 73%.

Οι χρηματοδοτήσεις-ρεκόρ

Οι εταιρείες που «σήκωσαν» τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση το 2022 ήταν η Flexcar, η Viva Wallet καιη Spotawheel. Η συνολική χρηματοδότηση τους έφθασε στα 252 εκατ. ευρώ (562 εκατ. ευρώ αν συμπεριληφθεί και ο δανεισμός τους), ενώ το αντίστοιχο νούμερο για το 2021 έφθανε τα 397 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι 10 Startups που εξασφάλισαν τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις είναι οι εξής:

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Flexcar, η οποία «σήκωσε» 210 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού) και στη δεύτερη θέση η Viva Wallet που «σήκωσε» 160 εκατ. ευρώ.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Spotawheel, η οποία άντλησε 100 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού) και ακολουθούν οι TileDB (28,8 εκατ. ευρώ), Better Origin (14,7 εκατ. ευρώ), Vivante Health (14,7 εκατ. ευρώ), OrthoSon (10,44 εκατ. ευρώ), Flyway (10 εκατ. ευρώ), Trucksters (8 εκατ. ευρώ) και Timberhub (7,3 εκατ. ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μελέτη η Viva Wallet είναι η ελληνική Startup με την υψηλότερη χρηματοδότηση (322,75 εκατ. ευρώ) με τη FlexCar (296,6 εκατ. ευρώ) να ακολουθεί και την τριάδα να κλείνει η Blueground (221,07 εκατ. ευρώ).

Έσπασαν όλα τα ρεκόρ τα exits

Ρεκόρ κατέγραψαν οι πωλήσεις των ελληνικών Startups το 2022, οι οποίες έφθασαν τις 19. Μερικές από τις σημαντικότερες πωλήσεις ήταν αυτή της Accusonus (από τη Meta) και της Pollfish (από την Prodege) αλλά αξιοσημείωτες ήταν και αυτές της Transifex και της Loceye.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πωλήσεις Startups από  ελληνικές επιχειρήσεις όπως συνέβη με την Carge που εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ, της EveryPay από το Skroutz και της Ferto από την Pop Market.

Οι Startups τις μεγαλύτερες αποτιμήσεις

Η μελέτη δημοσίευσε για πρώτη φορά και μία λίστα με τις 10 ελληνικές Startups με τη μεγαλύτερη αποτίμηση, οι οποίες είναι οι εξής:

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Viva Wallet με την αποτίμηση της να εκτιμάται μεταξύ 1,7 και 2,1 δισ. ευρώ. Σην δεύτερη θέση βρίσκεται το Skroutz με εκτιμώμενη αποτίμηση μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ και στην τρίτη θέση έχουμε την Blueground, η οποία εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 700-900 εκατ. ευρώ.

Έπειτα στην 4η θέση βρίσκεται την Flexcar (200-300 εκατ. ευρώ) και μετά έχουμε τρεις εταιρείες (Persado, Hellas Direct και Workable) η αποτίμηση των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 εκατ. ευρώ. Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Spotawheel, TileDB και Plum με αποτίμηση που εκτιμάται μεταξύ 100 και 150 εκατ. ευρώ.

Αυξημένη η δραστηριότητα από angel investors

Καθώς ολοκληρώθηκε η επενδυτική περίοδος του EquiFund, ο απολογισμός δείχνει ότι περισσότερες από 138 εταιρείες υποστηρίχθηκαν συνολικά μέσω του προγράμματος, προσελκύοντας περισσότερα από 1,13 δισ. ευρώ σε συνολική χρηματοδότηση (με συμμετοχή τρίτων επενδυτών). Υπολογίζεται ότι οι εταιρείες που ενισχύθηκαν μέσω του προγράμματος απασχολούν περισσότερα από 6.000 άτομα στην Ελλάδα.

Περισσότερες από 50 εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν μέσα στο 2022, προσελκύοντας περισσότερα από 310 εκατ. ευρώ (δεν περιλαμβάνονται ποσά δανεισμού). Το ποσό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021 που ανερχόταν στα 540 εκατ. ευρώ. Περισσότεροι από 90 επενδυτές έδειξαν ενδιαφέρον για τις ελληνικές startups, ενώ το ποσοστό συμμετοχής στους γύρους χρηματοδότησης από επενδυτές εκτός Ελλάδας ανήλθε στο 73%.

Αυξημένη είναι η δραστηριότητα το 2022 από angel investors, η οποία φτάνει στο 10% των συνολικών επενδύσεων του 2022, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2021. Ο μέσος επενδυτής συνεισφέρει με κεφάλαια αξίας περίπου 100.000 ευρώ ετησίως, δείχνοντας προτίμηση σε ελληνικές εταιρείες. Το κριτήριο που λαμβάνει περισσότερο υπόψη είναι η σύσταση της ομάδας όπου θα επενδύσει, ενώ οι δυσμενείς παγκόσμιες συγκυρίες δεν ανέκοψαν την επενδυτική του δραστηριότητα.

O υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, σε δήλωσή του σχετικά με την έκθεση ανέδειξε τα θετικά στοιχεία όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τον τομέα των επενδύσεων στη χώρα μας. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η Ελλάδα πέτυχε να αναρριχηθεί στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σκαρφαλώνοντας συνολικά 16 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Την ίδια ώρα, ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) ανακοίνωσε στοιχεία για το έτος 2021: στον δείκτη άμεσων ξένων επενδύσεων, η Ελλάδα πέτυχε ρεκόρ όλων των εποχών. Τη χρονιά αυτή, η χώρα μας προσέλκυσε τις περισσότερες επενδύσεις (πάνω από 6,3 δισ. ευρώ) από τότε που ο ΟΟΣΑ άρχισε να εντάσσει την Ελλάδα στον σχετικό δείκτη».

Τέλος, ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, συνιδρυτής του Found.ation και εταίρος στο Velocity.Partners, σημείωσε ότι: «Αν και η αγορά αναμένει νέα κεφάλαια στις αρχές του 2023, η νέα πραγματικότητα χρηματοδότησης στην Ελλάδα θα φέρει μια μάλλον διαφορετική μελλοντική κατάσταση σε σύγκριση με την περίοδο EquiFund (2018-2021). Τα περιφερειακά ταμεία αρχίζουν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη χώρα, μια εξέλιξη ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς πρέπει επιτέλους να διευρύνουμε το συνολικό αποτύπωμα των οικοσυστημάτων μας. Οι επιχειρηματικές συμμετοχές σε startups κερδίζουν ενδιαφέρον από family offices και εταιρικούς επενδυτές, οι οποίοι παραδοσιακά δεν έχουν εκτεθεί τόσο νωρίς στον χώρο των εναλλακτικών επενδύσεων. Αντίθετα, η δραστηριότητα των angels εξακολουθεί να είναι χαμηλή στη χώρα».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις