Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

SeedBlink: Ξεπερνούν τα 16 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις σε ελληνικές Startups

Η επενδυτική πλατφόρμα που υποστηρίζει ευρωπαϊκές tech Startups κινητοποίησε χρηματοδοτήσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία

Η SeedBlink, η επενδυτική πλατφόρμα που υποστηρίζει ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις, έχει λόγους να γιορτάζει, καθώς την τελευταία τριετία κατάφερε να κινητοποιήσει 150 εκατ. ευρώ από κορυφαίους επενδυτές και Venture Capitals (VC) και 58 εκατ. ευρώ από την κοινότητα των επενδυτών της, χρηματοδοτώντας έως και 256 tech Startups.

Η SeedBlink έχει μια ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ), μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές για χρηματοδότηση μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων. Μάλιστα, ο όγκος της χρηματοδότησης σε αυτές τις χώρες αναμένεται να κλείσει με ετήσια αύξηση 1 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2022, ενώ προβλέπεται ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται το επόμενο διάστημα, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες της ΚΑΕ, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε πρόσφατα.

«Η SeedBlink έγινε τριών ετών! Σημαντικό γεγονός για το ευρωπαϊκό οικοσύστημα tech Startups, αφού παρά την ύφεση, τον υψηλό πληθωρισμό και τη μείωση των επενδυτικών γύρων, περισσότερα από 100 δισ. ευρώ έχουν επενδυθεί σε ευρωπαϊκές tech Startups, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Το ενδιαφέρον παραμένει έντονο για την ΚΑΕ, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές της Ευρώπης», τόνισε ο Andrei Dudoiu, Πρόεδρος ΔΣ της SeedBlink.

Η πλατφόρμα SeedBlink, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης της εξαγοράς, διαθέτει πλέον περισσότερους από 67.500 επενδυτές από 75 χώρες, στους οποίους περιλαμβάνονται 200 επαγγελματίες επενδυτές, όπως family offices, επενδυτές υψηλής καθαρής θέσης (ultra-high-net worth individuals) και εταιρείες συμβούλων επενδύσεων. Το μέσο εισιτήριο επένδυσης υπολογίζεται στα 5.500 ευρώ, ενώ το 10% των επενδυτών φαίνεται να έχει επενδύσει σε περισσότερες από 10 εταιρείες.

To οικοσύστημα των tech Startups στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Τον ετήσιο απολογισμό της SeedBlink συνοδεύει μια ανάλυση που έγινε σε συνεργασία με την Horváth & Partners Management Consultants και σκιαγραφεί το οικοσύστημα των Startups τεχνολογίας, στην περιοχή της ΚΑΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ το πλήρες report της ανάλυσης σχετικά με το οικοσύστημα των ευρωπαϊκών startups τεχνολογίας, στο οποίο περιλαμβάνονται και στοιχεία για την ελληνική αγορά.

Με αφορμή τα άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα της ανάλυσης, ο Constantin Pelehra, Senior Project Manager της Horváth, επισήμανε: «Πιστεύουμε ότι η SeedBlink προσφέρει ένα εξαιρετικό προϊόν που επιτρέπει στους ιδιώτες επενδυτές να επωφεληθούν από την αξία που δημιουργούν οι tech Startups. Αυτές οι επιχειρήσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και μπορούν να φέρουν νέες τεχνολογίες, νέα επιχειρηματικά μοντέλα και νέες προσεγγίσεις στην αγορά. Δεδομένων των δυνατοτήτων μας, είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε τη SeedBlink και την κοινότητα των επενδυτών της και ανυπομονώντας για νέες επιτυχίες το 2023».

Τί συμβαίνει στην ελληνική αγορά

Μετά από μια δύσκολη χρονιά το 2020, η Ελλάδα επανήλθε δυναμικά, με νέο ρεκόρ σε όγκο χρηματοδότησης. Οι συνολικές επενδύσεις του τοπικού οικοσυστήματος τους πρώτους 10 μήνες του 2022, ξεπέρασαν τη συνολική χρηματοδότηση του 2021. Ο πιο σημαντικός γύρος ήταν αυτός της FlexCar, η οποία κατάφερε να αντλήσει 210 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 91% των συνολικών κεφαλαίων που έλαβαν οι ελληνικές νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας το 2022.

Στην Ελλάδα, η SeedBlink άνοιξε τα γραφεία της τον Ιούνιο του 2022. Σύμφωνα με τον τριετή απολογισμό της εταιρείας, έχουν κινητοποιηθεί στην Ελλάδα κεφάλαια συνολικού ύψους 16,8 εκατ. ευρώ.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, η ελληνική αγορά γνώρισε σημαντικές αλλαγές. Τόσο από την πλευρά των Startups, όσο και των επενδυτών, αρχίζει να παρουσιάζει επίπεδα ωριμότητας συγκρίσιμα με της υπόλοιπης Ευρώπης. Η ανάδειξη των πρώτων ελληνικών unicorn αποτελεί απόδειξη ότι οι επιχειρηματίες έχουν αρχίσει να γίνονται εξωστρεφείς, αφού διδάχθηκαν από τα λάθη του παρελθόντος και κατάφεραν να προετοιμαστούν καλύτερα. Το ίδιο ισχύει και για την πλευρά των επενδυτών, με τα ελληνικά venture capitals να υποστηρίζουν τις καλύτερες επιδόσεις και τις πιο έξυπνες ιδέες. Οι Έλληνες επενδυτές έχουν πλέον επίγνωση της ανάγκης να διαφοροποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και παρά τους κινδύνους, τα καταφέρνουν καλά στις επενδύσεις Startups, όχι μόνο μέσω κεφαλαίων, αλλά και με άλλους σημαντικούς τρόπους, όπως παρέχοντας ευκαιρίες ανάπτυξης, νέες θέσεις εργασίας κ.λπ.», τόνισε ο Γιώργος Πλατάνας, Country Director της SeedBlink.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις