Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Fortnite: «Καμπάνα» ύψους 520 εκατ. δολαρίων για παραβίαση του απορρήτου ανηλίκων

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ για παράβαση κανόνα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου

520 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα και επιστροφές χρημάτων καλείται να πληρώσει η Epic Games κατασκευάστρια εταιρεία του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού Fortnite, προκειμένου να διευθετήσει τα παράπονα σχετικά με το απόρρητο ανηλίκων και τους τρόπους πληρωμής της, που εξαπάτησαν τους παίκτες να κάνουν ακούσιες αγορές, δήλωσαν οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ τη Δευτέρα.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ κατέληξε στους διακανονισμούς για να επιλύσει δύο υποθέσεις κατά της Epic Games Inc., η οποία χάρη στην επιτυχία του Fortnite τα τελευταία πέντε χρόνια έγινε παγκόσμια δύναμη στα βιντεοπαιχνίδια.

Τα 520 εκατομμύρια δολάρια που αφορούν τον διακανονισμό αποτελούνται από 245 εκατομμύρια δολάρια σε επιστροφές χρημάτων σε πελάτες συν το πρόστιμο 275 εκατομμυρίων δολαρίων για την συλλογή προσωπικών πληροφοριών για παίκτες του Fortnite κάτω των 13 ετών χωρίς αυτοί να ενημερώσουν τους γονείς τους ή να λάβουν τη συγκατάθεσή τους. Είναι η μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ για παράβαση κανόνα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC).

«Η Epic χρησιμοποίησε προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που παρεμβαίνουν στο απόρρητο και παραπλανητικές διεπαφές που ξεγέλασαν τους χρήστες του Fortnite, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων και των παιδιών», δήλωσε η πρόεδρος της FTC, Λίνα Καν.

Ακόμη πριν καν ανακοινωθεί ο διακανονισμός, η Epic δήλωσε ότι είχε ήδη πραγματοποιήσει μια σειρά αλλαγών «για να διασφαλίσει ότι το σύστημά μας ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των παικτών και των ρυθμιστικών αρχών μας, κάτι που ελπίζουμε ότι θα είναι χρήσιμος οδηγός και για άλλους στον κλάδο μας». Η εταιρεία που εδρεύει στο Κάρι της Βόρειας Καρολίνας ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν εμπλέκεται πλέον στις πρακτικές που επισημαίνονται από την FTC.

Τα 245 εκατομμύρια δολάρια σε επιστροφές χρημάτων σε πελάτες θα πάνε σε παίκτες που έπεσαν θύματα των λεγόμενων «σκοτεινών μοτίβων» και πρακτικών χρέωσης. Τα σκοτεινά μοτίβα είναι παραπλανητικές διαδικτυακές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να ωθήσουν τους χρήστες να κάνουν πράγματα που δεν σκόπευαν.

Σε αυτήν την περίπτωση, «η αντιφατική, ασυνεπής και συγκεχυμένη διαμόρφωση κουμπιών του Fortnite οδήγησε τους παίκτες να επιβαρυνθούν με ανεπιθύμητες χρεώσεις με βάση το πάτημα ενός μόνο κουμπιού», ανέφερε η FTC.

Οι παίκτες μπορούσαν, για παράδειγμα, να χρεωθούν ενώ προσπαθούσαν να «αφυπνίσουν» το παιχνίδι από την κατάσταση αναστολής λειτουργίας, ενώ το παιχνίδι βρισκόταν σε οθόνη φόρτωσης.

«Αυτές οι τακτικές οδήγησαν τους καταναλωτές σε μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε η FTC.

Η Epic είπε ότι συμφώνησε με τον διακανονισμό της FTC επειδή θέλει «να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προστασίας των καταναλωτών και να παρέχει την καλύτερη εμπειρία στους παίκτες».

«Κανένας προγραμματιστής δεν κατασκευάζει ένα παιχνίδι με την πρόθεση να καταλήξει εδώ», πρόσθεσε η Epic.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις