Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι ευκαιρίες στη ψηφιακή οικονομία πολλές, ο δρόμος της επιτυχίας ένας

Όσο και να μην φαίνεται με τη πρώτη ματιά πολλά πράγματα γύρω μας έχουν αλλάξει ή καλύτερα έχουν εμπλουτιστεί, προσφέροντάς μας μια αμεσότητα πρόσβασης σε πληροφορίες, στη διασκέδαση, σε προϊόντα και σε υπηρεσίες αλλά και σε ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριότητας που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν.

Το Internet και η εξέλιξη όλων των συναφών τεχνολογιών είναι καταλυτικός παράγοντας για όλα αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας, και στις περισσότερες των περιπτώσεων αλλάζουν την ζωή μας προς το καλύτερο, προσφέροντας δρόμους και επιλογές που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας, και ειδικά την επαγγελματική, από τη μια ημέρα στην άλλη.

Ας δούμε μαζί μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, με πρώτο και καλύτερο τη πρωτογενή παραγωγή στην Ελλάδα.
Παρότι παράγουμε προϊόντα ανώτερης ποιότητας μέχρι πρότινος ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής έφευγε για μεταποίηση εκτός Ελλάδας. Από που να αρχίσουμε; Από το μέλι και τις μαρμελάδες φρούτων μέχρι το λάδι το κρασί και το σιτάρι…

favaH Δήμητρα Παρασκευοπούλου άφησε μια σταδιοδρομία σε πολυεθνική εταιρεία και έφτιαξε τη Φάρμα της Άβας. Το www.fava.gr είναι είναι μια αγορά online – marketplace με ξεχωριστά και ποιοτικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα. Οικογένειες μελισσοκόμων από την Κάλυμνο και τη Λέρο έχουν άλλο ένα λόγο να μείνουν στο νησί τους και να ασχοληθούν με αυτό που θέλουν μια και μέσω του www.fava.gr έχουν πρόσβαση σε καταναλωτές στην Ελλάδα και ειδικά στο εξωτερικό.

Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα online αγορών πρωτογενούς παραγωγής, σίγουρα υπάρχουν και άλλα πολλά που περιμένουν να αξιοποιηθούν.

CitycropΜια άλλη πιο “επαναστατική” προσέγγιση στο θέμα παραγωγής λαχανικών, βοτάνων και μικρών φρούτων είναι ο μικρός-διασυνδεδμένος-κήπος της City Crop για το σπίτι μας. Μια “τρελή” ιδέα ενός αποφοίτου αγροτικής παραγωγής από το ΤΕΙ Κρήτης έγινε πραγματικότητα και σε λίγο καιρό θα βγει στην αγορά.

Μια και αναφερόμαστε σε νέες τεχνολογίες, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αυτή τη περίοδο είναι ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων συσκευών και αισθητήρων, επονομαζόμενο και ως Internet of Things (IoT). Μια από τις ιδιότητες του IoT είναι ότι μπορεί να μας δώσει ακόμα καλύτερο κρασί!

Δυο Έλληνες μηχανικοί είδαν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο συγκεκριμένο τομέα και δημιούργησαν πρώτοι απ όλους μια τεχνολογία ασφάλειας δεδομένων η οποία είναι υποψήφια να μπει στα επίσημα πρότυπα του τεχνολογιών IoT.

Ericsson-TracoVino-MyOmegaΗ εταιρεία www.myomegasys.com σε συνεργασία με την Ericsson το ερχόμενο καλοκαίρι θα βγάλει στην αγορά ένα σύστημα παρακολούθησης αμπελώνων το οποίο καταγράφει ηλιοφάνεια, θερμοκρασία και υγρασία αέρα και εδάφους δίνοντας με αυτό το τρόπο στους αμπελουργούς πληροφορίες και δεδομένα για τη βέλτιστη ανάπτυξη των αμπελιών αλλά και για την εκτέλεση διάφορων εργασιών με μεγάλη ακρίβεια.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μα υψηλή ποιότητα στο καρπούς και στο κρασί φυσικά!

Αν φύγουμε από την πρωτογενή παραγωγή, ένας άλλος τομέας που παρουσιάζει τεράστια ανάπτυξη στο Internet τα τελευταία χρόνια και έχει δώσει ένα έξτρα εισόδημα ή ακόμα και μια βασική πηγή εσόδων είναι οι χειροτεχνίες. Με την ίδια λογική, αυτή της αγοράς online η οποία προσφέρει όλα τα εργαλεία στους ενδιαφερόμενους να δημιουργήσουν τη δική τους βιτρίνα σε ένα πολυκατάστημα, δυο φίλες δημιούργησαν το www.jamjar.gr.

jamjarΕνώ ακόμα δεν έχει συμπληρωθεί ο τρίτος χρόνος λειτουργίας οι πωλήσεις και η συμμετοχή του κόσμου, και από τις δυο πλευρές της αγοράς, έκαναν το jamjar μια καλή επένδυση για μια μεγάλη μηχανή αναζήτησης ενώ άνοιξε το δρόμο σε δημιουργούς να ασχοληθούν πιο σοβαρά με το χόμπι τους.
Με την ίδια λογική το
Etsy.com μεταμορφώθηκε απο μια μικρή Startup σε μια παγκόσμια αγορά χειροτεχνιών με τεράστιους τζίρους και χιλιάδες αγοραστές και πωλητές.

Υποστήριξη στα πρώτα βήματα

Τα πρώτα βήματα είναι πάντα δύσκολα αλλά σήμερα ο νέος επιχειρηματίας έχει πολλές ευκαιρίες και επιλογές μπροστά του, οι οποίες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον του ίδιου και της επιχείρησής του, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας της όλης προσπάθειας.

Οι περισσότεροι ιδρυτές επιχειρήσεων δεν έχουν προγενέστερη εμπειρία στην σύσταση μιας εταιρείας και ειδικά στην ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου και πολλές φορές οι ιδέες μπορεί να φαίνονται “τέλειες” στο μυαλό του ιδρυτή ωστόσο στη πράξη υπάρχουν πολλά μυστικά και εξίσου πολλά ζητήματα που θα πρέπει να μπουν σε τάξη και να παρθούν σοβαρά υπόψη στα πρώτα στάδια της Startup.

egg

Το πρόγραμμα enter*go*growth-egg της Eurobank σχεδιάστηκε και υλοποιείται σε συνεργασία με το Corallia, παρέχει σε νεανικές επιχειρηματικές ομάδες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επώασης (incubation), επιτάχυνσης (acceleration) και συνεργασίας (coworking) βοηθώντας έμπρακτα και πολυδιάστατα τους νέους επιχειρηματίες στα πρώτα βήματα τους.

Ο 1ος κύκλος του προγράμματος egg – enter•grow•go ξεκίνησε το 2013 και μέχρι σήμερα πάνω από 60 ιδέες έχουν γίνει επιχειρήσεις. Σήμερα, έχει ξεκινήσει η περίοδος υποβολής στον 4ο κύκλο και απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, 18-44 ετών, οι οποίοι διαθέτουν μια πρωτότυπη ιδέα και επιδιώκουν να καλύψουν μια ανάγκη της αγοράς , μετατρέποντας την επιχειρηματική τους «ιδέα» σε «πράξη».

Οι ομάδες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής τους μαζί με το επιχειρηματικό τους πλάνο στο theegg.gr έως τις 4 Απριλίου στις 4 το απόγευμα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις