Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Δάνεια από τη Square σε επιχειρήσεις: H αναμενόμενη εξέλιξη

H Square προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες πληρωμών στην Αμερική, κάτι σαν τη δική μας Viva Payments, πλέον θα δίνει και δάνεια στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις τα οποία μάλιστα θα πουλάει σαν χρηματοπιστωτικά προϊόντα σε επενδυτές.

Αν και υπάρχουν και άλλες εταιρείες στο χώρο του FinTech που προσφέρουν αμιγώς δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιχειρήσεις, ωστόσο η Square είναι η δεύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών που συνδυάζει αυτές τις δυο υπηρεσίες.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Square είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από τον περασμένο Νοέμβριο με τιμή μετοχής γύρω στα 13 δολάρια, μια τιμή κάτω από τα περίπου 16 δολάρια που είχε πιάσει στη τελευταία χρηματοδότηση το 2014 από επενδυτικά κεφάλαια.

Τα δάνεια θα προσφέρονται σε συνεργασία με την Celtic Bank της Γιούτα και το μοντέλο που θα ακολουθηθεί είναι μια προμήθεια 10% έως 16% επί του ποσού του δανείου. Τα δάνεια θα πρέπει να αποπληρώνονται μέσα σε 18 μήνες ενώ θα μπορούν να αποπληρωθούν νωρίτερα.

Η αποπληρωμή των δανείων

Σημειώνεται ότι τα δάνεια θα αποπληρώνονται από την ίδια τη Square στην τράπεζα, κρατώντας ένα ποσοστό από τα έσοδά της, κάτι που εγείρει διάφορα ζητήματα ρίσκου αλλά και κερδοφορίας μια και η Square δεν είναι τράπεζα να έχει μεγάλα αποθέματα μετρητών.

Η Square ήδη διευκολύνει με προκαταβολές μελλοντικών εσόδων τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη, με συγκεκριμένη προμήθεια. Συγκεκριμένα η εταιρεία έδωσε 400 εκατ. δολ. σε προκαταβολές το 2015 με τα έσοδα από την συγκεκριμένη υπηρεσία να είναι το 5% των συνολικών εσόδων της (1,3 δισ. δολ. το 2015).

Εκτός από τη Square και η PayPal έδωσε 1 δισ. δολ. δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2015 οι οποίες φυσικά είναι πελάτες της και χρησιμοποιούν το PayPal σαν μέσο καθημερινών ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις