Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα και τις Eπιστήμες Zωής απο το MITEF

Για πέμπτη συνεχόμενη φορά, το MIT Enterprise Forum Greece διοργανώνει στο πλαίσιο του κύκλου Technologies That Matter, την εκδήλωσηΑ New Life Sciences World is Emerging”, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, στις 17:00 μ.μ., στις 21 Ιουνίου, 2016. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενεργοποιήσει για πρώτη φορά έναν ανοικτό διάλογο μεταξύ της ελληνικής startup κοινότητας και των μελών της ελληνικής διασποράς που δραστηριοποιούνται στους τομείς των Επιστημών Ζωής.

Βασικοί στόχοι της διοργάνωσης είναι:

α) Να συστήσει επίδοξους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την καινοτομία των Επιστημών Ζωής με ειδικούς και επενδυτές του κλάδου από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α.
β) Να καθοδηγήσει τους Έλληνες επιχειρηματίες που επιθυμούν να ενσωματωθούν στο παγκόσμιο οικοσύστημα Επιστημών Ζωής σχετικά με τις δράσεις που θα χρειαστεί να αναλάβουν.
γ) Να παρουσιάσει και να αναλύσει τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα των Επιστημών Ζωής προκειμένου να επιτύχουν τη μετάβαση από το ακαδημαϊκό-ερευνητικό περιβάλλον στον παραγωγικό επιχειρηματικό ιστό.
δ) να διερευνήσει το καθεστώς, τις τάσεις και τα ζητήματα που σχετίζονται με την καινοτομία και τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο της παγκόσμιας βιομηχανίας των Επιστημών Ζωής.

Οι ομιλητές, που θα μοιραστούν την πολύτιμη εμπειρία τους, είναι οι παρακάτω:

Δρ. Κωνσταντίνος Αλατάρης, Πρόεδρος & CEO, Zosano Pharma

Ο Δρ. Αλατάρης έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Zosano Pharma από το Σεπτέμβριο του 2015 ενώ έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας τον Ιανουάριο του 2016. Ο Δρ. Αλατάρης ήταν ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Nevro Copr. (NYSE: NVRO), εταιρίας που ανέπτυξε μια καινοτόμο πλατφόρμα νευροτροποποίησης για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου. Υπό την ηγεσία του, η εταιρία Nevro ανέπτυξε το προϊόν από το στάδιο των κλινικών δοκιμών εισάγοντάς το στην αγορά και οδηγήθηκε σε επιτυχημένη διεθνή εμπορευματοποίηση. Στη συνέχεια ο Δρ. Αλατάρης υπήρξε επικεφαλής της Ψηφιακής Στρατηγικής Υγείας στην mc10inc, που αναπτύσσει wearable συσκευές με ενσωματωμένους αισθητήρες, και Εκτελεστικός Πρόεδρος της IRRAS AB, μιας αναδυόμενης εταιρίας που αναπτύσσει συστήματα για τη διαχείριση χορηγούμενων φαρμάκων και υγρών σε εφαρμογές για το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ).

Δρ. Μάνος Πέρρος, Διευθύνων Σύμβουλος, Entasis Therapeutics

Ο Δρ. Μάνος Πέρρος είναι Διευθύνων Σύμβουλος και συν-ιδρυτής της Entasis Therapeutics, μιας εταιρίας που εφαρμόζει επιστήμες αιχμής για να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο καινοτόμων θεραπειών για σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα και αποτελούν μέρος μιας παγκόσμιας κρίσης στο τομέα της υγείας που επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων ασθενών. Ο Μάνος ήταν βασικός παράγοντας στην εγκαθίδρυση της Entasis Therapeutics, η οποία δημιουργήθηκε βάση προ-κλινικών και κλινικών μελετών, έχοντας εξασφαλίσει ιδιόκτητη τεχνολογία και βασική χρηματοδότηση 40 εκατ. δολαρίων από την AstraZeneca τον Μάιο του 2015. Έκτοτε ηγείται της επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρίας και κατάφερε να συγκεντρώσει επιπλέον 50 εκατ. δολάρια στη δεύτερη σειρά χρηματοδότησης.

Δημήτρης Μπρίλης, Γενικός Διευθυντής, Alcon Greece Cluster

Ο κ. Δημήτρης Μπρίλης είναι Γενικός Διευθυντής της Alcon Ελλάδος και της ευρύτερης περιοχής από το 2015, υπεύθυνος για όλες τις εμπορικές δραστηριότητες της Alcon σε Ελλάδα Ισραήλ, Σλοβενία, Κροατία, Κύπρο, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο και Μάλτα. Προγενέστερα, ο κ. Μπρίλης κατείχε τη θέση του Διευθυντή Εταιρικής Στρατηγικής της Novartis Internationalμε έδρα τη Βασιλεία Ελβετίας. Σε αυτή τη θέση ηγήθηκε του στρατηγικού σχεδιασμού των διαφόρων παγκόσμιων επιχειρησιακών πρωτοβουλιών της Novartis, συμπεριλαμβανομένων της υλοποίησης μιας νέας και καινοτόμου πρωτοβουλίας για την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, του σχεδιασμού πλάνου ανάπτυξης στη Βραζιλία, καθώς και της δημιουργίας Νοvartis Business Services (NBS). Πριν την ένταξή του στη Novartis, ο κ. Μπρίλης κατείχε μια σειρά θέσεων ευθύνης στην Astra Zeneca, στον Όμιλο Υγεία και στην Boston Consulting Group, με έμφαση στους τομείς της στρατηγικής, marketing, επιχειρησιακής ανάπτυξης και εταιρικής οργάνωσης.

Ηλίας Παπαθεοδώρου, Διευθύνων Σύμβουλος, Genkyotex S.A.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είναι σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Genkyotex, μιας εταιρείας που εδρεύει στη Γενεύη και ασχολείται με το κλινικό στάδιο της βιοτεχνολογίας. Ο Ηλίας έχει περισσότερα από 20 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας και η Genkyotex είναι η πέμπτη του εταιρεία στον τομέα των Επιστημών Ζωής. Η προηγούμενη εταιρεία με την οποία είχε ασχοληθεί ήταν η Covagen με έδρα τη Ζυρίχη, που εξαγοράστηκε το 2014 από την φαρμακευτική εταιρία Jannsen του ομίλου J&J. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναλλαγές χρηματοδότησης, χορήγησης αδειών και συγχωνεύσεων στην Ευρώπη, στις Η.Π.Α. και την Ασία. Οι υποψήφιοι προϊόντων με τους οποίους έχει ασχοληθεί βρίσκονται σήμερα σε διεθνείς κλινικές δοκιμές για την ογκολογία και τις φλεγμονώδεις νόσους. Είναι συχνός ομιλητής σε διεθνή συνέδρια βιοτεχνολογίας και έχει διατελέσει κριτής για τα προγράμματα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ε.Ε.

Άρης Κωνσταντινίδης, Ιδρυτής & Διευθυντής Επενδύσεων, NBGi Ventures

O Άρης είναι Ιδρυτής και Διευθυντής Επενδύσεων της εταιρίας NBGi Ventures, με έδρα το Λονδίνο, μίας από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε εταιρίες ιατρικής τεχνολογίας. Ο Άρης έχει στηρίξει επιχειρήσεις σε όλα τα στάδια ανάπτυξης από νεοφυείς επιχειρήσεις μέχρι εταιρίες ανάπτυξης και σήμερα βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο πολλών ευρωπαϊκών και Αμερικανικών δημόσιων αλλά και ιδιωτικών εταιριών συμπεριλαμβανομένων των: Dysis Medical, Endoscopic Technologies, EOS Imaging (NYSE Euronext: EOSI), Reverse Medical και Supersonic Imagine. Είναι επίσης Εκτελεστικός Διευθυντής της Advanced Cardiac Therapeutics. Ο Άρης έχει αποτελέσει στο παρελθόν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των 2010/Technolas Perfect Vision (acquired by Bausch and Lomb), Direct Energie (εξαγοράστηκε από την Quilvest) και InternetQ (LON:INTQ).

Λεωνίδας Αλεξόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών/Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο & Συνιδρυτής, ProtATonce (σήμερα Protavio)

Ο Δρ. Λεωνίδας Αλεξόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συν-ιδρυτής της ProtATonce (σήμερα Protavio), μιας επιτυχημένης νεοσύστατης εταιρείας βιοτεχνολογίας. Ο Δρ. Αλεξόπουλος σπούδασε στο Duke (PhD 2004), το MIT και το Harvard Medical School στους τομείς της Βιοϊατρικής Μηχανικής, της Συστημικής Βιολογίας και της Βιολογικής Μηχανικής. Συνδυάζει την ισχυρή ακαδημαϊκή έρευνα και τη δυναμική επιχειρηματική παρουσία. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίες εταιρείες στο χώρο της βιοτεχνολογίας, την ανακάλυψη φαρμάκων και Συστημάτων Φαρμακολογίας συμπεριλαμβανομένης της Pfizer, Boehringer Ingelheim, η Vertex, και η Roche. Έχει προβεί σε σημαντικές δημοσιεύσεις και έχει λάβει ρεκόρ επιχορήγησης με πολλά διεθνή βραβεία και τιμητικές διακρίσεις για την κορυφαία ακαδημαϊκή επίδοση του.

Στο VC panel: Life Sciences Worldwide Investment Trends θα συμμετάσχουν οι:

Δρ. Σίμος Κεδίκογλου, Διευθύνων Σύμβουλος, CEO, Impulse Dynamics

Ο Δρ. Σίμος Κεδίκογλου είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Impulse Dynamics από το 2013 και υπηρετεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας. Στο παρελθόν υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος του MedInvest, ενός Ισραηλινού Medical Technology Incubator, που επιβλέπει 10 εταιρείες χαρτοφυλακίου. O MedInvest είναι αρμόδιος για την κλινική και εμπορική στρατηγική, την ανάπτυξη της τεχνολογίας και του χρέους και τη χρηματοδότηση των κεφαλαίων της κάθε εταιρίας.

Σοφία Ιωαννίδου, Διευθύντρια Επενδύσεων, Life Sciences, Edmond de Rothschild Investment Partners

Η Σοφία Ιωαννίδου εντάχθηκε στο EdRIP το 2009 και είναι Διευθύντρια Επενδύσεων στην ομάδα των Επιστημών Ζωής. Προηγουμένως, η Σοφία ήταν Αναπληρωτής Σύμβουλος στην ομάδα των Επιστημών Ζωής του L.E.K. Consulting στο Λονδίνο, και πριν από αυτό, ήταν Ερευνήτρια στο τμήμα Ανάπτυξης Φαρμάκων της Eyetech Pharmaceuticals, Inc, στη Βοστώνη. Στο EdRIP συμμετέχει ενεργά σε νέες επενδυτικές δραστηριότητες, καθώς και στην υποστήριξη αρκετών εταιριών χαρτοφυλακίου.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν απαιτείται όμως εγγραφή σας στον παρακάτω σύνδεσμο: Α New Life Sciences World is Emerging. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφθείτε το www.mitefgreece.org

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις