Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Έκθεση EY: Ζητά κίνητρα από τα κράτη για να ενισχύσουν τη επιχειρηματικότητα

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της ΕΥ, οι ηγέτες G20 θα πρέπει να στηρίξουν πιο αποτελεσματικά τους νέους επιχειρηματίες, μέσω πολιτικών που θα διασφαλίζουν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα διευκολύνει, αντί να εμποδίζει, την ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους σχεδίων.

Η έκθεση “Disrupting the disruptors: Disrupting youth entrepreneurship with digital and data“, δημοσιοποιείται λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας των Νέων Επιχειρηματιών G20 (G20 Young Entrepreneurs’ Alliance Summit – YEA) στην Κίνα.

Χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό βαρόμετρο για να συγκρίνει τις επιδόσεις της ψηφιακής επιχειρηματικότητας μεταξύ των χωρών G20 και να ταυτοποιήσει κορυφαίες πρακτικές και πολιτικές οι οποίες επιτρέπουν στους νέους επιχειρηματίες να ευδοκιμούν μέσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, η έκθεση εντοπίζει καίριες συστάσεις πολιτικής, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: σαφή διακυβέρνηση ως προς την πρόσβαση σε δεδομένα και στην ιδιωτικότητα, υποστήριξη διασυνοριακών οικοσυστημάτων ερευνών και καθιέρωση μίας νέας, επιχειρηματικής visa, προκειμένου οι νέοι επιχειρηματίες να κινούνται με μεγαλύτερη ευκολία στα κράτη των G20.

Μεταξύ των χωρών οι οποίες κατατάσσονται πρώτες σε τουλάχιστον ένα βασικό δείκτη για την υποστήριξη της ψηφιακής επιχειρηματικότητας, περιλαμβάνονται ο Καναδάς (πρόσβαση στη χρηματοδότηση), οι ΗΠΑ (επιχειρηματική κουλτούρα, ψηφιακές δεξιότητες και επιχειρηματική εκπαίδευση, βάση ψηφιακών γνώσεων και αγορά τεχνολογίας, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών) και το Ηνωμένο Βασίλειο (ψηφιακό επιχειρηματικό περιβάλλον).

EY_G20_950
Ο Παναγιώτης Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, σχολιάζει: “Ο κόσμος μας μετασχηματίζεται ραγδαία από τις ψηφιακές τεχνολογίες. Είναι σαφές ότι, καθώς οι κυβερνήσεις σκέφτονται πώς να οργανώσουν τις οικονομίες τους ώστε να πετύχουν σε αυτό το ψηφιακό περιβάλλον, πρέπει να βοηθήσουν τους νέους επιχειρηματίες να εξοπλιστούν για την εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμούΗ στήριξη αυτή είναι καίριας σημασίας και για τη χώρα μας, καθώς η επιχειρηματικότητα αποτελεί πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σημαντικό έλλειμμα ανάπτυξης, πρέπει να προσπαθήσει να συμβάλει ουσιαστικά στην επιχειρηματικότητα των νέων, καθώς οι τελευταίοι θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η υποστήριξη ενός περιβάλλοντος που θα ενθαρρύνει τους νέους να ιδρύσουν, αναπτύξουν και επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους είναι μία σημαντική ευθύνη για όλους μας.

Οι βασικές προτάσεις της έκθεσης 

Πρόσβαση στη χρηματοδότηση:
– 
Υποστήριξη στα πρώιμα στάδια μιας επιχείρησης και σχημάτων για νέους επιχειρηματίες, όπως οι θερμοκοιτίδες νέων επιχειρήσεων (incubators).
– Μείωση των εμποδίων για πρόσβαση επιχειρηματιών σε ξένα κεφάλαια.

Επιχειρηματική κουλτούρα:
– 
Ενασχόληση της βιομηχανίας στην ανάπτυξη και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων εστιασμένων στην τεχνολογία και τα ψηφιακά μέσα.
– Προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των νέων επιχειρηματιών

Ψηφιακό επιχειρηματικό περιβάλλον:
– 
Προάσπιση μίας πιο ευέλικτης επιχειρηματικής visa για τα κράτη των G20 και προώθηση της ανάπτυξης των υποστηρικτικών δικτύων για νέους επιχειρηματίες σε χώρες G20.
– Καθιέρωση σαφών κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων

Ψηφιακές δεξιότητες και επιχειρηματική εκπαίδευση:
– 
Διδασκαλία του μαθήματος της επιχειρηματικότητας στα σχολεία από το δημοτικό έως τα τελευταία χρόνια του γυμνασίου και προτεραιότητα στους τομείς της φυσικής, της χημείας, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών.
– Προώθηση προγραμμάτων καθοδήγησης και υποστήριξης για τη νεανική επιχειρηματικότητα σε κλαδικά και επιχειρηματικά δίκτυα.
– Καθιέρωση της επιχειρηματικότητας σαν μία εξειδικευμένη κατεύθυνση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Βάση ψηφιακών γνώσεων και αγορά τεχνολογίας, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών:
– 
Ενίσχυση ψηφιακών συγκροτημάτων και δικτύων, συμπεριλαμβανομένων όσων εστιάζουν σε συγκεκριμένους τομείς ή πόλεις.
– Ουσιαστική υποστήριξη της συνεργασίας πανεπιστημίων – επιχειρήσεων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις