Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Υπομονή, επιμονή και επαναπροσδιορισμός το μήνυμα τεσσάρων Startup στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Με μεγάλη επιτυχία (αν κρίνουμε από την προσέλευση) πραγματοποιήθηκε το 7o ΠΑΝΟΡΑΜΑ Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας το τριήμερο 17-19 Μαρτίου 2017 στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Σάββατο πρωί και ο χώρος του Μεγάρου Μουσικής όπου διεξαγόταν το ΠΑΝΟΡΑΜΑ ήταν κατάμεστος χωρίς υπερβολή, γεγονός που είναι θετικό και μαρτυρά το ενδιαφέρον των νέων για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Παρά το πρωινό της ώρας και της ημέρας, η αίθουσα MC2 χωρητικότητας 150 ατόμων γέμισε με κόσμο, ο οποίος εκτεινόταν μέχρι το διάδρομο, προκειμένου όλοι να ακούσουν τους συνιδρυτές τεσσάρων Startup να μοιράζονται τις εμπειρίες τους.

Στο εν λόγω πάνελ βρέθηκαν οι Αλέξανδρος Ίβος, Co-Founder και CEO της Doobbear, η Άννα Κασιμάτη, Co-founder και Managing Director της isMOOD, ο Στέφανος Πρόκος, Συνιδρυτής και CEO της Vieno και η Εύη Φρέρη, Co-founder/Chief Business Officer (CBO) της Cyclefi. Καθένας μίλησε για την εμπειρία του και στο τέλος ακολούθησαν ερωτήσεις.

Οι εμπειρίες των νεαρών επιχειρηματιών μάλιστα κέντρισαν το ενδιαφέρον όλων, ώστε ακολούθησαν σε μια συζήτηση χωρίς ατζέντα όπου και εκεί η μικρότερη αίθουσα γέμισε με κόσμο που ήθελε να μάθει περισσότερα.

Οι τέσσερις επιχειρηματίες εστίασαν στην υπομονή, στην επιμονή και στον επαναπροσδιορισμό των ιδεών προκειμένου κάποιος να τα καταφέρει στον κόσμο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

“Ο επιμένων νικά” ήταν η βασική ιδέα της παρουσίασης του Αλέξανδρου Ίβου, Co-Founder & CEO της Doobbear, της εφαρμογής φωνητικών αναρτήσεων που έχει ως σκοπό να γίνει το “Voice Instagram”.

Η Άννα Κασιμάτη, Co-founder και Managing Director της isMOOD, μιας εταιρείας που παρέχει insights από τα social media, τόνισε τη σημασία των διαγωνισμών και των incubator και accelerator, όχι μόνο επειδή βοηθούν στην προώθησης μιας ιδέας, αλλά επειδή οι συμμετέχοντες δέχονται πολύτιμες συμβουλές και αποκτούν εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν στα πρώτα επιχειρηματικά τους βήματα.

Ο Στέφανος Πρόκος, Συνιδρυτής και CEO της εφαρμογής Vieno, μιας εφαρμογής που προσφέρει δωρεάν ποτά στους χρήστες της, εστίασε μεταξύ άλλων στην προώθηση της ιδέας, αναφέροντας ότι χρειάζεται να λες για την ιδέα σου παντού και σίγουρα κάτι καλό θα έρθει από αυτό.

Η περιέργεια και το ανήσυχο πνεύμα της Εύης Φρέρη είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία της Cyclefi, μιας εταιρείας που έρχεται να ανταμείψει με MB για το Smartphone όσους χρησιμοποιούν τις πορτοκαλί σακούλες της για ανακύκλωση.

Οι παρουσιάσεις των τεσσάρων νεαρών γέμισαν το κοινό με αισιοδοξία και έμπνευση, ωστόσο δημιούργησαν και ερωτήματα, όπως για παράδειγμα, πως μπορεί μια επιχείρηση να τα καταφέρει στην αρχή με μηδενική χρηματοδότηση ή πως ένιωσαν οι εισηγητές όταν παραιτήθηκαν από την εργασία τους για να αφιερωθούν στην νέα τους επιχειρηματική ιδέα. Οι τέσσερις εισηγητές ανέφεραν ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο κονδύλιο, έστω και προσωπικό προκειμένου να συνεχίσουν με τη δημιουργία της ιδέας τους, αλλά δεν είναι ψέμα ότι μια επιχείρηση μπορεί να δημιουργηθεί και με μηδενικό κόστος, απλά θα αντιμετωπίσει κάποιες παραπάνω δυσκολίες.

Στην ερώτηση για την παραίτηση, οι εισηγητές δήλωσαν ότι δεν είναι κανόνας να παραιτείσαι από την εργασία σου και μάλιστα στην αρχή πολλοί διατηρούν την εργασία τους καθώς προσφέρει μια οικονομική ασφάλεια, μέχρι να αναπτυχθεί η επιχειρηματική τους ιδέα.

Στην συζήτηση χωρίς ατζέντα οι τέσσερις επιχειρηματίες συζήτησαν με το κοινό για τη δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην αρχή, τους τρόπους που κάλυψαν την εύρεση developer και το πώς κατάφεραν να πλησιάσουν τα στελέχη της αγοράς και να προωθήσουν την εφαρμογή τους.

Οι τέσσερις τους πάντως κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα. Τα συστατικά της επιτυχίας είναι επιμονή, δηλαδή να επιμείνεις στην αρχική σου ιδέα, υπομονή, να περιμένεις και να μη διστάζεις να μιλάς για αυτό όπως και το να μην κολλάς σε λεπτομέρειες και επαναπροσδιορισμός στη διάρκεια της δημιουργίας.

Πηγή: Emea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις