Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Apple είναι στη κορυφή των ανέπαφων πληρωμών μέσω Smartphones

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Juniper Research οι χρήστες που προτιμούν τις ανέπαφες πληρωμές μέσω Smartphones θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 με τη πρόβλεψη να είναι 150 εκατ. μέχρι το τέλος του έτους.

Τρεις είναι οι μεγάλοι παίκτες σε αυτή την αγορά: το Apple Pay, το Samsung Pay και το Android Pay με το μερίδιο και των τριών να αυξάνεται απο το 20% το 2015 στο 41% το 2016 αναφορικά πάντα με τις ανέπαφες πληρωμές μέσω φορητών συσκευών. Η εκτίμηση αυτή ανεβαίνει στο 56% το 2021 με 500 εκατ. χρήστες. Και τρεις εκμεταλλεύτηκαν την τεράστια βάση χρηστών συσκευών που έχουν για να μπουν σε ένα νέο και επικερδή χώρο κάνοντας το λεγόμενο disrupt.

Και τα τρία ηλεκτρονικά πορτοφόλια επιτρέπουν την εισαγωγή σε αυτά όλων των καρτών των χρηστών ακόμα και αυτών των εταιριών για συλλογή πόντων. Οι τρεις αυτοί μεγάλοι παίκτες απο τον χώρο της τεχνολογίας είναι το μεγάλο «άγχος» της Visa και της Mastercard μια και εφόσον κυριαρχήσουν στον συγκεκριμένο τομέα αυτόματα θα χάσουν την πρωτοκαθεδρία τους και θα γίνουν ένας κρίκος στην αλυσίδα ο οποίος θα προσφέρει τις τεχνολογικές και τραπεζικές υποδομές, κάτω απο ένα άλλο όνομα.

Πηγή: Juniper Research, τιμές σε εκατομμύρια.
Πηγή: Juniper Research, τιμές σε εκατομμύρια.

Ο μεγάλος αντίπαλος όλων βέβαια είναι το PayPal με 200 εκατ. χρήστες το οποίο έχει ιδιάζουσες σχέσεις με τις εταιρείες καρτών και μια τεράστια συνδρομητική βάση, αλλά και το Alipay με 450 εκατ. χρήστες, το οποίο όμως είναι προς το παρόν περιορισμένο στην αγορά της Κίνας. Το PayPal είναι θέμα χρόνου να μπει και αυτό στις ανέπαφες συναλλαγές αλλάζοντας τα δεδομένα μια και έχει την δύναμη να «κάνει πέρα» το σύστημα των καρτών αλλά απο την άλλη δεν θέλει να ξεκινήσει πόλεμο μια και ακόμα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών για τις πληρωμές των χρηστών του.

Η Mastercard έχει το MasterPass σαν βάση της ψηφιακής της πλατφόρμας και σαν ηλεκτρονικό πορτοφόλι ανέπαφων πληρωμών, ενώ η VISA προσφέρει τις υποδομές της και την τεχνολογίας της, τα λεγόμενα Token που αντιπροσωπεύουν και προστατεύουν κάθε συναλλαγή και λογαριασμό στις ανέπαφες συναλλαγές, στους ενδιαφερόμενους μια και ήδη συνεργάζεται σε αυτό το επίπεδο με πολλά ηλεκτρονικά πορτοφόλια όπως για παράδειγμα το Samsung Pay.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα δεν έχει κάνει την εμφάνισή του κάποιο απο τα προαναφερόμενα πορτοφόλια των Apple, Samsung και Android αλλά κάθε τράπεζα έχει παρουσιάσει τη δική της λύση όπως για παράδειγμα η Alpha με το My AlphaWallet το οποίο βασίζεται στο MasterPass, η Εθνική με το ibank Pay, η Πειραιώς με το Winbank Wallet ενώ αντίστοιχες λύσεις έχουν παρουσιάσει η Viva με το Viva Wallet και η Warply με το Warply Pay.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις