Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι επτά ομάδες του προγράμματος “Επιχειρηματικότητα στη Πράξη” του ΕΚΠΑ

Το ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Η Επιχειρηματικότητα στην Πράξη» από το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών (ΕΠΕΦΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την υποστήριξη των Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) και της Λέσχης Επιχειρηματικότητας παρουσίασε τις επτά ομάδες του τρίτου κύκλου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να κατανοήσουν τα βασικά στοιχεία λειτουργίας μιας επιχείρησης πριν ξεκινήσουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι δυνητικοί επιχειρηματίες παρακολούθησαν 130 εκπαιδευτικές ώρες στοχευμένης θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης από ακαδημαϊκούς και έμπειρα στελέχη της αγοράς.

Το καλύτερο επιχειρηματικό πλάνο, αξιολογήθηκε από επιστημονική επιτροπή και βραβεύτηκε με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ μια χορηγία του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Βασικές ενότητες του εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για τους νέους επιχειρηματίες, το οποίο προσφέρεται δωρεάν μέσω χορηγιών,  είναι η Εισαγωγή στην Επιχειρηματικότητα, η Επιχειρηματική Στρατηγική και Καινοτομία, τα Οικονομικά της Επιχείρησης, οι Επενδύσεις και η Χρηματοδότηση, το Μάρκετινγκ και οι Πωλήσεις, η Δημιουργία Επιχείρησης, οι Πηγές Χρηματοδότησης και η Εκπόνηση Επιχειρηματικού Σχεδίου.

Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι ιδέες που παρουσιάστηκαν είχαν σχεδόν όλες ξεχωριστό ενδιαφέρον και δεν ήταν “αμιγώς” τεχνολογικές Startups.

Stickito

H ιδέα που κέρδισε το έπαθλο των 3.000 ευρώ είναι η Stickito του δικηγόρου Γιώργου Ζερβού. Η εταιρεία λειτουργεί και έχει έσοδα, έχει την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο και δραστηριοποιείται στην αγορά συλλεκτικών προϊόντων, και ειδικά στις αυτοκόλλητες συλλογές για παιδιά, στις ανταλλάξιμες κάρτες και στις μεταλλικές τάπες. Η εταιρεία έχει μπει στην σλοβακική αγορά με τις αυτοκόλλητες συλλογές για το τσέχικο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ενώ πρόκειται να παρουσιάσει τη πρώτη δική της συλλογή σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Στόχος της είναι να μπει «σφήνα» στους δυο μεγάλους παίκτες, Panini και Topps, αποκτώντας δικαιώματα για παρόμοιες συλλογές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης αλλά και της Ασίας.

H ιδέα που σίγουρα ξεχώρισε είναι η Eternity, προερχόμενη από τους φοιτητές της ιατρικής και του πολυτεχνείου, Γιώργο Φιλανδριανό και Βασίλη Χειλά. οι οποίοι σχεδίασαν τεχνητά ανθρώπινα μέλη χαμηλού σχετικά κόστους, μια και εκτυπώνονται, και τα οποία μάλιστα ελέγχονται από τη σκέψη και τα μάτια του χρήστη! Παρουσιάστηκαν δυο πρωτότυπα, το Markus I και ΙΙ τα οποία απευθύνονται σε όσους έχουν χάσει το χέρι τους από τον αγκώνα και κάτω. Το Markus I συνεργάζεται με μια ειδική στέκα που ανιχνεύει τα εγκεφαλικά σήματα, με τον αλγόριθμο που έχει αναπτύξει η ομάδα να τα μετατρέπει σε κινήσεις. Το Markus II βασίζεται στη χρήση αισθητήρων και μοτίβων κίνησης.

Eternity

Η τρίτη ιδέα που ξεχωρίσαμε και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο είναι η Proactive Green Energy, από τον Πρόδρομο Μελετιάδη και την Ελένη Κυνηγού,  με την ομάδα να ασχολείται με την κυκλική οικονομία και συγκεκριμένα με την ανακύκλωση των υποπροϊόντων καφέ και την μετατροπή τους σε χρηστικά προϊόντα όπως για παράδειγμα μπρικέτες θερμικής ενέργειας.

Η υπηρεσία Hook on Chic, με υπεύθυνο τον Δημήτρη Σγουρό, την συναντήσαμε στην παρουσίαση των ομάδων του Orange Grove και προσφέρει την ενοικίαση ρούχων σχεδιαστών μόδας με χαμηλό κόστος για κοινωνικές εκδηλώσεις.

Η πλατφόρμα VIS από τον Σταμάτη Βαρσάμο θα προσφέρει ασκήσεις ψηφιακής φυσικοθεραπείας με μετρήσιμα δεδομένα και αποτελέσματα για τους ασθενείς με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και με νόσο του Πάρκινσον.

Ο Ιορδάνης Αντιφάτογλου παρουσίασε την ένα επιχειρηματικό σχέδιο σχετικά με συμβουλευτικές υπηρεσίες εξαγωγικού marketing.

Και τέλος, ο Δημήτρης Παπαλαμπρόπουλος, ανέπτυξε το επιχειρηματικό πλάνο μιας μονάδας παραγωγής και επεξεργασίας μανιταριών στα Γρεβενά, μια περιοχή στην οποία ευδοκιμούν πάνω από 2.000 είδη άγριων μανιταριών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις