Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H πρώτη εξαγορά τράπεζας 120 ετών από μια FinTech 4 ετών!

Είχαμε γράψει τον Ιούνιο που μας πέρασε ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για όσες FinTech Startups επιθυμούν να εξαγοράσουν τράπεζες με ποσά της τάξης των 25 εκατ. δολ. Η πρώτη εξαγορά όμως πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με την Tandem να εξαγοράζει την Harrods Bank με 120 έτη λειτουργίας!

Η Harrods Bank ανήκει στον γνωστό όμιλο Harrods, καταριανών συμφερόντων, και εδώ και καιρό λειτουργεί με ζημιές και ποσφέρει μια πλήρη γκάμα τραπεζικών υπηρεσιών. Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε από την νεοτράπεζα Tandem η οποία βρισκόταν σε αρκετά δύσκολη θέση τον τελευταίο καιρό μια και δεν κατάφερε να πάρει πλήρη τραπεζική άδεια αφού ένας μεγάλος επενδυτής της, η House of Fraser, κινεζικών συμφερόντων, απέσυρε δεκάδες εκατομμύρια λίρες από την συμφωνία.

Το γεγονός αυτό είχε σαν συνέπεια η Tandem να μη μπορεί να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις διαθέσιμων κεφαλαίων της Τράπεζας της Αγγλίας προς τις τράπεζες που θέλουν να προσφέρουν αποταμιευτικά προϊόντα. Η Tandem είχε ανακοινώσει τη διάθεση πλήρης γκάμας τραπεζικών υπηρεσιών προς το τέλος του 2017.

Η εξαγοράς μιας τράπεζας ήταν μονόδρομος για την Tandem μια και οι ανταγωνιστές έχουν πάρει ήδη τραπεζικές άδειες και με την Revolut να αναπτύσσεται ταχέως. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Harrods Bank η Tandem θα έχει άμεση πρόσβαση σε τραπεζική άδεια και σε ένα έτοιμο σύστημα τραπεζικών προϊόντων τα οποία μπορεί να ενσωματώσει στην εφαρμογή της και να μείνει μέσα στο πρόγραμμα και τους στόχους της.

Βέβαια θα αποκτήσει και 80 εκατ. λίρες κεφάλαιο, χαρτοφυλάκιο δανείων 200 εκατ, λιρών και 300 εκατ. καταθέσεων,  με την φίρμα της Harrods Bank να εξαφανίζεται από την αγορά.

Το ποσό της εξαγοράς δεν ανακοινώθηκε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις