Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Intelen και Πανεπιστήμιο Πειραιώς δημιουργούν “χρηματιστήριο ενέργειας” για ιδιώτες!

Η ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξήσουν σημαντικά το μερίδιό τους σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά το σημαντικό νέο δεδομένο είναι ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής θα επεκταθεί από το επίπεδο του κράτους και των εταιρειών σε τοπικές κοινότητες και ιδιώτες.

Η σημαντική μείωση του κόστους των ηλιακών πάνελ αλλά και η ανάπτυξη της αγοράς των οικιακών μπαταριών αλλά και της ηλεκτροκίνησης των αυτοκινήτων θα μετατρέψει κάθε σπίτι σε ένα μικρό σταθμό παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας. Βέβαια και τα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούν να παράγουν ενέργεια ενώ κινούνται την οποία θα μεταφέρουν στην οικιακή μπαταρία και από εκεί στο δίκτυο.

Τα δεδομένα αυτά θα κάνουν αναγκαία την ύπαρξη συστήματος μεταφοράς ενέργειας μεταξύ ιδιωτών και μεταξύ εταιρειών παραγωγής ενέργειας, από το επίπεδο της τεχνικής υλοποίησης μέχρι τη δημιουργία “χρηματιστηρίου” αγοραπωλησιών ενέργειας μεταξύ ιδιωτών και εταιρειών, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους της ενέργειας που καταναλώνεται, έως και 40%! 

Η Intelen και το Εργαστήριο Δικτυοκεντρικών Συστημάτων και Υπηρεσιών του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς ανακοινώνουν τη συνεργασία τους για την υλοποίηση ενός συστήματος ανταλλαγής ενεργειακών φορτίων μεταξύ καταναλωτών, μέσω της τεχνολογίας blockchain.

Το σύστημα θα αποτελέσει μία ακόμα υπηρεσία της ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας DiG της Intelen και θα δοκιμαστεί το 2018, αρχικά στην ενεργειακή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας, καθώς σε αυτές τις αγορές υπάρχει ήδη το θεσμικό πλαίσιο ανταλλαγής φορτίων μεταξύ καταναλωτών (sharing economy).
Δοκιμές θα γίνουν και στην Ελλάδα σε πραγματικούς ενεργειακούς καταναλωτές, μέσω της πλατφόρμας DiG, αλλά σε ιδεατά σενάρια (system emulation mode), χρησιμοποιώντας και την υπο-κατασκευή Ελληνική συσκευή αποθήκευσης ενέργειας, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Intelen και την Pleione Energy.

Πιο συγκεκριμένα, Μηχανικοί της Intelen, σε συνεργασία με ομάδα ερευνητών του Εργαστηρίου Δικτυοκεντρικών Συστημάτων και Υπηρεσιών υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Μαρίνου Θεμιστοκλέους, θα σχεδιάσουν και υλοποιήσουν ένα σύστημα ανταλλαγής ενεργειακών φορτίων (kWh) μεταξύ ομάδων καταναλωτών, οι οποίοι χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα DiG και το mobile app, θα μπορούν μέσω ειδικού marketplace να λαμβάνουν μέρος σε εικονικές δημοπρασίες σε πραγματικό χρόνο. Όλες οι P2P συναλλαγές θα πιστοποιούνται μέσω τεχνολογίας blockchain και επίσης θα χρησιμοποιηθούν και ειδικά digital wallets, τα οποία θα διασυνδέονται με το σύστημα loyalty της πλατφόρμας DiG.

Σχολιάζοντας την έναρξη της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο Δρ. Βασίλειος Νικολόπουλος, CEO της Intelen, δήλωσε: «Δεδομένου ότι προερχόμαστε από τον ερευνητικό χώρο, δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην εφαρμοσμένη έρευνα και την μεταφορά τεχνογνωσίας και ειδικά εαν αυτή προέρχεται από Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα. Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας μας με την Pleione Energy στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος για την έξυπνη συσκευή αποθήκευσης ενέργειας η οποία θα είναι έτοιμη το 2018, έρχεται να ενδυναμώσει ακόμα πιο πολύ τις σχέσεις μας με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως να εμπορευματοποιήσουμε την έρευνα και τις ανάγκες της ενεργειακής αγοράς, συνεπώς υπάρχει μεγάλη δυναμική για την δημιουργική εκμετάλλευση του Ελληνικού ερευνητικού δυναμικού. Σύντομα θα ανακοινώσουμε και άλλες δύο μεγάλες συνεργασίες στον τομέα των analytics με Ελληνικά ιδρύματα».

O Καθηγητής Μαρίνος Θεμιστοκλέους, διευθυντής του Εργαστηρίου Δικτυοκεντρικών Συστημάτων και Υπηρεσιών του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, δήλωσε σχετικά: «Τόσο στο εργαστήριο μας όσο και στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στα «Ψηφιακά Συστήματα και τις Υπηρεσίες» του Πανεπιστήμιου Πειραιώς δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. Με ιδιαίτερη χαρά λοιπόν, ξεκινάμε τη συνεργασία μας με την Intelen καθώς αφενός μοιραζόμαστε κοινές αρχές όσον αφορά την εξωστρέφεια και την καινοτομία και αφετέρου αναλαμβάνουμε την υλοποίηση της πρώτης εφαρμογής blockchain στο χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα. Πρόκειται για την υλοποίηση μιας πραγματικά πρωτοποριακής ιδέας με χρήση τεχνολογίας αιχμής η οποία θα εξαχθεί στο εξωτερικό ανοίγοντας έτσι νέους ορίζοντες για την Ελληνική επιχειρηματικότητα. Παρατηρούμε λοιπόν την προσπάθεια μιας νεοφυούς εταιρείας να συνδυάσει μία καινοτόμα ιδέα με μία επαναστατική τεχνολογία όπως το blockchain σε συνεργασία με το Ελληνικό Πανεπιστήμιο προκειμένου να ανταγωνιστεί ισάξια στο παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα. Ευελπιστούμε ότι το παράδειγμα αυτό θα το ακολουθήσουν και άλλες εταιρίες στην χώρα μας».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις