Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Χάρης Γεωργιάδης: Έτσι βγήκε η Κύπρος από τα μνημόνια

Ο Χάρης Γεωργιάδης, ο Κύπριος υπουργός Οικονομίας, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στη Λευκωσία, στο πλαίσιο επίσκεψης τους για την παρουσίαση των διεθνών δραστηριοτήτων της Eurobank τόσο στην Κύπρο όσο και στις υπόλοιπες εκτός Ελλάδας χώρας που δραστηριοποιείται, μίλησε για όλους και για όλα.

Ο Χ. Γεωργιάδης μιλώντας για την πορεία της Κυπριακής οικονομίας μέσα από το μνημόνιο και πως διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον, είπε πως στην Κύπρο η οικονομία είναι πλέον σε υψηλή ανάπτυξη και ο δείκτης εμπιστοσύνης σημαντικά ενισχυμένος. Η χώρα παρουσιάζει θετικές προοπτικές ανάπτυξης με ρυθμό 3-4%. Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον παρελθόν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, ειίαι ότι η ανάπτυξη επιτυγχάνεται με την οικονομία να λειτουργεί με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και χωρίς αλόγιστη πιστωτική επέκταση. Χωρίς δηλαδή τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου τόνισε πως η δημοσιονομική προσαρμογή στην Κύπρο έγινε μέσα σε ένα χρόνο, αντί για τα τρία που προέβλεπε το τότε πρόγραμμα προσαρμογής και αυτό ήταν μια απόφαση που πήρε η πολιτική ηγεσία της χώρας. Ο τρόπος που επιτεύχθηκε, ήταν με περικοπή των δημοσίων δαπανών και όχι με την επιβολή φόρων. Η απόφαση αυτή ταχύτατης δημοσιονομικής προσαρμογής είχε ευεργετικές συνέπειες στην επανεκκίνηση της οικονομίας της Κύπρου είπε ο Χ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας επίσης ότι από τότε που έγινε η δημοσιονομική προσαρμογή δεν επανήλθαμε ποτέ σε νέα δημοσιονομικά και φορολογικά κίνητρα.

Αντίθετα η Κυπριακή κυβέρνηση προτίμησε να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και την οικονομία προσφέροντας φορολογικά κίνητρα και μειώνοντας τη φορολογία.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα είπε ότι σε όλο αυτό το διάστημα, ακόμη και όταν είχε κλονισθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα, ακόμα και όταν η ίδια η κοινωνία είχε καταρρεύσει με αβέβαιο μέλλον, υπήρξαν τράπεζες, όπως η Eurobank που δεν έδειξε καθόλου να κλονίζεται και παρέμεινε σταθερή , στηρίζοντας μέσω της παρουσίας της, την χώρα.

Στόχος της κυπριακής οικονομίας τόνισε ο υπουργός είναι να παραμείνει ως μία από τις ταχύτερες αναπτυσσόμενες χώρες στην Ευρώπη και να διατηρήσει ένα σταθερό, ευνοϊκό και προβλέψιμο περιβάλλον.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Ελλάδα και τις προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα με την έξοδο της από το μνημόνιο, καθώς απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Χ. Γεωργιάδης θεώρησε αστείρευτες τις παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας, κάνοντας αναφορά στον ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και τον φυσικό της πλούτο. Στην Ελλάδα μπορεί να υπάρξει το τεράστιο αναπτυξιακό άλμα, μια προοπτική που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Γενικότερα ο δρόμος προς την ανάπτυξη μιας οικονομίας μιας χώρας δεν μπορεί να να γίνει χωρίς συστηματική προσπάθεια, ο δρόμος δεν είναι εύκολος ούτε γίνεται αυτόματα, είπε ο υπουργός.

Πηγή: Emea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις