Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιατί το Bitcoin δεν “πιάνει” σαν μέσο πληρωμών και το λαμπρό παράδειγμα του Filecoin

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να απαντήσεις στην ερώτηση του τίτλου! Δεν “πιάνει” γιατί δεν λύνει κάποιο καθημερινό πρόβλημά μας, ιδιωτικό ή εταιρικό και επαγγελματικό, και αυτό είναι η αιτία της “φούσκας” του.

Επίσης με την συνεχή ανατίμηση του (παρά την προσωρινή πτώση των ημερών) οποιαδήποτε προσπάθεια μετατροπών από τα παραδοσιακά νομίσματα καθιστά ασύμφορη οποιαδήποτε αγορά μe Bitcoin. Και εφόσον το πιο παλιό και γνωστό κρυπτονόμισμα δεν έχει στην ουσία κάποιο έστω και μικρό αποτύπωμα στον πραγματικό κόσμο αντιλαμβανόμαστε και την (ανύπαρκτη) αξία του.

Πρώτα απ΄όλα ζούμε σε ένα κόσμο που ακόμα και σε “εξελιγμένες” χώρες δυσκολευόμαστε να πραγματοποιήσουμε ανέπαφες συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, με τους υπαλλήλους να ρωτάνε τους πελάτες αν επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ανέπαφες συναλλαγές. Δεν συζητάμε καν για την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών πορτοφολιών σε Smartphones…

Ακολούθως ακόμα και αν επιθυμούμε να έχουμε πρόσβαση σε κρυπτονομίσματα η πρόσβαση, η αγορά τους και η κατοχή τους είναι μια σχετικά πολύπλοκη και ακριβή υπόθεση, ακόμα και με τη χρήση των ελάχιστων Bitcoin ΑΤΜs που λειτουργούν στην Αθήνα.

Αφήστε και το γεγονός ότι το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν θα αφήσει ποτέ ένα ουρανοκατέβατο νόμισμα να πάρει ισότιμη θέση στο σύστημα, ειδικά αν το ίδιο και η τεχνολογία που το υποστηρίζει, μπορεί να κάνει το ίδιο και την ύπαρξή του μη αναγκαία.
Σε κάθε περίπτωση όμως ένας κεντρικός έλεγχος σε ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο νόμισμα θα πρέπει να υπάρχει μόνο και μόνο για να μην ανατιμάται και υποτιμάται απότομα, για ευνόητους λόγους.

Το Bitcoin ή οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα καθιερωθεί στο μέλλον θα πετύχει μόνο αν μπει με κάποιο τρόπο στο πραγματικό κόσμο, ακόμα και αν δεν υποστηριχθεί επίσημα από το κάθε κράτος.

Μερικά παραδείγματα υλοποιήσεων τα οποία άμεσα μπορούν να συμβούν είναι:

  • Να αντικαταστήσουν τους πόντους επιβράβευσης διαφόρων συναλλαγών των εταιρειών, όπου θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα token που κερδίζουμε για άλλες αγορές ή συναλλαγές.
  • Να λειτουργήσουν σαν tokens αναγνώρισης για βραβεία, διαγωνισμούς και χρηματοδοτήσεις.
  • Να λειτουργήσουν σαν μέσο μιας χρήσιμης και επωφελούς υπηρεσίας. Είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο για το παράδειγμα της CryptoUber όπου όλες οι συναλλαγές και η είσοδος στην υπηρεσία για τους οδηγούς θα γίνονται μέσω tokens. Εφόσον υπάρχει ζήτηση για τα UberToken θα δικαιολογείτο μια ανατίμηση τους αλλά και η διαδικασία απόκτησής τους. Όσο αυξάνεται ο κόσμος που χρησιμοποιεί την CryptoUber τόσο θα αυξάνεται η αξία των UberTokens.
Το disrupt του Filecoin

Ένα άλλο χειροπιαστό και αντίστοιχο παράδειγμα είναι το Filecoin. Η συγκεκριμένη Startup είχε μια εξαιρετική ιδέα: να χρησιμοποιήσει τις τεχνολογίας που έχει αναπτύξει αλλά και το blockchain για να γίνει ένα αποκεντρωμένο Dropbox, πάνω από τις υπάρχουσες υποδομές Internet, όπου όλοι όσοι έχουν αδιάθετο αποθηκευτικό χώρο, από ένα σκληρό δίσκο έως ένα data center, να τον προσφέρουν σε άλλους ενδιαφερόμενους σε εξαιρετικές τιμές και ως αντάλλαγμα θα αποκτούν Filecoins, τα οποία θα γίνονται mining για αυτό το σκοπό!

Όσο πιο πολλοί μπουν στην υπηρεσία, η οποία θα μπορεί να πληρώνεται και με Filecoins, τόσο θα αυξάνεται η χωρητικότητα των διαθέσιμων αποθηκευτικών πόρων, οι οποίοι θα προσφέρονται και σε ανταγωνιστικές τιμές και με αυξημένα επίπεδα εξασφάλισης δεδομένων λόγω της τεχνολογίας IPFS που έχει αναπτύξει η Startup. Εφόσον υπάρχει ζήτηση για Filecoins θα μπορεί να αυξηθεί σε λογικά πλαίσια η αξία τους.

Οι χρήστες που συμμετέχουν στο δίκτυο φυσικά θα μπορούν να κρατήσουν τα Filecoins για να αγοράσουν και άλλο αποθηκευτικό χώρο ή να τα κρατήσουν για λόγους επένδυσης ή να τα μετατρέψουν σε Bitcoin, Ethereum, Δολάρια ή Ευρώ.

Μόνο με πρακτικές εφαρμογές θα δούμε τα κρυπτονομίσματα να μπαίνουν στη ζωή μας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις