Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα …κακώς κείμενα: Η δεύτερη ευκαιρία!

Έχοντας ακούσει τόσα πολλά για την Startup κοινότητα του Τελ Αβίβ, αναρωτιόμουν πραγματικά αν αυτά που λέγονται ισχύουν κιόλας.

Στην πρόσφατη επίσκεψη μου στο Τελ Αβίβ για τα εγκαίνια του Visa Innovation Studio, πήρα μία πολύ καλή γεύση για το πόσο δυνατό είναι το Startup οικοσύστημα στη συγκεκριμένη πόλη. Και άρχισα να σκέφτομαι κατά πόσον θα μπορούσαμε και εμείς στην Ελλάδα να δημιουργήσουμε μία τόσο ζωντανή κοινότητα. Και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι με το Equifund έχουμε πραγματικά μία δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να πετύχουμε κάτι καλό.

Τα funds του Equifund αρχίζουν πλέον να κινούνται, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες. Είναι αρκετά ενδιαφέρον και σημαντικό ότι τα περισσότερα από τα funds του Equifund κινούνται στο χώρο του pre-seed και του seed funding. Τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι αρκετά – με έναν πρόχειρο υπολογισμό θα έλεγα ότι περί τα 150 εκατ. ευρώ προορίζονται για ιδέες και επιχειρήσεις στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους. Ευελπιστώ ότι τα κεφάλαια αυτά θα απορροφηθούν και σε δεύτερο επίπεδο ότι από τις εταιρείες που θα λάβουν χρηματοδότηση θα υπάρχουν αρκετές που όχι απλά θα επιβιώσουν αλλά θα κάνουν και το επόμενο βήμα όπως και το μεθεπόμενο και θα εξελιχθούν σε επιχειρήσεις που θα δείχνουν σε παγκόσμιο επίπεδο τις δυνατότητες της Ελλάδας.

Αν, όμως, θέλουμε η Ελλάδα να φθάσει στο επίπεδο του Ισραήλ, το Equifund θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Όταν κλείσει ο κύκλος του Equifund, θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όπου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν θα περιμένουν τα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να κάνουν κινήσεις και να χρηματοδοτήσουν επιχειρηματικές προσπάθειες στην Ελλάδα. Αυτό που έγινε με το Jeremie, το κλείσιμο του οποίου είχε ως αποτέλεσμα για μία διετία να υπάρχει μία μεγάλη “ανομβρία” όσον αφορά τις επενδύσεις σε Startups -με ορισμένες εξαιρέσεις απλώς – δεν θα πρέπει να επαναληφθεί. Αλλιώς, αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες επιβιώνουν μόνο με το ΕΣΠΑ – και αντίστοιχα προγράμματα – θα έχουν επιβεβαιωθεί.

Και στο Ισραήλ ξεκίνησαν βασιζόμενοι σε κρατική χρηματοδότηση, δημιουργώντας κάτι που έμοιαζε με το δικό μας ΤΑΝΕΟ, για όσους το θυμούνται. Όμως, το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας των Ισραηλινών ήταν να δημιουργηθεί μία πληθώρα από Funds και Startups, και πλέον όχι μόνο το ισραηλινό κράτος έχει πάρει πίσω τα κεφάλαια του – και με κέρδος μάλιστα – αλλά βλέπει να έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα που δίνει ώθηση στο σύνολο της οικονομίας της χώρας.

Στο κέντρο του Τελ Αβίβ, βλέπεις παντού πινακίδες από funds, τα οποία είναι εκεί γιατί βλέπουν να υπάρχει κινητικότητα, γιατί βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες. Και ακούς για τα ποσά που έχουν λάβει εγχειρήματα που δεν σε εντυπωσιάζουν και αναρωτιέσαι τι κάνουμε λάθος στην Ελλάδα.

Το Equifund αποτελεί μία δεύτερη ευκαιρία. Το Jeremie πήγε μεν σχετικά καλά για τα ελληνικά δεδομένα αλλά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αρκετό για να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον και να δώσει την ώθηση που χρειάζεται το εγχώριο οικοσύστημα. Δεν χρειάζεται να κάνουμε απλώς βήματα προς τα εμπρός, πρέπει να κάνουμε άλματα. Για να δούμε αν αυτή η δεύτερη ευκαιρία που έχουμε θα ανοίξει το δρόμο ώστε κάποια στιγμή να πλησιάσουμε έστω το Τελ Αβίβ. Ή θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε εκεί επισκέψεις και να αναρωτιόμαστε τι θα έπρεπε να είχαμε κάνει διαφορετικά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις