Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Unilever: Ρότερνταμ – Λονδίνο 1-0

Για περίπου 100 χρόνια η Ολλανδο-Αγγλική πολυεθνική Unilever είχε διπλή έδρα, στο Ρότερνταμ και το Λονδίνο. Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν έντονες πιέσεις από την Αγγλική κυβέρνηση αυτές δεν ήταν ικανές για να αλλάξουν την απόφαση της εταιρείας για μια έδρα, στο Ρότερνταμ (κεντρική φωτογραφία).

Σίγουρα το Brexit έπαιξε μεγάλο ρόλο αλλά όχι τον πιο σημαντικό μια και σύμφωνα με τους NY Times, εδώ και χρόνια οι μέτοχοι της Unilever πίεζαν για μια έδρα μια και με αυτό τον τρόπο η εταιρεία θα γινόταν πιο ευέλικτη για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της αγοράς, με τις Startups να μπαίνουν στην αγορά των καταναλωτικών προϊόντων ευρείας χρήσης, αλλά και να προχωρήσει σε εξαγορές.

Η εταιρεία είχε αναφέρει λίγο μετά τη προσπάθεια εξαγοράς της από την Kraft Heinz ότι θα αναθεωρήσει τη “διπολική” δομή της.
Η Unilever Ολλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου είχαν διαφορετικές νομικές οντότητες με διαφορετικές παρουσίες στα χρηματιστήρια αλλά αν και είχαν διαφορετικά διοικητικά συμβούλια, τα στελέχη ήταν τα ίδια και στα δύο.
Αυτό αναμένεται να αλλάξει με τη νέα δομή.

Περίπου 7.000 υπάλληλοι της Ulilever υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου 3.000 στην Ολλανδία, οι οποίοι δεν θα έχουν επιπτώσεις από αυτή την απόφαση μια και δεν κλείνουν εργοστάσια, ενώ αναμένεται να διατηρηθούν τα γραφεία του Λονδίνου.

Η Unilever αναφέρει ότι το Brexit δεν έπαιξε ρόλο σε αυτή την απόφαση παρότι συνέβει σε μια ευαίσθητη περίοδο των διαπραγματεύσεων.

Στην σχετική ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει ότι δύο από τα τρία μεγάλα τμήματά της θα παραμείνουν στο Λονδίνο ενώ η μετοχή της θα παραμείνει στις λίστες των χρηματιστηρίων του Λονδίνου, Άμστερνταμ και Ν. Υόρκης.
Τέλος, ανέφερε ότι η Unilever θα συνεχίσει να επενδύει 1 δισ. λίρες το έτος για έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις