Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νίκος Μπονάτσος: Η Ελλάδα θέλει και άλλα “Success Stories” για να βγει από την αφάνεια

Στην τελευταία – καλοκαιρινή εκδήλωση του Startup Grind Athens πραγματοποιήθηκε σε ένα κατάμεστο Innovathens μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνομιλία του Δημήτρη Λιτσικάκη με τον Νίκο Μπονάτσο, Managing Director του General Catalyst VC και την σύντροφό του Αλεξία Τσότση – Μπονάτσου, πρώην συντάκτρια στο Techcrunch και νυν επενδυτή.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο Νίκος τουλάχιστον, ήταν αρκετά “ρεαλιστής” σε ότι αφορά την Ελλάδα και το λεγόμενο οικοσύστημα Startups: είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, μικρό σε μέγεθος, μια και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “με 1-2 μέρες στην Αθήνα το έχεις δει όλο”. Μπορεί να υπερέβαλλε λίγο αλλά χρειαζόμαστε επειγόντως και άλλα “success stories”, είτε Startups σε φάση ανάπτυξης και πορεία προς το κλαμπ των μονόκερων, είτε και άλλες και μεγαλύτερες εξαγορές, για να αρχίσουμε να μπαίνουμε στα ραντάρ των μεγάλων VCs και άλλων επενδυτών. Όπως επίσης ανέφερε: “Δεν γνωρίζουν έξω τίποτα σχεδόν για την Ελλάδα, οπότε δεν έχουμε κάποια έστω και μικρή φήμη δεν υπάρχει ένα σημείο αναφοράς“, κάτι που έχει αρχίσει να χτίζει η Πορτογαλία ή η Εσθονία, μια και είναι δυο χώρες που είναι στα μεγέθη και την “κλάση” μας.

Ο Νικος Μπονάτσος γεννήθηκε στην Αθήνα και έφυγε πριν 15 χρόνια από την Ελλάδα για σπουδές και για να κάνει αυτό που του αρέσει. Μετά από πολλές περιηγήσεις ανά τον κόσμο και πολλά πτυχία κατέληξε στη Silicon Valley με την κάρτα του να γράφει Venture Capitalist. Σήμερα όπως προαναφέραμε είναι Managing Director της General Catalyst, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 5 δισ. δολ, και έχει στο ενεργητικό του επενδύσεις όπως το Snapchat. Όπως ανέφερε λαμβάνει εκατοντάδες emails κάθε εβδομάδα και μια πρώτη επιλογή γίνεται σε επίπεδο pitch deck, το οποίο είναι αντιπροσωπευτικό της ομάδας και της ιδέας. Από εκεί και πέρα το δεύτερο επίπεδο επιλογής είναι το στάδιο κάθε Startup.

Θα ήθελε πολύ να έχει στο χαρτοφυλάκιό του ελληνικές Startups, ίσως όπως είπε έπρεπε να είχε επενδύσει σε ελληνικές Scaleups το παρελθόν, και φυσικά είναι ανοικτός σε αυτό, αλλά επενδύσεις 1-5 εκατ. δολ. είναι μικρές επενδύσεις για την General Catalyst και μεγάλες για τα δεδομένα της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση ψάχνει τον πρώτο γαλανόλευκο μονόκερο.

Πάντως ανέφερε συνέχεια ότι πέρα από την ιδέα και τους δείκτες, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί για μια επένδυση Α ή Β Γύρου, η ιδιοσυγκρασία του founder και ειδικά η φιλοδοξία του και πως βλέπει την μεγαλώνει και να επεκτείνεται η εταιρεία του είναι πολύ σημαντικό κριτήριο επιλογής για την επένδυση.
Στάθηκε στο γεγονός ότι έχει δει αρκετούς Έλληνες founders που δεν βλέπουν μια παγκόσμια ανάπτυξη της επιχείρησής τους, για παράδειγμα, είτε γιατί δεν μπορούν είτε γιατί δεν τους έχουν καθοδηγήσει όπως θα πρέπει.

Οι ρυθμοί που κινούνται τα VCs στην Αμερική είναι καταιγιστικοί μια και υπάρχει έντονος ανταγωνισμός σε επίπεδο VCs και μέσα σε μερικές εβδομάδες, ανάλογα το στάδιο της επιχείρησης, υπογράφεται η επιταγή. Ο τρόπος λειτουργίας των VCs είναι ο γνωστός: στις δέκα επενδύσεις, οι 6 απλά επιστρέφουν τα χρήματα που πήραν, 2-3 επιστρέφουν δυο ή τρεις φορές την αρχική επένδυση και τα χρήματα βγαίνουν από την μια Startup που θα βγάλει 10 και 20 φορές την αρχική επένδυση.

Τόσο ο ίδιος όσο και η Αλεξία στάθηκαν αρκετές φορές στα 400+ εκατομμύρια του Equifund, τα οποία όπως επεσήμαναν είναι πολλά χρήματα και μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας να κάνει το μεγάλο βήμα σε επίπεδο Startups αρκεί βέβαια να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο και υποστήριξη από την Κυβέρνηση για την γραφειοκρατεία, την φορολογία, η οποία θα πρέπει να βοηθάει τις νέες επιχειρήσεις και όχι να είναι ανασταλτικός παράγοντας.
Φυσικά τα VCs που έχουν δημιουργηθεί θα παίξουν μεγάλο ρόλο μια και μπορούν να κάνουν τη διασύνδεση και τις συστάσεις με Ευρωπαϊκά κυρίως VCs (τα οποία επίσης είναι μια πολύ καλή επιλογή για τους Έλληνες founders παρά ίσως η Silicon Valley).
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Αλεξία, αν η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι θα πρέπει όλοι να πιέσουμε online και offline, προς αυτή την κατεύθυνση.

Στάθηκαν στη Marathon VC και στην VentureFriends και ειδικά στον Πάνο Παπαδόπουλο της Marathon, μια και όπως ανέφερε η Αλεξία μετά την εξαγορά της BugSense επέστρεψε στην Ελλάδα σαν επενδυτής και αυτό το παράδειγμα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι founders για να αναπτυχθεί ταχύτερα το ελληνικό οικοσύστημα, αρκεί να υπάρχουν και άλλα success stories, όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Η Αλεξία Τσότση – Μπονάτσου, από το 2010 έως το 2015 εργαζόταν στο Techcrunch και εν μέσω μιας επαγγελματικής εκδήλωσης γνώρισε τον Νίκο Μπονάτσο στην Αμερική και πριν δυο χρόνια παντρεύτηκαν εδώ στην Ελλάδα, σε ένα ξωκλήσι στο Λαύριο.
Μετά το Techcrunch έκανε μεταπτυχιακά στο Stanford και πλέον είναι και εκείνη Venture Capitalist σε επενδύσεις pre-seed kai seed.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εμπειρία που είχε σαν δημοσιογράφος στο Techcrunch την έχει κάνει να ξεχωρίζει τα ψέμματα ή τις υπερβολές των founders ενώ παρακίνησε τους Έλληνες founders να ασχοληθούν με τις μεγάλες βιομηχανίες της Ελλάδας, τον τουρισμό, την αγροδιατροφή και την ναυτιλία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις