Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ξεκίνησε και επίσημα ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας

Σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα οι νέοι δασμοί που επέβαλλαν οι ΗΠΑ σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα ύψους 34 δισ. δολαρίων, σηματοδοτώντας την έναρξη του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, με το Πεκίνο να απαντά άμεσα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε λίγο μετά την εφαρμογή των αμερικανικών δασμών ότι το Πεκίνο έχει ξεκινήσει ήδη την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα ύψους 34 δισ. δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη αλλά και στο παγκόσμιο εμπόριο.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, λίγες ώρες πριν από την έναρξη ισχύος των δασμών που επιβάλλει η Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να βάλουν στο στόχαστρο κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας άνω των 500 δισ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στη συνολική αξία των εισαγωγών που πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την Κίνα πέρυσι.

Από τη μεριά του, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε λίγο μετά την εκπνοή της προθεσμίας των ΗΠΑ την Παρασκευή, ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αντίποινα σε εισαγόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και γεωργικών προϊόντων. «Η Κίνα υποσχέθηκε ότι δεν θα ρίξει τον πρώτο πυροβολισμό, αλλά στο πλαίσιο υπεράσπισης των εθνικών της συμφερόντων δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει όπως είναι απαραίτητο», ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ «παραβιάζουν τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου» και πρόσθεσε ότι «ξεκίνησαν τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική Ιστορία».

«Η Κίνα αντιτίθεται πάντα στον εμπορικό προστατευτισμό και η μονομερής πίεση θα είναι μάταιη», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε καθημερινή ενημέρωση στο Πεκίνο.

«Μπορούμε μάλλον να πούμε ότι ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε και επίσημα», δήλωσε ο Chen Feixiang, καθηγητής εφαρμοσμένης οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Σανγκάης. «Εάν αυτό (σ.σ. ο πόλεμος) τελειώσει στα 34 δισ. δολάρια, θα έχει οριακή επίδραση και στις δύο οικονομίες, αλλά εάν κλιμακωθεί στα 500 δισ. δολάρια όπως είπε ο Τραμπ, τότε θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και στις δύο χώρες», πρόσθεσε.

Πηγή: EmeaGR

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις