Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αφιέρωμα στις 25 semifinalist ομάδες του MITEF Greece Startup Competition 2016, Μέρος 2ο

Ο διαγωνισμός MITEF Greece Startup Competition 2016 διοργανώνεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα από το MIT Enterprise Forum Greece και στοχεύει στο να συμβάλει ουσιαστικά στη δυναμική ανάπτυξη, την ποιοτική αναβάθμιση και την προώθηση της ελληνικής τεχνολογικής επιχειρηματικότητας.

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε και ανακοινώθηκαν οι 25 Startups που προκρίθηκαν στον ημιτελικό γύρο. Το τρίμηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής εκπαίδευσης που ακολουθούν οι 25 semifinalists βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Το Startupper.gr από την προηγούμενη εβδομάδα σας παρουσιάζει και τις 25 που αντιπροσωπεύουν τις καλύτερες εταιρείες που επιλέχθηκαν. Δείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματος πατώντας εδώ.

Αυτή την εβδομάδα συνεχίζουμε με άλλες πέντε εταιρείες.

 

Η ομάδα championsid.com, από αριστερά προς τα δεξιά: Κωνσταντίνος Συνοδινός, CEO & Founder, Μιχάλης Μόσχος, Senior Advisor & Co-Founder, Βασίλης Κιριμκιρίδης, CTO & Co-Founder.
Η ομάδα ChampionsID.com, από αριστερά προς τα δεξιά: Κωνσταντίνος Συνοδινός, CEO & Founder, Μιχάλης Μόσχος, Senior Advisor & Co-Founder, Βασίλης Κιριμκιρίδης, CTO & Co-Founder.

ChampionsID.com

H ομάδα αποτελείται από τους Κωνσταντίνο Συνοδινό, CEO & founder, Μιχάλη Μόσχο, Senior Advisor & Co-Founder, Βασίλη Κιριμκιρίδη, CTO & Co-founder και Χριστίνα Λουκίσσα, Digital Marketing Manager.

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση;
Πρόκειται για το πρώτο παγκόσμιο Discover & Connect Network του αθλητικού κόσμου. Συγκεκριμένα το championsID.com αποτελεί ένα κοινωνικό δίκτυο προβολής, διασύνδεσης και αξιολόγησης αθλητικού ταλέντου και προβολής αθλητών και επαγγελματιών του χώρου. Στοχεύει στην ανακάλυψη ταλέντων, τη διασύνδεση με την αθλητική ελίτ του πλανήτη και την εξερεύνηση ευκαιριών καριέρας απλά και μόνο μέσω του smartphone, του tablet ή του υπολογιστή.  Αθλητές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες από όλα τα sports,  προπονητές, scouters, managers, agents, χορηγοί, αθλητικοί δημοσιογράφοι, αθλητικά σωματεία και οργανισμοί, δημιουργούν την αθλητική/ ψηφιακή τους οντότητα και αλληλεπιδρούν, εξερευνούν ευκαιρίες ή αναζητούν πληροφορίες και δικτύωση.

Προβλήματα που επιλύετε /έμπνευση για ιδέα;
Ο παραδοσιακός τρόπος αναζήτησης και αξιολόγησης αθλητικών ταλέντων πραγματοποιείται μέσω συστάσεων και ταξιδιών για την παρακολούθηση των αγώνων και την επίτευξη γνωριμιών με scouters.  Αυτό αφήνει εκατομμύρια ταλέντα ανεξερεύνητα λόγω έλλειψης μέσων και τρόπων προβολής (μικρές πόλεις, έλλειψη γνωριμιών και πόρων). Στατιστικά ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων που έχουν το ταλέντο να παίξουν επαγγελματικά sports γίνονται recruited η ανακαλύπτονται με τους παραδοσιακούς τρόπους εύρεσης ταλέντων. Σκεφθείτε ότι για κάθε 1500 αθλητές αντιστοιχεί ένας ανιχνευτής ταλέντου.

Επιπλέον ο κόσμος του αθλητισμού αυτή την στιγμή δεν έχει κανένα ψηφιακό τρόπο προβολής πέρα από το facebook και τα άλλα γενικού περιεχομένου social networks. Ειδικά στα μικρότερης προβολής αθλήματα και κατηγορίες ο κόσμος διψάει για οποιοδήποτε τρόπο ανάδειξης και αναγνώρισης.

Αφορμή και έμπνευση για την σύλληψη της ιδέας αποτέλεσε η αθλητική πορεία του ίδιου του Κωνσταντίνου Συνοδινού (founder), ο οποίος έχοντας ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό, γνώριζε την καθημερινή μάχη που ένας αθλητής δίνει για πολλές ώρες προκειμένου να αναγνωριστεί, να προβληθεί σε ευρύτερο κοινό και να κυνηγήσει τις συνήθως λίγες πιθανότητες που έχει βάσει αριθμών να παίξει σε κορυφαίο επίπεδο.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα / κάποια milestones ίσως;
To ChampionsID.com πρόκειται για μια ελληνική προσπάθεια, με παγκόσμια ήδη εμβέλεια, μετρώντας μέσα σε 11 μήνες πιλοτικής λειτουργίας της πλατφόρμας πάνω από 13.000 εγγεγραμμένα μέλη από 17 αθλήματα παγκοσμίως (με την πλειοψηφία των χρηστών να είναι από της Η.Π.Α) και 50.000 followers στο Instagram. Η απευθείας επικοινωνία με δεκάδες χιλιάδες αθλητές όλο αυτό το διάστημα, έχει προσφέρει πολύτιμο feedback που οδηγεί στην δημιουργία νέων ποιοτικών χαρακτηριστικών που η ομάδα θέλει να παρουσιάσει στον αθλητικό κόσμο. Tη δεδομένη στιγμή έχοντας επιτύχει μια κρίσιμη μάζα χρηστών αυτής της τάξης, απαιτείται επένδυση για την ολοκλήρωση της πλατφόρμας, στοχευμένο πλάνο marketing και ανάπτυξη της championsID ομάδας ώστε να επιταχυνθεί με γεωμετρικό ρυθμό ο αριθμός των users της πλατφόρμας, όπως πραγματικά αξίζει στο αθλητικό στερέωμα.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε;
Η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό του MIT Enterprise Forum Greece έρχεται στην πιο κατάλληλη χρονική περίοδο που το project διαμορφώνεται και αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα, ως ένας ζωντανός οργανισμός. Αποτελεί επομένως εξαιρετική ευκαιρία για την ομάδα μας να λάβει γνώση και συμβουλευτική καθοδήγηση από ανθρώπους με πολλά χρόνια εμπειρίας στην επιχειρηματικότητα και πρόσβαση στο Αμερικανικό startup οικοσύστημα, καθώς η συγκεκριμένη αγορά αποτελεί βασικό στόχο της ομάδας του ChampionsID.com.

Η ομάδα EventReception.com, από αριστερά προς τα δεξιά: Λάζαρος Πετρίδης, Co-founder & Director, Ελένη Δημοπούλου, Co-founder & Creative director, και Αθανάσιος Φιδάνης, Co-founder & Technical director.
Η ομάδα EventReception.com, από αριστερά προς τα δεξιά: Λάζαρος Πετρίδης, Co-founder & Director, Ελένη Δημοπούλου, Co-founder & Creative director, και Αθανάσιος Φιδάνης, Co-founder & Technical director.

EventReception

Η ιδρυτική ομάδα της EventReception αποτελείται από την Ελένη Δημοπούλου, με 12ετή πείρα στη διοργάνωση δεξιώσεων & events, τον Σάκη Φιδάνη, με 20ετή καριέρα στην πληροφορική, και τον Δρ. Λάζαρο Πετρίδη με 10 χρόνια στη διοίκηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Την ομάδα επίσης πλαισιώνουν 3 developers.

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση;
Η EventReception είναι η δημιουργός ενός πρωτοποριακού online λογισμικού δεξιώσεων για ξενοδοχεία, χώρους δεξιώσεων, caterings, event & wedding planners.

Οι επαγγελματίες με ελάχιστες και πολύ απλές κινήσεις φτιάχνουν αυτόματα ψηφιακά αρχεία με online κατόψεις που είναι στη διάθεση των πελατών σε πραγματικό χρόνο, αυτόματες λίστες καλεσμένων, αναλυτικά reports αφίξεων, online σημειώσεις, ημερολόγια διαθεσιμότητας και πολλές ακόμη δυνατότητες που εκτινάσσουν την αποτελεσματικότητά της διοργάνωσης και ενθουσιάζουν πελάτες & καλεσμένους.

Οι πελάτες ολοκληρώνουν την ταξιθέτηση εύκολα χωρίς περιθώρια λάθους, ενώ οι καλεσμένοι καλωσορίζονται αυτόματα λίγες ώρες πριν τη δεξίωση με προσωπικά SMS ταξιθέτησης και πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των θέσεων και του τραπεζιού που θα καθίσουν ενώ έχουν στη διάθεσή τους έναν online navigation χάρτη προς το χώρο.

Οι δυνατότητες για να εγγυηθεί μια επιχείρηση την επιτυχημένη δεξίωση από κάθε πλευρά, πλέον είναι απίστευτες.

Προβλήματα που επιλύετε /έμπνευση για ιδέα;
Η EventReception λύνει τις οργανωτικές ανάγκες κάθε σύγχρονης επιχείρησης διοργάνωσης δεξιώσεων και events με απλό, γρήγορο και οικονομικό τρόπο έτσι ώστε να προωθήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις πωλήσεις τους.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε ως επαγγελματίες του χώρου κατά την προηγούμενη εργασιακή μας πορεία και η έλλειψη κάποιας αντίστοιχης, απλής και αξιόπιστης λύσης στη ξένη ή την ελληνική αγορά, μας οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του online λογισμικού για δική μας – καταρχήν – διευκόλυνση.

Το εξαιρετικό feedback που είχαμε από τους πελάτες και η κατακόρυφη αύξηση της παραγωγικότητας και της ποιότητας παροχής υπηρεσιών, μάς οδήγησαν στην απόφαση να προχωρήσουμε, ως μια ανεξάρτητη Start up πια, στην περαιτέρω ανάπτυξη και διάθεση του λογισμικού στην αγορά!

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα / κάποια milestones ίσως;
Αναπτύσσουμε διαρκώς νέες λύσεις σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των επαγγελματιών, των πελατών τους και των καλεσμένων.

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώσαμε το eGuestList app για android tablets και iPads που πλέον αντικαθιστά τις εκτυπωμένες λίστες καλεσμένων, εξαπλασιάζει την ταχύτητα υποδοχής των καλεσμένων, παρέχει λεπτομερή στατιστικά και βάζει τέλος σε κάθε υποψία σχετικά με τους καλεσμένους που πραγματικά ήρθαν σε μια δεξίωση.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε;
Η απόφασή μας να συμμετέχουμε στο διαγωνισμό του MIT Enterprise Forum Greece ήταν πολύ συνειδητή. Καταρχήν θέλαμε να δούμε αν η εταιρία μας έχει την ποιότητα να διακριθεί στις 25 καλύτερες Startups του συγκεκριμένου διαγωνισμού. Έχοντας πετύχει τον στόχο μας ενταχθήκαμε σε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης και υποστήριξης. Σε μόλις 3 βδομάδες τα εφόδια που μας έχει δώσει το MITEF Greece από κάθε πλευρά (mentoring, networking, workshops κλπ.) έχουν αλλάξει ολόκληρη τη φιλοσοφία της ομάδας μας.

Η ομάδα rooms-2-let, από αριστερά προς τα δεξιά: Νικόλας Φωτήλας, Δημήτηρης Κυμπιζής, Έφη Παπαχρήστου, Αγγελική Παπαθανασίου, Μιχαήλ Ριχάνι.
Η ομάδα rooms-2-let, από αριστερά προς τα δεξιά: Νικόλας Φωτήλας, Δημήτηρης Κυμπιζής, Έφη Παπαχρήστου, Αγγελική Παπαθανασίου, Μιχαήλ Ριχάνι.

rooms‐2‐let

Το management team της ομάδας αποτελείται από τον Νικόλα Φωτήλα, CEO & Founder, και τους συνεργάτες Δημήτρη Κυμπιζή, COO, Έφη Παπαχρήστου, Executive Advisor, Αγγελική Παπαθανασίου, Marketing Specialist & Business Development και Μιχαήλ Ριχάνι, Chief Analyst & Business Development.

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση;
Σε παγκόσμια κλίμακα, ο ταξιδιωτικός κλάδος αναπτύσσεται σημαντικά μέσω του διαδικτύου, με το 37% των συνολικών πωλήσεων στην Ευρώπη να πραγματοποιούνται πλέον online. Ταυτόχρονα, παρατηρείται σημαντική αύξηση (+19%) σε σχέση με πέρυσι, των συνολικών αναζητήσεων με τον όρο «ταξίδι στην Ελλάδα» (travel to Greece), τη στιγμή που η αντίστοιχη αύξηση φτάνει το 72% για αναζητήσεις από φορητές συσκευές. Ωστόσο, οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις δεν αξιοποιούν τις δυνατότητες του διαδικτύου στο μέγιστο βαθμό, καθώς μόνο 8% των καταλυμάτων δέχονται online κρατήσεις μέσω της ιστοσελίδας τους.

Η επιχειρηματική μας πρόταση αποτελείται από μια online πλατφόρμα η οποία δίνει τη δυνατότητα στα μικρά και μεσαία τουριστικά καταλύματα να αποκτήσουν μια ανταγωνιστική παρουσία στο διαδίκτυο και ταυτόχρονα να αυξήσουν τα έσοδά τους. Με τη δωρεάν καταχώρηση στην πλατφόρμα μας οι μικρές μονάδες μπορούν να ενισχύουν σημαντικά την προβολή τους από το πρώτο κιόλας λεπτό, ενώ διαφοροποιούμαστε από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τα τουριστικά γραφεία γιατί φέρνουμε κρατήσεις χωρίς να επιβαρύνουμε τους επαγγελματίες με επιπλέον κόστη ή προμήθειες. Όσοι θέλουν να κλείσουν δωμάτιο ή ξενοδοχείο μέσω διαδικτύου μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα μας, να επιλέξουν το ιδανικό κατάλυμα μέσα από χιλιάδες επιλογές και να πραγματοποιήσουν την κράτηση επικοινωνώντας απευθείας με τον ξενοδόχο εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόστος.

Προβλήματα που επιλύετε /έμπνευση για ιδέα;
Από τις έρευνες μας έχουμε δει ότι στην Ελλάδα λιγότερα από τα μισά από τα τουριστικά καταλύματα έχουν αξιοσημείωτη παρουσία στο διαδίκτυο και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά ανήκουν σε υψηλές κατηγορίες, ενώ υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων – πάνω από 40.000 με τα περισσότερα να είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που δεν έχουν καμία διαδικτυακή προβολή και ούτε καν δική τους ιστοσελίδα. Ως αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες δεν μπορούν να τα βρουν εύκολα, ενώ οι πωλήσεις των μικρών αυτών επιχειρήσεων βασίζονται μόνο στις εποχικές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό το χαμηλό ποσοστό εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει μέσο διαχείρισης το οποίο οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων να μπορούν να εμπιστεύονται και συμβουλεύονται γύρω από θέματα τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας.

Στόχος της εταιρείας μας είναι να καλύψει το παραπάνω κενό στην αγορά και να γίνει ένα εξαιρετικά καινοτόμο one­-stop shop για υπηρεσίες προβολής μικρών ξενοδοχείων, παρέχοντας μια σειρά υπηρεσιών στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς. (Δωρεάν καταχώριση στην ιστοσελίδα R2L χωρίς προμήθειες, δημιουργία ιστοσελίδας με ή χωρίς εργαλείο online κράτησης, premium listing στην ιστοσελίδα, online καμπάνιες μάρκετινγκ, συλλογή και επεξεργασία δεδομένων για σχεδιασμό της βέλτιστης τιμολογιακής πολιτικής, δημιουργία προωθητικού βίντεο και άλλα).

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα / κάποια milestones ίσως;
Η ομάδα Rooms­-2­-let έχει ένα πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Μέσω της δωρεάν καταχώρησης στην πλατφόρμα, η εταιρία έχει μια βάση δεδομένων με 13.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο. Στις αρχές του 2016 η εταιρία έχει ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό της, κάνοντας σημαντικές προσθήκες και θέλοντας να εστιάσει στην ανάλυση δεδομένων και το marketing. O άμεσος στόχος είναι να οργανωθεί η ομάδα για να επιτευχθεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, η ανάλυση της βάσης δεδομένων και η επικέντρωση στους τομείς/περιοχές της αγοράς όπου υπάρχει ενδιαφέρον. Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης να διαμορφωθεί ο τρόπος επικοινωνίας του single value proposition προς τους πιθανούς πελάτες.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε;
Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ευκαιρία να συμμετέχουμε στον διαγωνισμό και σίγουρα η πρόκριση μας στην ημιτελική φάση, παρέχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στο να παρουσιάσουμε την ιδέα μας στο ευρύ κοινό, να ακούσουμε γνώμες, ιδέες και απόψεις αλλά και να λάβουμε καθοδήγηση από έμπειρους επιχειρηματίες, επενδυτές και γκουρού της τεχνολογίας κατά τα πρώτα κρίσιμα επιχειρηματικά μας βήματα.

Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στο χώρο της τεχνολογίας, πιστεύουμε ότι η επαφή μας με τις υπόλοιπες καινοτόμες ιδέες θα διευρύνει τους ορίζοντές μας έτσι ώστε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πελάτες μας. Μέσα από αυτό το διαγωνισμό έχουμε ως στόχο όχι μόνο να εξασφαλίσουμε τα αναγκαία κεφάλαια προκειμένου να αναβαθμίσουμε γρήγορα τις υπηρεσίες μας και να μεγαλώσουμε σαν ομάδα αλλά και επίσης να δημιουργήσουμε ισχυρούς δεσμούς με άλλες νεοσύστατες επιχειρήσεις με σκοπό την σύμπραξη και αξιοποίηση συνεργιών.

Από πλευράς μας είμαστε πρόθυμοι να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις, να ανταλλάξουμε απόψεις, να λάβουμε μέρος σε εποικοδομητικές συζητήσεις και να βοηθήσουμε νέους επαγγελματίες σαν και εμάς να αποφύγουν λάθη και παγίδες που εμείς δεν προβλέψαμε έγκαιρα, αναλαμβάνοντας ρόλο μέντορα και καθοδηγητή σε θέματα που γνωρίζουμε καλά . Τέλος, λόγω του ότι δραστηριοποιούμαστε στον τουρισμό ελπίζουμε με τις φρέσκες ιδέες μας να παρέχουμε μια ελληνική προοπτική του κλάδου στην παγκόσμια κοινότητα MITEF

Η ομάδα VesselBot, από αριστερά προς τα δεξιά: Αθανασία Παναγιωτοπούλου Co-Founder /CMO και Κωνσταντίνος Κωμοδρόμος, Co-Founder /CEO.
Η ομάδα VesselBot, από αριστερά προς τα δεξιά: Αθανασία Παναγιωτοπούλου Co-founder & CMO και Κωνσταντίνος Κωμοδρόμος, Co-founder & CEO.

VesselΒot

H ομάδα VesselBot αποτελείται από τους Κωνσταντίνο Κωμοδρόμο, Co-founder & CEO, Αθανασία Παναγιωτοπούλου Co-founder & CMO ενώ πλαισιώνεται από ένα Senior Developer και ένα UI/UX .

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση;
Το VesselBot είναι μια καινοτόμος διαδικτυακή πλατφόρμα με τη μορφή υπηρεσίας SaaS, η οποία θα παρέχει τόσο στους Ναυλωτές όσο και τους  Ιδιοκτήτες πλοίων  στρατηγικά, λειτουργικά και οικονομικά οφέλη αποδοτικότητας, χρησιμοποιώντας ελάχιστους πόρους της εταιρίας τους σε σημαντικά χαμηλότερο κόστος από αυτό που λειτουργεί σήμερα η αγορά μέσω των παραδοσιακών εταιριών ναύλωσης.

Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα;
Στόχος του VesselBot είναι μέσω της τεχνολογίας να προσφέρει γρήγορα και τεκμηριωμένα εναλλακτικές προτάσεις του ιδανικού αντισυμβαλλόμενου για τη μεταφορά φορτίων βελτιώνοντας τον πολυσύνθετο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά σήμερα. Σήμερα ο όγκος των κατακερματισμένων δεδομένων που πρέπει να επεξεργαστεί κάποιος προκειμένου να καταλήξει στην ιδανική πρόταση συνεργασίας, είναι τόσο μεγάλος που πολλές φορές αυτό καθίσταται αδύνατο. Επιπλέον αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία και για τις δύο πλευρές, καθώς η πληροφόρηση προέρχεται από διαφορετικά μορφές, μπορεί να είναι είτε προφορική (f2f) είτε μέσω e-mail είτε μέσω τηλεφώνου. Ο όγκος των επιλογών περιορίζεται στο δίκτυο των ήδη υπαρχόντων συνεργατών και πολλές φορές μπορεί να μην επιλέγεται τελικά η καλύτερη δυνατή πρόταση. Ως αποτέλεσμα όλων των προαναφερόμενων παραγόντων είναι πως τόσο οι Ναυλωτές όσο και οι Ιδιοκτήτες  πλοίων δεν έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν πάντα στρατηγικές επιλογές οι οποίες θα τους προσφέρουν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα / κάποια milestones ίσως;
Η εταιρία μας βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της κατασκευής της πλατφόρμας και παρουσίασης της στα εμπλεκόμενα μέρη της αγοράς της Ναυτιλίας.  

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε;
Στο διαγωνισμό έχουμε συμμετάσχει καθώς επιθυμούμε να λάβουμε μέσα από το δίκτυο του MITEF και των μεντόρων του τις κατάλληλες κατευθύνσεις που θα μας επιτρέψουν να προωθήσουμε το προϊόν μας σε ξένες αγορές. Επιπλέον στόχος μας είναι να μπορέσουμε να αποκτήσουμε γνώση μέσα από τα σεμινάρια και να επεκτείνουμε το δίκτυο γνωριμιών μας σε αγορές του εξωτερικού μέσα από το διεθνές δικτύου του MITEF.

Η ομάδα work it, από αριστερά προς τα δεξιά: Μιχάλης Κορκάρης, Co-Founder & CEO, Θοδωρής Ντίλος, Co-Founder & Sales Manager, και Ιωάννης Φρόντζος, Co-Founder & Product Manager.
Η ομάδα work it, από αριστερά προς τα δεξιά: Μιχάλης Κορκάρης, Co-Founder & CEO, Θοδωρής Ντίλος, Co-Founder & Sales Manager, και Ιωάννης Φρόντζος, Co-Founder & Product Manager.

work it

H ομάδα work it αποτελείται από τους Cofounders Μιχάλη Κορκάρη, Θοδωρή Ντίλο και Γιάννη Φρόντζο.

Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα;
Μετά από αρκετά χρόνια ενασχόλησης με τον κλάδο, διαπιστώσαμε πως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα αξιολόγησης και εύρεσης κατάλληλου προσωπικού από τους επαγγελματίες του κλάδου εστίασης. Έπειτα από εκτενή ανάλυση αυτού του προβλήματος, καταλήξαμε στα 3 βασικά κενά που υπάρχουν σε όλη τη διαδικασία:

Το κενό ανάμεσα στις επιχειρήσεις και την εύρεση κατάλληλων εργαζομένων, μέσω ενός ομοιογενούς συστήματος μεγάλου βεληνεκούς.
Η έλλειψη ενός εργαλείου αξιολόγησης του προσωπικού και των προσφερόμενων υπηρεσιών, κυρίως στον χώρο εστίασης.
Η «αδυναμία» των πελατών, στα καταστήματα εστίασης, να εκφράσουν την άποψή τους για τις υπηρεσίες που δέχονται και να επιβραβευτούν για αυτήν την ενέργεια από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση;
Η λύση στο προαναφερθέν πρόβλημα έρχεται μέσω της πρότασής μας, με την ολοκληρωμένη πλατφόρμα work it. Μέσω αυτής, απευθυνόμαστε στις ανάγκες όλων των επαγγελματιών του κλάδου εστίασης. Στόχος της νέας μας πλατφόρμας είναι να φέρει στο προσκήνιο το ανθρώπινο δυναμικό των καταστημάτων εστίασης και να δώσει την ευκαιρία στους καλύτερους επαγγελματίες να αναδειχθούν, μέσα από την ποιότητα της δουλειάς τους. Το work it προσδοκά να συνθέσει ένα ισχυρό «τρίγωνο» μεταξύ των εργαζομένων, των καταστημάτων και των τελικών πελατών.

Το work it είναι η πρώτη πλατφόρμα δικτύωσης κι επιβράβευσης του ανθρώπινου δυναμικού στον επισιτιστικό κλάδο, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους να λάβουν αξιολογήσεις για τις υπηρεσίες τους σε μορφή εικονικών tips, από τους πελάτες των καταστημάτων. Οι θετικές, αφού σχόλια ή αρνητικές δεν υπάρχουν, αξιολογήσεις ενισχύουν το επαγγελματικό προφίλ που έχει ήδη δημιουργήσει ο εργαζόμενος στην πλατφόρμα και τον τοποθετούν μπροστά από τον ανταγωνισμό στο κομμάτι της εύρεσης εργασίας που γίνεται μέσα από το work it. Οι αξιολογήσεις αυτές ενισχύουν ταυτόχρονα και την εικόνα ενός καταστήματος μιας και το αναδεικνύουν σαν κατάστημα για το “εξαιρετικό service”, κάτι που είναι πλέον μετρήσιμο μέσω των tips. Πόσες φορές έχετε πάει σε ένα εστιατόριο που ενώ σας εντυπωσίασε το φαγητό, το service ήταν κατώτερο των προσδοκιών;

Συμπληρωματικά, τα tips αυτά λειτουργούν και σαν “φορητή φήμη” του εκάστοτε εργαζόμενου. Πλέον, εκτός από τη δυνατότητα των μαγαζιών να παίρνουν τα εύσημα (μέσω των πολύ γνωστών foursquare ή trip advisor) για την πολύ καλή εξυπηρέτηση ή το εξαιρετικό φαγητό/κοκτέιλ/καφέ, το προσωπικό του κάθε καταστήματος θα μπορεί να αναγνωρίζεται για το επίπεδο του επαγγελματισμού του.
Ως εκ τούτου, ο/η εργαζόμενος/η θα μπορεί να μεταφέρει αυτή τη θετική ανταπόκριση των πελατών προς το πρόσωπό του/της και στο επόμενο μαγαζί που θα πάει να εργαστεί, ανεβάζοντας ταυτόχρονα το status της εξυπηρέτησης του νέου χώρου εργασίας.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα / κάποια milestones ίσως;
Το work it φιλοδοξεί να καλύψει στο έπακρο τις ανάγκες ζήτησης εξειδικευμένου προσωπικού που υπάρχουν στον χώρο, προσφέροντας εύκολες, αλλά άρτιες υπηρεσίες στους χρήστες της. Γι’ αυτόν τον λόγο, προσφέρει στις επιχειρήσεις έναν ειδικό χώρο που μπορούν να αναρτούν τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας τους και να βρίσκουν τους κατάλληλους επαγγελματίες. Οι εργαζόμενοι, επίσης, είναι άμεσα ενημερωμένοι για την κίνηση εργασιών στον κλάδο και μπορούν να αναζητήσουν εύκολα και γρήγορα τη νέα τους θέση.

Παράλληλα, όπως ήδη προαναφέρθηκε, το work it είναι το μοναδικό μέσο που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες που επισκέπτονται τις επιχειρήσεις του κλάδου, να αξιολογούν την εξυπηρέτηση που δέχονται. Αυτό είναι εφικτό μέσω της εφαρμογής για android smartphones με το όνομα tippy by work it. Η εφαρμογή είναι σχεδιασμένη ακολουθώντας όλες τις τελευταίες τάσεις, με σκοπό να είναι όσο πιο φιλική στη χρήση της. Μέσα σε λίγα taps, ο κάθε χρήστης μπορεί να επιβραβεύσει τον επαγγελματία που τον εξυπηρέτησε στο εκάστοτε μαγαζί, ενώ η πλατφόρμα συλλέγει και ταξινομεί τις αξιολογήσεις των χρηστών σε πραγματικό χρόνο.

Με αυτόν τον τρόπο, οι επαγγελματίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενημερώνονται για τις αξιολογήσεις που δέχονται. Το αντικειμενικό κριτήριο αξιολόγησης – μέσω των τελικών καταναλωτών – βοηθάει τόσο τις επιχειρήσεις να βρουν το προσωπικό που πληροί τα κριτήρια, όσο και τους ίδιους τους επαγγελματίες, βοηθώντας τους να εστιάσουν στη βελτίωση και την εξέλιξή τους.

Το οικοσύστημά μας μετράει ήδη τέσσερις μήνες «on air» – ενεργό από τον Νοέμβριο του 2015 – και φιλοξενεί περισσότερους από 350 επαγγελματίες και 450 επιχειρήσεις.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε;
Θεωρούμε τον διαγωνισμό του MIT Enterprise Forum Greece έναν από τους σπουδαιότερους και εγκυρότερους στον χώρο των ελληνικών startups. Ως ομάδα του work it μας ενθουσιάζουν οι καινοτόμες ιδέες και η συνεχής εξέλιξη των νεοφυών επιχειρήσεων, επομένως δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερη επιλογή από το να συμμετέχουμε στην επιχειρηματική κοινότητα του MITEF. Η ευκαιρία να αναμειχθούμε με τις τρέχων πιο αξιόλογες επιχειρηματικές προτάσεις και η επικοινωνία με ανθρώπους εξειδικευμένους στην διαχείριση επιχειρήσεων, είναι αυτό που μας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Το work it μέσα από τον διαγωνισμό επιδιώκει να αναπτύξει το επιχειρηματικό του μοντέλο στο επόμενο στάδιο ώστε να προσεγγίσει επενδυτές και να αποκομίσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Η προώθησή μας, οι συμβουλές των ειδικών στη χάραξη πολιτικής marketing και επαφή με επενδυτές είναι οι κύριες επιδιώξεις μας.

Για  περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο www.mitefgreece.org για να λαμβάνουν ενημερώσεις σχετικά με το διαγωνισμό καθώς και τα social media του ΜΙΤΕF Greece.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις