Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νέο ρεκόρ “προσλήψεων” ρομπότ στις ΗΠΑ το 2018

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζουν την αυτοματοποίηση των γραμμών παραγωγής τους οι αμερικανικές εταιρείες, που πέρυσι “προσέλαβαν” περισσότερα ρομπότ από ποτέ άλλοτε.

Σε αυτό συνέβαλε αφενός η μείωση του κόστους για τέτοιου είδους επενδύσεις και αφετέρου οι συνεχώς αυξανόμενες δυνατότητες των “έξυπνων” μηχανών, που άνοιξαν στα ρομπότ την πόρτα ακόμη περισσότερων τομέων της οικονομίας, πέραν των παραδοσιακών όπως η αυτοκινητοβιομηχανία.

Σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης για την προώθηση του αυτοματισμού A3 (Association for Advancing Automation), που επικαλείται το Reuters, οι αποστολές ρομπότ προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις έφτασαν τις 28.478 το 2018, αυξημένες κατά 16% σε σύγκριση με το 2017.

Από τα στοιχεία της A3 προκύπτει, μάλιστα, ότι οι αποστολές αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς της οικονομίας που παρακολουθεί η ένωση, εκτός από αυτόν της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου καταγράφηκε μείωση μετά την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου εξοπλισμού των αυτοκινητοβιομηχανιών, κυρίως στο κομμάτι παραγωγής νέων μοντέλων φορτηγών.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία, οι “προσλήψεις” ρομπότ στις εταιρείες τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 60% το 2018 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενός στον τομέα των ημιαγωγών και των ηλεκτρονικών προϊόντων ξεπέρασαν το 50%. Στη βιομηχανία μετάλλων οι επενδύσεις σε ρομπότ εμφάνισαν αύξηση 13%.

Σύμφωνα με το Reuters, η πίεση για αυτοματοποίηση της παραγωγής αυξάνεται, καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις επιδιώκουν την μείωση του κόστους εργασίας σε μια συρρικνούμενη αγορά εργασίας.

Για πολλές αμερικανικές εταιρείες, μάλιστα, που εξετάζουν να επαναπατρίσουν τις δραστηριότητές τους, ως απόρροια των εμπορικών πολέμων που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση Τραμπ, ο αυτοματισμός ίσως να αποτελεί τον καλύτερο τρόπο ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές, δεδομένου του υψηλότερου εργατικού κόστους στις ΗΠΑ.

Όπως τονίζει, εξάλλου, ο Bob Doyle, αντιπρόεδρος της A3, η αυτοματοποίηση επεκτείνεται πλέον πολύ πιο πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεγάλων βιομηχανιών, σε αποθήκες και μικρότερες παραγωγικές μονάδες διάφορων κλάδων της οικονομίας.

Χαρακτηριστικά παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος των τροφίμων και ποτών, ο οποίος είναι από τους πλέον ενεργούς στο μέτωπο αυτό, σύμφωνα με τον Dan Hasley, διευθυντή πωλήσεων και μάρκετινγκ της Kawasaki Robotics (USA) Inc, μέλος της ιαπωνικής Kawasaki Heavy Industries. “Η βιομηχανία τροφίμων αρχίζει πραγματικά αν απογειώνεται” στο μέτωπο του αυτοματισμού, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Hasley.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο EMEAgr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις