Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

1X Technologies: Νέος γύρος χρηματοδότησης ύψους 100 εκατ. δολαρίων για τη νορβηγική Startup ρομποτικής

Η startup ελπίζει ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ της θα συνεργαστούν με τους ανθρώπους με στόχο να ωφελήσουν την κοινωνία και να βοηθήσουν στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης εργασίας στον κόσμο.

Η 1X Technologies, μια νορβηγική startup ρομποτικής που υποστηρίζεται από την OpenAI, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια στον γύρο χρηματοδότησης Series B από μια μακρά λίστα άλλων μεγάλων ονομάτων, συμπεριλαμβανομένης της Samsung.

Η επένδυση προέρχεται από την EQT Ventures με τη συμμετοχή της Samsung NEXT, του ομίλου Nistad και των υφιστάμενων εταιρικών υποστηρικτών Sandwater και Skagerak Capital.

Η εταιρεία ανέφερε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την υποστήριξη των υφιστάμενων πελατών της και να φέρει το νέο διπλό “NEO” στην αγορά.

Η startup ελπίζει ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ της θα συνεργαστούν με τους ανθρώπους με στόχο να ωφελήσουν την κοινωνία και να βοηθήσουν στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης εργασίας στον κόσμο.

Ωστόσο, δεν πρόκειται να είναι μια εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι τα διπλά ρομπότ (bipedal robots) υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τους μεγάλους κολοσσούς (deep-pocketed players), και γίνονται μόνο καλύτερα με τις νέες εξελίξεις της AI.

Τι έχει προσφέρει η εταιρεία με τα AI ρομπότ;
Ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια από τον Bernt Øivind Børnich, και ξεκίνησε ως Halodi Robotics για να κατασκευάσει ρομπότ γενικού σκοπού για την αντιμετώπιση εργασιακά έντονων εργασιών.

Με την πάροδο των ετών, η εταιρεία ανέπτυξε την τεχνολογία της, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινητήρα οδήγησης ροπής στον κόσμο για την μίμηση της μαλακής, οργανικής κίνησης των μυών, και άρχισε να την μεταφέρει και στους πελάτες.

Ωστόσο, η μεγάλη ανακάλυψη ήρθε το 2022 όταν η 1X συνεργάστηκε με την OpenAI και άρχισε να ψάχνει για μοντέλα AI για να προσθέσει την τεχνητή νοημοσύνη στις μηχανές της.

Η εταιρεία εισήγαγε τη γλώσσα χρήσης και ενσωμάτωσε μοντέλα μάθησης που επιτρέπουν στο ρομπότ να κατανοήσει τι ζητάει ο χρήστης σε φυσική γλώσσα και να εκτελέσει αυτό το έργο – ουσιαστικά χρησιμεύοντας ως το μυαλό του, ενώ μαθαίνει με την πάροδο του χρόνου.

Το Eve, το ρομπότ με ρόδες, έχει ήδη αναπτυχθεί με πολλές οργανώσεις για βιομηχανικές εργασίες όπως η μετακίνηση εξοπλισμού, το άνοιγμα των θυρών και η εκτέλεση εντολών ενώ κινείται φυσικά μέσα σε μη δομημένο/δομημένο χώρο. Ο αλγόριθμος του ρομπότ έμαθε αυτά τα καθήκοντα στο στούντιο της εταιρείας στη Νορβηγία.

Εκπαίδευση των ρομπότ

«Στο Moss της Νορβηγίας, τα ρομπότ μας εκπαιδεύονται για πρακτικά καθήκοντα, γενική χρήση και βιομηχανική συμπεριφορά χρησιμοποιώντας ενσωματωμένη μάθηση. Εμπνευσμένη από τις προόδους των ψηφιακών βοηθών και των αυτόνομων αυτοκινήτων, η μέθοδος συλλογής δεδομένων της 1X αποκλίνει από τις παραδοσιακές κωδικοποιήσεις και τους προκαθορισμένους αλγόριθμους. Χρησιμοποιώντας το VR Teleop, οι 1X Operators καθοδηγεί τα ρομπότ μέσα από ποικίλα σενάρια του πραγματικού κόσμου, προσφέροντας μια διαισθητική κατανόηση της δυσκολίας και του πόσο εφικτή είναι μια εργασία. Όταν τα δεδομένα συλλεχθούν κλιμακωτά, το ρομπότ έχει μάθει μια νέα ικανότητα.

Η εταιρεία αναπτύσσει επίσης το “Neo”, ένα διπλό ανθρωποειδές που στοχεύει στις καταναλωτικές αγορές. Έχει σχεδιαστεί για καθημερινή βοήθεια στο σπίτι, προσφέροντας υποστήριξη για οικιακές εργασίες όπως καθαρισμός, οργάνωση ή εκτέλεση εργασιών.

Είναι σημαντικό ότι και τα δύο ρομπότ λειτουργούν αυτόνομα από προεπιλογή, η 1X εξακολουθεί να κρατά την επιλογή του ελέγχου τους εξ αποστάσεως, μόνο σε περίπτωση που δεν μπορούν να χειριστούν μια συγκεκριμένη εργασία ή βρίσκονται σε μια επικίνδυνη κατάσταση.

Ανάπτυξη της επιχείρησης

Σήμερα, η 1X κατασκευάζει ρομπότ σε εμπορική κλίμακα, αλλά τα ακριβή στοιχεία ανάπτυξης της εταιρείας παραμένουν άγνωστα. Τα λίγα ονόματα των πελατών που επισημαίνονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας ήταν Sunnass Hospital and η Everon η οποία ανέπτυξε περίπου 250 ρομπότ για τη νυχτερινή φύλαξη στα εμπορικά κτίρια.

Με αυτόν τον γύρο, το συνολικό κεφάλαιο της 1X αυξήθηκε σε σχεδόν 137 εκατομμύρια δολάρια, η εταιρεία σχεδιάζει να αξιοποιήσει το έργο της για να υποστηρίξει τους υπάρχοντες πελάτες της , καθώς και να φέρει το “Neo” στην καταναλωτική αγορά. Σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει τη στρατηγική συλλογής δεδομένων και κατάρτισης για την ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Ted Persson, συνεργάτης της EQT Ventures, σε δήλωσή του ανέφερε ότι «Τα ρομπότ βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα τα γλωσσικά μοντέλα, έχουν κάνει τις προοπτικές τους ακόμα καλύτερες. Πολλές οργανώσεις σήμερα πειραματίζονται με ρομπότ και ανθρωποειδή, συμπεριλαμβανομένης της Boston Dynamics του Hyundai Motor Group και της Tesla του Elon Musk, η οποία αναπτύσσει ένα ανθρώπινο είδος γενικής χρήσης με δυνατότητα AI που ονομάζεται Optimus».

Σύμφωνα με την MarketsAndMarkets, η αγορά για ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να αυξηθεί από 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 35,3 δισ. δολάρια το 2026, με CAGR περίπου 39%.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις