Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

OpenAI: Αδύνατο να δημιουργηθούν εργαλεία όπως το Chat gpt χωρίς πρόσβαση σε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα

Chatbots όπως το Chat gpt και γεννήτριες εικόνων όπως το Stable Diffusion «εκπαιδεύονται» σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που λαμβάνονται από το διαδίκτυο, με πολλά από αυτά να καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα,  μια νομική προστασία έναντι της χρήσης του έργου κάποιου χωρίς άδεια.

Η OpenAI δήλωσε ότι θα ήταν αδύνατο να δημιουργηθούν εργαλεία όπως το πρωτοποριακό chatbot Chat gpt χωρίς πρόσβαση σε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, καθώς αυξάνεται η πίεση στις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης για το περιεχόμενο που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των προϊόντων τους.

Chatbots όπως το Chat gpt και γεννήτριες εικόνων όπως το Stable Diffusion «εκπαιδεύονται» σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που λαμβάνονται από το διαδίκτυο, με πολλά από αυτά να καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα,  μια νομική προστασία έναντι της χρήσης του έργου κάποιου χωρίς άδεια.

Τον περασμένο μήνα, οι New York Times μήνυσαν την OpenAI και τη Microsoft, η οποία είναι κορυφαίος επενδυτής στην OpenAI και χρησιμοποιεί τα εργαλεία της στα προϊόντα της, κατηγορώντας τους για «παράνομη χρήση» της δουλειάς της για τη δημιουργία των προϊόντων τους.

Σε μια υποβολή προς την επιτροπή επικοινωνιών και ψηφιακής επιλογής της Βουλής των Λόρδων, η OpenAI δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να εκπαιδεύσει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το μοντέλο GPT-4, την τεχνολογία πίσω από το Chat gpt, χωρίς πρόσβαση σε έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

«Επειδή τα πνευματικά δικαιώματα σήμερα καλύπτουν σχεδόν κάθε είδους ανθρώπινη έκφραση, συμπεριλαμβανομένων των blogposts, των φωτογραφιών, των αναρτήσεων φόρουμ, του κώδικα λογισμικού και των κυβερνητικών εγγράφων,  θα ήταν αδύνατο να εκπαιδεύσουμε τα σημερινά κορυφαία μοντέλα AI χωρίς τη χρήση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα», δήλωσε η OpenAI στην Telegraph.

Πρόσθεσε ότι ο περιορισμός του εκπαιδευτικού υλικού σε βιβλία και σχέδια εκτός πνευματικών δικαιωμάτων θα παρήγαγε ανεπαρκή συστήματα τεχνητής νοημοσύνης: «Ο περιορισμός των δεδομένων κατάρτισης σε βιβλία και σχέδια δημόσιου τομέα που δημιουργήθηκαν πριν από περισσότερο από έναν αιώνα θα μπορούσε να αποφέρει ένα ενδιαφέρον πείραμα, αλλά δεν θα παρείχε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των σημερινών πολιτών».

Απαντώντας στην αγωγή των NYT σε μια ανάρτηση ιστολογίου που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της τη Δευτέρα, η OpenAI δήλωσε: «Υποστηρίζουμε τη δημοσιογραφία, συνεργαζόμαστε με ειδησεογραφικούς οργανισμούς και πιστεύουμε ότι η αγωγή των New York Times είναι χωρίς αξία».

Προηγουμένως, η εταιρεία δήλωσε ότι σέβεται «τα δικαιώματα των δημιουργών περιεχομένου και των ιδιοκτητών». Η υπεράσπιση των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης για τη χρήση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα τείνει να στηρίζεται στο νομικό δόγμα της «δίκαιης χρήσης», το οποίο επιτρέπει τη χρήση περιεχομένου σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να ζητείται η άδεια του κατόχου. Στην υποβολή της, η OpenAI δήλωσε ότι πιστεύει ότι «νομικά, ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων δεν απαγορεύει την εκπαίδευση».

Η αγωγή των NYT ακολούθησε πολλές άλλες νομικές καταγγελίες εναντίον της OpenAI. Οι John Grisham, Jodi Picoult και George RR Martin ήταν μεταξύ των 17 συγγραφέων που μήνυσαν την OpenAI τον Σεπτέμβριο ισχυριζόμενοι «συστηματική κλοπή σε μαζική κλίμακα». 

Η Getty Images, η οποία κατέχει μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες φωτογραφιών στον κόσμο, μηνύει τον δημιουργό του Stable Diffusion, Stability AI, στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και την Ουαλία για φερόμενες παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. Στις ΗΠΑ, μια ομάδα μουσικών εκδοτών, συμπεριλαμβανομένης της Universal Music, μηνύουν την Anthropic, την εταιρεία που υποστηρίζεται από την Amazon πίσω από το chatbot Claude, κατηγορώντας την για κατάχρηση «αναρίθμητων» στίχων τραγουδιών που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα για να εκπαιδεύσει το μοντέλο της.

Η OpenAI είναι μεταξύ των εταιρειών που συμφώνησαν να συνεργαστούν με κυβερνήσεις για τη δοκιμή ασφάλειας των πιο ισχυρών μοντέλων τους πριν και μετά την ανάπτυξή τους, μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε σε παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις