Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

EIT RawMaterials Accelerator: Διασφαλίζοντας το παραγωγικό μέλλον της Ευρώπης!

To European Institute of Innovation & Technology (ΕΙΤ) είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ για την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε όλη την Ευρώπη. Ένας τομέας, το EIT RawMaterials επιθυμεί να εντοπίσει τις καλύτερες ιδέες σχετικά με τις πρώτες ύλες μέσα από ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης.

Το μοντέλο του τομέα της ενέργειας, EIT InnoEnergy, έχει ακολουθηθεί και σε αυτή τη περίπτωση μια και το EIT RawMaterials θα συνδέσει μεγάλους παίκτες του χώρου των πρώτων υλών με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα αλλά και με την εκπαίδευση και την έρευνα για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και προϊόντων και βελτίωση των υπαρχόντων διαδικασιών.

Οι πρώτες ύλες είναι ένας κρίσιμος τομέας για το μέλλον της Ευρώπης, με την Κίνα να είναι ο μεγάλος παίκτης στον χώρο. Πρόκειται για μια στρατηγική προτεραιότητα της Ευρώπης μια και η ενδυνάμωση και η ανάπτυξη στο συγκεκριμένο αντικείμενο μπορεί βραχυχρόνια να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, για παράδειγμα, και μακροχρόνια να ανεβάσει επίπεδο την Ευρώπη στο σύνολό της υποστηρίζοντας και βελτιστοποιώντας την βιομηχανική παραγωγής της.

Τα βασικά αντικείμενα του EIT RawMaterials είναι:
  • Ο εντοπισμός και η εξερεύνηση πρώτων υλών, μια και η Ευρώπη βασίζεται σε μεγάλο μέρος σε εισαγωγές πρώτων υλών ενώ τα αποθέματα εξαντλούνται τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.
  • Βιώσιμη Εξόρυξη, πρόκειται για μια εξαιρετικά πολύπλοκη και ευαίσθητη διαδικασία, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά ζητήματα, η οποία θα πρέπει να γίνει ακόμα πιο αποδοτική.
  • Η επεξεργασία πρωτευόντων και δευτερευόντων υλικών είναι επίσης μια μεγάλη βιομηχανία που έχει πολλά περιθώρια βελτιώσεων και βελτιστοποιήσεων.
  • Η αντικατάσταση κρισίμων και ενδεχομένως τοξικών υλικών με άλλα πιο βιώσιμα είναι επίσης ένας μεγάλος στόχος.
  • Τέλος, η ανακύκλωση των υλικών και προϊόντων που έχουν τερματίσει την ζωή τους αλλά και των βιομηχανικών αποβλήτων και των παραπροϊόντων κρύβει πολλές ευκαιρίες.

Το EIT RawMaterials καλεί ομάδες και Startups οι οποίες βρίσκονται σε επίπεδο επιβεβαίωσης της ιδέας τους ή του προϊόντος τους στο εργαστήριο ή έχουν ένα MVP, έστω και αρχικού σταδίου, να υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα Acceleration μέχρι τις 30 Ιουλίου 2018.

Το πρόγραμμα έχει τρεις φάσεις, με τις ομάδες να πρέπει να εκπληρώνουν την κάθε φάση για να προχωρήσουν στην επόμενη.
Οι επιλεγμένες ομάδες θα λάβουν 15.000 ευρώ για να καλύψουν τα έξοδά τους για την ολοκλήρωση της Φάσης 1 του προγράμματος.
Οι ομάδες της δεύτερης φάσης θα λάβουν έως 30.000 ευρώ χρηματοδότηση και θα έχει διάρκεια 3-6 μήνες ενώ ομάδες που θα περάσουν στη τρίτη φάση και θα έχουν έτοιμο το προϊόν να βγει στην αγορά θα λάβουν χρηματοδότηση έως 45.000 ευρώ, με την προοπτική άμεσης συνεργασίας με μεγάλες εταιρείες του χώρου.

Στόχος του EIT RawMaterials είναι μέχρι το τέλος του 2019 να έχει υποστηρίξει 10 με 20 νέες Startups οι οποίες θα παράξουν πάνω από 120 πατέντες, θα δημιουργήσουν πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας και θα παράξουν 50 με 80 νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το EIT RawMaterials έχει παρουσία στην Ελλάδα, η οποία ανήκει στο Ανατολικό Κέντρο με έδρα τo Wroclaw της Πολωνίας, με την έδρα του οργανισμού να είναι στην Γερμανία.

Περισσότερες πληροφορίες και την αίτηση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις