Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Inside Airbnb: Πως το Airbnb επηρεάζει τις πόλεις μας

Μπορεί το Airbnb να αναφέρει ότι αντιμετωπίζει το “μονοπώλιο” των  ξενοδοχείων και να κάνει πραγματικότητα την κοινόχρηστη οικονομία αλλά έχει αλλάξει δραματικά θα λέγαμε τα δεδομένα για τους μόνιμους κατοίκους στις δημοφιλείς πόλεις.

Έλλειψη σπιτιών προς ενοικίαση και υψηλά ενοίκια είναι δυο από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις του Airbnb στις πόλεις και αυτό αποδεικνύεται από την ανάλυση δεδομένων που προσφέρει δημόσια το ίδιο το Airbnb και πρωτοβουλίες όπως το Inside Airbnb.

Στις πόλεις που έχει αναλύσει το Inside Airbnb φυσικά περιλαμβάνεται και η Αθήνα με στοιχεία του Μάιου 2018.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι γίνεται παγκόσμια τάση η ενοικίαση ολόκληρων σπιτιών και όχι δωματίων, μια και το 83.2% των 5.127 διαθέσιμων αγγελιών στην Αθήνα αφορούν ολόκληρα σπίτια δυστυχώς.
Κάθε σπίτι ενοικιάζεται για περίπου 96 ημέρες το έτος και η μέση τιμή αγγίζει τα 55 ευρώ το βράδυ. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο ιδιοκτήτης έχει ένα μηνιαίο έσοδο γύρω στα 400 ευρώ το μήνα με την περιστασιακή ενοικίαση 3 μηνών και φυσικά δεν το ενοικιάζει μακροχρόνια.

Τα σπίτια του Airbnb στην Αθήνα είναι διαθέσιμα 248 ημέρες το έτος σε συντριπτική πλειοψηφία κάτι που σημαίνει ότι έχουν βγει από την αγορά.

Σε μια άλλη εξαιρετικά δημοφιλή πόλη, αυτή της Βαρκελώνης, υπάρχουν 17.221 αγγελίες από τις οποίες το 40% είναι ολόκληρα σπίτια, ένα γεγονός σαφώς πιο θετικό για την τοπική κοινωνία.
Οι ενοικιάσεις γίνονται για 101 βράδια το έτος με μέση τιμή 97 ευρώ και μέσο μηνιαίο εισόδημα για τους ιδιοκτήτες γύρω στα 700 ευρώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις