Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλλον δίνει το “πράσινο φως” στην εξαγορά της Shazam από την Apple

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNBC και το Reuters, η Apple μάλλον θα κερδίσει την άνευ όρων έγκριση τς αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ για την εξαγορά της Shazam. Οι ενστάσεις των αντιμονοπωλιακών ρυθμιστικών αρχών της ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πως με την απόκτηση της Shazam η Apple αποκτά ένα αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της. 

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, θα βοηθούσε τον κατασκευαστή του iPhone να ανταγωνιστεί καλύτερα τη Spotify, τον ηγέτη του κλάδου στις υπηρεσίες streaming μουσικής.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια έρευνα πλήρους κλίμακας για τη συμφωνία τον Απρίλιο, μια έρευνα που θα χρησιμοποιήσει σαν ορόσημο για να εξευμενίσει τις πρόσφατες ανησυχίες της ότι οι εταιρείες μπορούν να αγοράσουν έναν πλούσιο σε δεδομένα αντίπαλο για να του αποσπάσουν όλα τα δεδομένα ή να χρησιμοποιήσουν την συμφωνία για να αποδυναμώσουν και να εξαλείψουν τους αντιπάλους τους.

Η αντιμονοπωλιακή αρχή της ΕΕ δήλωσε ότι ανησυχεί ότι η συμφωνία Shazam θα μπορούσε να δώσει στην Apple ένα αθέμιτο πλεονέκτημα “κλέβοντας χρήστες” από τους αντιπάλους της. Εκτός από αυτό όμως αναφέρθηκε σε ανησυχίες ότι η Apple θα μπορούσε μετά την εξαγορά, να σταματήσει τις παραπομπές του Shazam σε ανταγωνιστές της Apple Music, της δεύτερης μεγαλύτερης υπηρεσίας streaming στην Ευρώπη.

Η Επιτροπή ανέλαβε την υπόθεση από εθνικές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ύστερα από αίτημα επτά ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Μέχρι στιγμής κανένας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή την ίδια την Apple δεν έχει σχολιάσει την διαρροή αυτή, ενώ η επίσημη απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η προσφορά της Apple για την απόκτηση της Shazam, πηγές την φέρνουν κοντά στα 400 εκατ. δολάρια, αρκετά μακριά από την πρόσφατη αποτίμηση της Shazam στα 1 δισ. δολάρια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις