Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι νικητές του ελληνικού τελικού NASA Space Apps Challenge 2018

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge 2018 που διοργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην πόλη της Λάρισας από τον φορέα Βιομιμητισμού Ελλάδος Έρευνας και Καινοτομίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας.

Φέτος η συμμετοχή άγγιξε τους 30.000 πολίτες από 70 χώρες και 200 πόλεις σε όλο τον κόσμο που συνεργάστηκαν  για να αναπτύξουν τις λύσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη γη, χρησιμοποιώντας τα ανοικτά δεδομένα της NASA.

Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τον Παναγιώτη Φιτσιλή, Καθηγητή του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και τον Αναστάσιο Βασιλειάδη, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, ανέδειξε τις τρεις νικήτριες ομάδες. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη ψηφοφορία συμμετείχαν και οι ίδιες οι ομάδες.

Οι τρεις ομάδες που κέρδισαν διεκδικούν το παγκόσμιο βραβείο που είναι ένα ταξίδι στο διαστημικό σταθμό της NASA.

1ο Βραβείο  YOUniverse

Mέλη Ομάδας: Θανάσης Ντάτης, Ζωή Πασχαλίδη, Σταύρος Παπατζέκας, Ελιεζέρ-Σολομόν Καμπελής.

Η ιδέα αφορά ένα διαδραστικό παιχνίδι κουίζ με βάση τις φωτογραφίες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. Πίσω από τη δημιουργία αυτού του παιχνιδιού υπάρχει ο σκοπός της προσέγγισης στα του διαστήματος.

2ο Βραβείο  SUNSTORM

Mέλη Ομάδας: Πέτρος Βαρσαμάς, Θεοδώρα Ιωαννίδου.

Το «Safe Living» είναι μια εφαρμογή που μετατρέπει τις βάσεις δεδομένων για τον καιρό, την υγεία και το περιβάλλον σε απεικονίσεις σε πραγματικό χρόνο. Βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής (πρόληψη των κινδύνων, των ασθενειών κ.λπ.)

3ο Βραβείο  PILLancer

Mέλη Ομάδας: Στέφανος Χαλκίδης, Εμμανουήλ Παπαδημητρίου, Θεοδοσία-Νίκη Διακοσάββα, Ευαγγελία Συρακούλη, Αργυρώ Συρακούλη.

Στη φύση η αράχνη χρησιμοποιεί τον ιστό για να παγιδεύει τους εχθρούς της για να μείνει ζωντανή. Με βάση αυτόν τον μηχανισμό, η ομάδα προτείνει τη δημιουργία φαρμάκων κατά του καρκίνου, όπως το PILLancer.

Συμμετέχουσες ομάδες

MMOD Inspector

Μέλη: Ζήσης Καρασίμος, Ευαγγελία Καρασίμου

Η ομάδα εργάστηκε στον σχεδιασμό ενός αυτόνομου drone με εξειδικευμένους αισθητήρες ήχου / κάμερας το οποίο σαρώνει το εξωτερικό του διαστημικού σκάφους. Η ιδέα βασίστηκε στον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν τα δελφίνια και πως μπορεί ο άνθρωπος να αξιοποιήσει αυτό το γνώρισμα.

FORAMATA

Μέλη: Γεώργιος Βασιλόπουλος, Σοφία Τρικάρδου, Ιωάννα Μαντζούνη.

Χρησιμοποιώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας, η ομάδα σχεδίασε μία εφαρμογή βασισμένη σε τηλέφωνο, η οποία θα βοηθά τον κόσμο στην πρόληψη των πυρκαγιών και την έγκαιρη ανίχνευση αυτών. Σκοπός της εφαρμογής είναι να ενημερώνει όλους τους πολίτες για το ξέσπασμα πυρκαγιάς με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο.

GO4GAME

Μέλη: Παναγιώτης Καραγιάννης, Αποστόλης Κατσίκας

Η ομάδα εργάστηκε στην ιδέα μια διαστημικής αποστολής στον Άρη μέσω της χρήσης τροχιάς κάποιου κομήτη ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ανάγκες ενέργειες.

ΤΕΑΜ Χ

Μέλη: Κωνσταντίνος-Συμεών Συρόπουλος, Στέλλα Εμμανουηλίδου, Ραφαηλία Γκόλτσιου.

Η ομάδα παρουσίασε βασικές πληροφορίες για τον αστεροειδή Bennu, καθώς και το τι φαντάζεται ότι μπορεί να έχει

NASA Extreme S.P.G.L.

Ευαγγελία Γκιουλέκα, Γιώργος Γκουντούρας, Πασχάλης Ντεγκούδης, Σταύρια Χατζηγεωργίου.

Το τσουνάμι αποτελεί ένα καταστροφικό φυσικό φαινόμενο. Η ομάδα παρουσίασε βασικές αρχές για το πως πρέπει να αντιδρούμε σε ένα τσουνάμι καθώς τα μέτρα προφύλαξης στο φαινόμενο.

Ο διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge Larisa 2018 πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το νέο Σύλλογο Διαστημικής GREEK NEW SPACE SOCIETY και άλλους συνεργαζόμενους φορείς.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις