Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Είναι αστείο που μιλάμε για FinTech στην Ελλάδα!

Έχοντας ασχοληθεί και γράψει από τους πρώτους, αν όχι οι πρώτοι, στην Ελλάδα για το FinTech και έχοντας παράλληλα παρακολουθήσει το “χτίσιμο” της εγχώριας σκηνής, αλλά και τα βήματα που έχουν γίνει στο εξωτερικό πιστεύω πως έχουμε, ως Μέσο, σχηματίσει μια σωστή άποψη για το θέμα.

Στο κείμενο αυτό δεν θα διαβάσετε για τις λύσεις που προσφέρει ή που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία που συνδέεται με το FinTech, αλλά για το ελληνικό κράτος – σύστημα – που ακόμη παραμένει “αγκυλωμένο” στο παρελθόν αδυνατώντας να δει τι συμβαίνει στο σήμερα.

Μια επίσκεψη σε μια δημόσια υπηρεσία, εφορία ή κάποιο ασφαλιστικό φορέα θα σας πείσει για του λόγου το αληθές. Σε πρόσφατη λοιπόν επίσκεψη μου, βιωματικό κείμενο, σε δημόσια υπηρεσία, τόλμησα, να δείξω στον υπάλληλο το έγγραφο (εκτύπωση) της κατάθεσης από την τράπεζα προς την συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία. Η απάντηση είναι η αλήθεια με σόκαρε. “Την πληρωμή θα την δούμε σε δύο ημέρες”, μου ανέφερε αρχικά. Σε ανταπάντηση, γιατί δεν δέχεται το αποδεικτικό της κατάθεσης το σοκ ήταν ακόμη μεγαλύτερο: “Μπορεί αυτό το χαρτί να είναι προϊόν πλαστογραφίας και αν το δεχθώ θα έχω διοικητικές ευθύνες”. Όταν ανέφερα πως μπορώ να φέρω το ίδιο έγγραφο μπορώ να το φέρω επικυρωμένο από την τράπεζα η απάντηση ήταν επίσης η ίδια!

Σοκ πρώτο: Μια υπηρεσία του ελληνικού δημοσίου δεν δέχεται ως γνήσιο ένα επικυρωμένο έγγραφο από τις συστημικές τράπεζες, καθώς το θεωρεί προϊόν πλαστογραφία!

Σοκ δεύτερο: Μια δημόσια υπηρεσία δεν μπορεί να “δει” – άμεσα – αν από μια συστημική τράπεζα έχουν καταβληθεί στο λογαριασμό της χρήματα και χρειάζονται 48 ώρες.

Τραγική διαπίστωση

Η Ελλάδα και το ελληνικό δημόσιο φαίνεται πως ζει ακόμη κάπου στο στην δεκαετία του 1980 θαμμένο κάτω από στοίβες χαρτιών και από το “μαγικό” βιβλίο του πρωτοκόλλου! Ίσως έφτασε η ώρα να κοιτάξει μπροστά και ίσως μια Fintech να δει αυτό το θέμα ως το απόλυτο “case” που αν το λύσει θα αποτελεί κάτι περίπου σαν ήρωα για την Ελλάδα!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις