Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συστήνει Κόμβο Καινοτομίας

Aνακοινώθηκε χθες η δημιουργία του Κόμβου Καινοτομίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (HCMC_IH), μιας πλατφόρμας επικοινωνίας για τη προαγωγή του διαλόγου μεταξύ όλων των stakeholders και επιχειρήσεων στο χώρο του Fintech.

Οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν — βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων —  θα έχουν πρόσβαση στις υφιστάμενες κανονιστικές ρυθμίσεις και στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Κεφαλαιαγοράς καθώς και σε παροχή μη-δεσμευτικής καθοδήγησης/γνώμης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επί των αιτημάτων τους,

Παράλληλα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους επενδυτές αλλά και τα οφέλη που συνοδεύουν τα νέα καινοτόμα επενδυτικά προϊόντα και υπηρεσίες που βασίζονται στη χρήση νέων τεχνολογιών, ώστε σε επόμενο στάδιο ενδεχομένως να προτείνει νομοθετικές προτάσεις για ένα ορθό και αναλογικό εθνικό κανονιστικό πλαίσιο.

Προκειμένου να υλοποιηθεί η λειτουργία του Κόμβου Καινοτομίας και να επιτευχθούν οι στόχοι του συνίσταται «Ομάδα Διαλόγου (Forum) για τη Χρηματοοικονομική Τεχνολογία», μη αμειβόμενη, η οποία θα αποτελείται, αρχικά, από εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς αντίστοιχα εξειδικευμένων Πανεπιστημιακών Τμημάτων, στελέχη επιταχυντών και θερμοκοιτίδων καινοτομίας, ερευνητές και ερευνητικά κέντρα που ασχολούνται με τις σχετικές καινοτόμες τεχνολογίες, καθώς και μέλη κόμβων ενημέρωσης νέων τεχνολογιών.

Την Ομάδα Διαλόγου υποδέχτηκε ο Πρόεδρος καθηγητής Χαράλαμπος Γκότσης, ο οποίος χαρακτήρισε την ίδρυση του Κόμβου Καινοτομίας της Επιτροπής ως «ένα μικρό βήμα σε ένα μέλλον χωρίς όρια. Με τη συνεργασία Πανεπιστημίων και εξειδικευμένων φορέων στην τεχνολογία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εγκαταστήσει στην ιστοσελίδα της κόμβο επικοινωνίας, με σκοπό την προώθηση του διαλόγου μεταξύ εποπτευόμενων ή μη εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται αποδεδειγμένα στους τομείς του Fin Tech, που αφορούν στο ρυθμιστικό πεδίο της εποπτικής αρχής. Η ανταλλαγή πληροφοριών θα λειτουργεί αμφίδρομα με στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τις εταιρείες αλλά και την εθνική μας οικονομία» τόνισε ο Πρόεδρος.

Από πλευράς Επιτροπής συμμετείχαν ακόμη ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Ξενοφών Αυλωνίτης καθώς και τα στελέχη Μαρί Μαρκοσιάν, Λένα Ρούσσου και Μιχάλης Μερσίνης.

Η Ομάδα Διαλόγου για τη Χρηματοοικονομική Τεχνολογία του Κόμβου Καινοτομίας της Ε.Κ. αποτελείται από τους:

Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, Πρόεδρο του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Καθηγητή Γεώργιο Δουκίδη, Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN).
Τον αναπληρωτή Καθηγητή Παναγιώτη Σταϊκούρα, του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με αναπληρωτή τον Καθηγητή Γεώργιο Σκιαδόπουλο του ιδίου τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιώς,
Τον καθηγητή Γεώργιο Γιαγλή, Διευθυντή του Institute for The Future του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC).
Τον Κωνσταντίνο Βότη, κύριου ερευνητή στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA/CERTH).
Τον Κωνσταντίνο Καλογεράκη, Διευθυντή Προγράμματος του επιταχυντή Be Finnovative της ΕΤΕ και Αντιπρόεδρο Δ.Σ. του Ελληνικού Κόμβου Blockchain με αναπληρωτή τον Μύρωνα Φλουρή, στέλεχος της Διεύθυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Τον Γιώργο Καραμανώλη, ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρο Δ.Σ. του Ελληνικού Κόμβου Blockchain.
Τον Μιχάλη Ψαλλίδα, ιδρυτικό μέλος και μέλος Δ.Σ. του Ελληνικού Κόμβου Blockchain.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις