Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ταμείο 500 εκατ. δολαρίων από την Softbank για επενδύσεις πρώιμου σταδίου

Η Ιαπωνική Softbank αναμένεται εντός των ημερών να ξεκινήσει την λειτουργία ενός VC το οποίο θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων πρώιμου σταδίου (early stage).

Το VC θα διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 500 εκατ. δολαρίων για επενδύσεις, με την έδρα να βρίσκεται στη Σεούλ, ενώ η Softbank ετοιμάζεται να προσλάβει διαχειριστές κεφαλαίων στη Σιγκαπούρη και την Σαγκάη. Ο γίγαντας των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος είναι ήδη κύριος μέτοχος σε εταιρείες όπως η Uber, η ARM και η WeWork, σχεδιάζει να επεκτείνει επιθετικά το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων δημιουργώντας νέα funds αξίας 100 δισ. δολαρίων κάθε δύο έως τρία χρόνια και δαπανώντας 50 δισ. δολάρια ετησίως .

Ο διευθύνων σύμβουλος της SoftBank Ventures, JP Lee, δήλωσε στο Reuters ότι αυτή η κίνηση προς χρηματοδότηση επιχειρήσεων αρχικού σταδίου είναι ένα “σημαντικό μήνυμα” των προθέσεων του ομίλου, στόχος του οποίου είναι να μεγιστοποιήσει τις επενδύσεις του καθώς “οι μικρές εταιρείες θα γίνουν τεράστιες”.  Παράλληλα η κίνηση αυτή έχει σκοπό να καθησυχάσει την αγορά και να “ηρεμήσει” τις φήμες που ήθελαν την Softbank να επιβραδύνει την ανάπτυξη της.

Την περασμένη εβδομάδα η SoftBank διέθεσε 2 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις σε εταιρείες στη Νότια Αμερική για τα επόμενα τέσσερα έως πέντε χρόνια, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες επενδύσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στην περιοχή. Και τα δύο αυτά νέα funds θα υπαχθούν κάτω από την ομπρέλα του Vision Fund ύψους 100 δισ. δολαρίων, το οποίο ξεκίνησε την δράση του το 2016 με την “στρατηγική εταιρική σχέση” με την Σαουδική Αραβία.

Την περασμένη εβδομάδα, το Vision Fund επένδυσε 1,5 δισ. δολάρια στην Grab, στο πλαίσιο ενός γύρου χρηματοδότησης για την επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις