Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Northvolt: Χρηματοδότηση 886 εκατ. ευρώ με την Volkswagen να ηγείται

Η Northvolt, εταιρεία κατασκευής οικολογικών μπαταριών, με έδρα την Στοκχόλμη, εξασφάλισε χρηματοδότηση 886 εκατ. ευρώ για να χτίσει το πρώτο Ευρωπαϊκό μέγα-εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών λιθίου, στη Σουηδία.

Η είδηση έρχεται μόλις ένα μήνα μετά την εξασφάλιση δανείου ύψους 350 εκατ. ευρώ από την EIB για το έργο και αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο για την Ευρώπη ως ηγέτιδα στην ανανεώσιμη ενέργεια. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος γύρος χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκή Startup, από την επένδυση της Softbank στην ελβετική Roivant Sciences το 2017.

Επικεφαλής του γύρου ήταν ο όμιλος Volkswagen και η Goldman Sachs, ενώ συμμετείχαν και οι BMW Group, AMF, Folksam Group και IMAS Foundation.

Η επένδυση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι για τις Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες μια και γνωρίζουν ότι η ηλεκτροκίνηση μέχρι το 2030 θα έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας και μέχρι στιγμής η Κίνα κυριαρχεί στην αγορά των μπαταριών λιθίου. Όπως αντιλαμβανόμαστε αν δεν γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις από τις Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες και την Ευρώπη γενικά, βασικά μέρη των αυτοκινήτων του κοντινού μέλλοντος δεν θα ελέγχονται από τις ίδιες.

Η Northvolt ιδρύθηκε το 2016 με την αποστολή να κατασκευάσει την πιο “πράσινη” κυψέλη μπαταρίας παγκοσμίως, ανακυκλώσιμη και με ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα, που θα επιτρέψει τη μετάβαση της Ευρώπης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα συστήματα μπαταριών ιόντων λιθίου που αναπτύσσονται από την εταιρεία κυμαίνονται από μικρά έως μεγάλα – αρκετά για να τροφοδοτούν ένα αυτοκίνητο, ένα σπίτι ή ολόκληρα πλέγματα – και χρησιμοποιούν δεδομένα για να παρακολουθούν το μοτίβο χρήσης των πελατών και να βελτιώνουν συνεχώς το σχεδιασμό, τις επιδόσεις και άλλα.

Η κατασκευή του εργοστασίου θα ξεκινήσει τον Αύγουστο, ενώ η παραγωγή μεγάλης κλίμακας αναμένεται να ξεκινήσει το 2021. Το νέο εργοστάσιο θα αποτελέσει τον κύριο χώρο παραγωγής της Northvolt, και θα φιλοξενεί ενεργή προετοιμασία υλικών, συναρμολόγηση κυψελών και ανακύκλωση.

Τώρα, σε συνεργασία με τη Volkswagen, η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης σχέδια για τη δημιουργία ενός δεύτερου μέγα-εργοστασίου στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας. “Η Volkswagen θέτει τις βάσεις σε όλα τα επίπεδα για την επιτυχή υλοποίηση της ηλεκτροκίνησης”, δήλωσε ο dr. Stefan Sommer της Volkswagen. “Με τη Northvolt βρήκαμε έναν Ευρωπαίο εταίρο, του οποίου η τεχνογνωσία θα μας επιτρέψει να προωθήσουμε την παραγωγή εδώ στη Γερμανία. Προϋπόθεση για αυτό είναι, βεβαίως, η δημιουργία του πολιτικού πλαισίου. “

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις