Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Venture Bus: Η ελληνική startup «κοινότητα» στηρίζει την επιχειρηματική αλλαγή στην Αφρική

Εμπνεόμενο από το StartupBus, το επιχειρηματικό roadtrip που διοργανώνεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη, φέτος διοργανώνεται για δεύτερη φορά στην Αφρική το Venture Bus από τον οργανισμό AMPION. Πρόκειται και πάλι για ένα επιχειρηματικό ταξίδι και ταυτόχρονα ένας hackathon δημιουργίας νέων startup ιδεών πάνω σε ένα λεωφορείο.

Στην Αφρική το Venture Bus διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2013 και μετά το ενδιαφέρον, τις συμμετοχές και την προβολή που απέσπασε διοργανώνεται ξανά φέτος από το τέλος Οκτωβρίου. Η διοργάνωση χωρίζεται σε τέσσερα σκέλη: Στις 27 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε το σκέλος που αφορά στην Δυτική Αφρική. Το λεωφορείο ταξίδεψε σε Νιγηρία, Μπενίν, Τόγκο, Γκάνα και Ακτή Ελεφαντοστού και νικήτρια ανακηρύχθηκε η ιδέα για την εφαρμογή HaltEbola που θα επιτρέπει την αποστολή φωνητικών μηνυμάτων ενημέρωσης για την επιδημία του ιού Έμπολα από ανθρώπους σε αγροτικές περιοχές της Αφρικής στις τοπικές τους γλώσσες. Στις 7 – 13 Νοεμβρίου το σκέλος της Νοτίου Αφρικής ξεκίνησε από Ζιμπάμπουε, Μποτσουάνα, Ναμίμπια και κατέληξε στο μεγαλύτερο τεχνολογικό συνέδριο της περιοχής, στο AfricaCom στο Καίηπ Τάουν. Εκεί νικήτρια αναδείχθηκε η E-Maji, η ιδέα για ένα σύστημα μέτρησης της ποιότητας του νερού σε «τρέχοντα» χρόνο. Στις 15 – 19 Νοεμβρίου το σκέλος της Ανατολικής Αφρικής ταξίδεψε σε Τανζανία, Κένυα, Ουγκάντα και Ρουάντα και ανέδειξε νικήτρια την JamboCar, την ιδέα για μία πλατφόρμα διαμοιρασμού των αυτοκινήτων μεταξύ των χρηστών της. Η διοργάνωση ολοκληρώνεται στις 14 – 19 Δεκεμβρίου με το σκέλος της Βορείου Αφρικής, το οποίο διοργανώνεται στην Τυνησία και θα επισκεφθεί διάφορες πόλεις της χώρας.

Τα λεωφορεία κάθε διαδρομής σταματούν σε διαφορετικές πόλεις κάθε ημέρα δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συνδεθούν με τα τοπικά οικοσυστήματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Στη φετινή διοργάνωση υπολογίζεται ότι συμμετέχουν περίπου 160 developers, designers και επαγγελματίες από το χώρο των επιχειρήσεων. Το 50% από αυτούς προέρχεται από την αφρικανική ήπειρο ενώ το υπόλοιπο εκτός, δίνοντας την ευκαιρία στο «μείγμα» συμμετεχόντων να ανταλλάξουν εμπειρίες, γνώσεις και προβληματισμούς.

Ιδιαίτερη στόχευση δίνουν οι διοργανωτές στο τι συμβαίνει μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής. Στις 8 καλύτερες ομάδες των τεσσάρων λεωφορείων θα παρασχεθεί χρηματοδότηση, διασύνδεση με μέντορες και χώροι γραφείων, προκειμένου να εκκολάψουν την ιδέα τους.

Στόχος των διοργανωτών είναι να δώσουν την ευκαιρία στο επιχειρηματικό ταλέντο της ηπείρου να «ξεκλειδώσει» τις δυνατότητές του, οι οποίες πολλές φορές παραμένουν περιορισμένες εξαιτίας του κοινωνικού ή οικονομικού του στάτους. Η Αφρική αναγνωρίζεται διεθνώς ότι έχει πολλά να «προσφέρει» στην «σκηνή» των startups και της καινοτομίας, ωστόσο οι ευκαιρίες χρηματοδότησης, ανεύρεσης συνεργατών και εξέλιξης των επιχειρηματικών ιδεών είναι δυσεύρετες στην «πολύπαθη» ήπειρο, στερώντας μίας ακόμη δυνατότητα ανάπτυξής της. Από την περυσινή διοργάνωση τρεις ιδέες προχώρησαν στο να μετασχηματισθούν σε κανονικές startup εταιρείες: Sterio.me (ένα εκπαιδευτικό σύστημα μέσω μηνυμάτων SMS), Workforce (μία πλατφόρμα που διασυνδέει όσους αναζητούν εργασία με εργοδότες) και Bribed (μία εφαρμογή που θέλει να αντιμετωπίσει τη διαφθορά με τη βοήθεια του πλήθους).

Σε αυτή τη διοργάνωση συμμετέχει εμμέσως και η ελληνική startup «κοινότητα» μέσω της LearnWorlds, της εταιρείας που έχει δημιουργήσει την ομώνυμη διαδικτυακή πλατφόρμα e-learning. Η LearnWorlds συμμετείχε στην καμπάνια χρηματοδότησης της διοργάνωσης, προσφέροντας ένα «συμβολικό» ποσό για να «υιοθετήσει» έναν από τους συμμετέχοντες στο λεωφορείο με επιχειρηματική ιδέα πάνω στον τομέα της εκπαιδευτικής τεχνολογίας, επιτρέποντάς του να εργασθεί για έναν μήνα απερίσπαστος πάνω σε αυτήν.

«Το Venture Bus διοργανώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά και φέτος μεγάλωσε ήδη πολύ, με λεωφορεία σε τέσσερις διαδρομές της Αφρικής και στήριξη από σημαντικούς χορηγούς. Οι προκλήσεις, οι ανάγκες και τα μεγέθη της  Αφρικής, αλλά και η ραγδαία εξέλιξή της ως μελλοντικής αγοράς, το καθιστούν εξαιρετικά ενδιαφέρον ως πρωτοβουλία. Η LearnWorlds, παρά το μικρό της μέγεθος και τις περιορισμένες δυνατότητές της, αισθάνεται υποχρέωσή της, ως μέλος της παγκόσμιας startup κοινότητας, να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια. Ουσιαστικά εμείς καλύπτουμε τα έξοδα διαβίωσης ενός startupper για ένα μήνα αρχικά, ενώ θα τον υποστηρίξουμε όσο μπορούμε και μελλοντικά με mentoring και τις δικές μας διασυνδέσεις“, αναφέρει στο Startupper.gr ο Πάνος Σιώζος, διδάκτορας εκπαιδευτικής τεχνολογίας και συνιδρυτής της LearnWorlds και προσθέτει:

Αισθανόμαστε ότι η εξαιρετική προσπάθεια του Venture Bus  – και η δική μας ελάχιστη βοήθεια – δεν εμπίπτουν στη λογική της ελεημοσύνης αλλά στοχεύουν να βοηθήσουν ώστε οι συνάδελφοί μας εκεί να σταθούν στα δικά τους πόδια και να δημιουργήσουν. Άλλωστε πιστεύουμε ότι κάθε startup εκτός από επιχειρηματικούς στόχους πρέπει να έχει και κοινωνικούς. Και σίγουρα οφείλει να λειτουργεί με εξωστρέφεια. Στο πλαίσιο αυτό συζητούμε ήδη με σχετικούς φορείς για τη χρήση της εκπαιδευτικής μας πλατφόρμας για την παροχή δωρεάν μαθημάτων επιχειρηματικότητας στην Αφρική, προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες και ανάγκες“.

Είναι γεγονός πως όσο η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίση, το οικοσύστημα νέας, καινοτόμου επιχειρηματικότητας της χώρας εμφανίζει μεγαλύτερες ανάγκες υποστήριξης, πόσω μάλλον όταν είναι τόσο “νεαρό”. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι οι ανάγκες της αφρικανικής ηπείρου και των λαών της είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμη μεγαλύτερες από τις ανάγκες ακόμη και της σημερινής Ελλάδος. Η υποστήριξη δράσεων που μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός αντίστοιχου οικοσυστήματος και στην Αφρική, με προοπτική την “ανάταση” της ηπείρου, μόνο ως θετική πρωτοβουλία μπορούν να ιδωθούν, ειδικώς όταν προέρχονται από την ίδια την startup “κοινότητα”, η οποία είναι σε ακόμη καλύτερη θέση για να γνωρίζει τις δυσκολίες που συνεπάγεται μία επιχειρηματική προσπάθεια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις