Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Thales λανσάρει σύστημα εντοπισμού και παρακολούθησης drones σε πραγματικό χρόνο

H αγορά των drones χαρακτηρίζεται κυρίως από μια τεράστια εμπορική προοπτική, δεδομένου ότι εκατομμύρια νέα drones αναμένεται να πετάξουν στον ουρανό τα επόμενα 20 χρόνια.

Η πολυπλοκότητα που προκύπτει για το αεροπορικό οικοσύστημα φέρνει νέες σημαντικές προκλήσεις για την ασφάλεια, οδηγώντας τις αρμόδιες αρχές στην απαίτηση αυστηρότερης καταχώρισης και ταυτοποίησης των Μη Επανδρωµένων Εναέριων Συστημάτων (UAS). Τα ρυθμιστικά πλαίσια θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα προγραμματίζονται οι αποστολές, θα λαμβάνονται οι εγκρίσεις πτήσεων, θα εντοπίζονται και θα παρακολουθούνται με ασφάλεια τα drones.

Η Thales, ανέπτυξε, για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, ένα σύστημα διαχείρισης εναερίου χώρου πάνω στον έλεγχο της κυκλοφορίας αντικειμένων σε χαμηλό ύψος. Πρόκειται για μια ψηφιακή cloud-based πλατφόρμα που βασίζεται στην ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα, που λειτουργεί ήδη τρία χρόνια συνδέοντας τους αερομεταφορείς και βελτιστοποιώντας τις δραστηριότητές τους, πλέον ενσωματώνει τη Διαχείριση Κυκλοφορίας Μη Επανδρωμένων Εναέριων Οχημάτων (UTM). Έτσι καταφέρνει να ενσωματώσει τις λειτουργίες των drones στο ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να προσφέρει αυτοματοποιημένες άδειες αποστολών και πτήσεων.

Παράλληλα, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας εντοπισμού ταυτότητας (cyber-secured identity tracking) της Gemalto στην υπάρχουσα πλατφόρμα UTM της Thales προσφέρει στις αρχές πολιτικής αεροπορίας μια σημαντική βοήθεια. Παρέχει ένα «πιστοποιημένο δελτίο ταυτότητας» μέσω του οποίου οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούν να επαληθεύσουν τον αριθμό μητρώου του drone, να προσδιορίσουν τον πιλότο του και να επιβεβαιώσουν ότι έχουν τις κατάλληλες άδειες πτήσης, όλα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ο ανιχνευτής UTM της Gemalto βασίζεται στις υπάρχουσες δυνατότητες συμμόρφωσης με τις ρυθμίσεις και τους κανόνες του εναέριου χώρου που είναι ήδη διαθέσιμες στην πλατφόρμα UTM της Thales.

Αυτές οι δυνατότητες δοκιμάστηκαν πρόσφατα με επιτυχία στην FAA, μια τοποθεσία δοκιμών UAS στο Διεθνές Αεροδρόμιο Griffiss των ΗΠΑ, σε συνεργασία με την επαρχία Oneida και τον ερευνητικό φορέα NUAIR. Η δοκιμή κατέδειξε την ενσωμάτωση της ασφαλούς, απομακρυσμένης αναγνώρισης και εντοπισμού στην λύση UTM της Thales. Το σύστημα αναμένεται να εφαρμοστεί μελλοντικά και στην Ελλάδα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις